Press "Enter" to skip to content

Om “piratkopiering”, igen.

Jag blir så TRÖTT. I diskussionen kring illegal fildelning pratas det om artisternas “rätt” att försörja sig på sin kulturproduktion. Bullshit. Varför skulle de artister vars musik tilltalar minsta gemensamma nämnare ha mer rätt att överleva på sin kulturproduktion än någon annan? Det är ingen jävla rättighet att leva på att skapa musik. Idag finns kunskapen och verktygen för högkvalitativ kulturproduktion såpass lättillgängliga och för en såpass stor publik att hela den gamla uppdelningen publik-artist ter sig helt bisarrt föråldrad. Det finns inte längre någon anledning att ha professionella kulturskapare – idag är vanligt folk kulturproducenter, och upptäcker detta i allt högre grad. Gränsen mellan producent och konsument suddas ut. Det skulle inte vara ett problem att mediaindustrin rasade ihop som ett korthus, för kultur skulle ändå produceras.

Det jag blir så trött på är alltså folk som envisas med den gamla slagdängan att om ingen får betalt för att producera kultur, så kommer ingen kultur att produceras. NÄHÄ!? Tror de alltså allvarligt att det inte finns några band som spelar för att de gillar att spela, som ger av sin själ och sin fritid för att göra musik för musikens egen skull? Att det inte finns miljonermänniskor med webcam soms spritter av skaparglädje och kreativitet, och som letar efter minsta lilla möjlighet att skapa och visa upp sina omsorgsfullt filmade och klippta skapelser för omvärlden? Att det inte sitter mängder av datorspelsskapare i källare därute, som skapar spel inte för att bli rika och berömda, utan för att det är så roligt att skapa spel?

Jag har träffat de här människorna. Jag umgås med dem varje dag. Faktum är att jag ÄR en av de människorna. Jag kommer aldrig att kunna leva på min kulturproduktion, men det vill jag inte heller. Jag trivs bra på mitt lärarjobb, jag vill inte försörja mig som illustratör eller författare. Kulturproduktion är inte längre förbehållet en liten elit som svartsjukt bevakar sin rätt att leva uteslutande på sin produktion.

Släpp fildelningen fri! Låt oss krossa de gamla jättarna. Låt Per Gessle gå till A-kassan, tigga pengar från Soc som vanligt folk. har inte de här människorna tjänat tillräckligt med pengar?

Sedan har vi den moraliska aspekten: Varför i hela friden skulle kulturskaparen ha rätt till sin produktion? Kulturskaparen själv är ju bara en produkt av samhället, all dess kreativitet består ju i vad samhället givit den. Kreativitet kommer inte från intet. Det är samhället som skapar och lägger ner resurser på att producera kulturproducenter – ska då inte hela samhället, demokratiskt och jämlikt, ha rätt att avnjuta frukterna av detta?

Nej, vissa är bekväma i att sitta kvar i stenåldern, där artister och elit producerar och resten av oss bara konsumerar. Om vi har råd. Där rätten att konsumera kultur är klassbaserad snarare än en rättighet. Där vissa inte anses värdiga att få utvecklas till kulturella människor.

Det finns få saker numera som gör mig riktigt arg. Den här frågan är en av dem. Per Gessle och Micke Persbrandt kan suga min kuk.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.