Press "Enter" to skip to content

Politik – fascinerande

Det här med politik är fascinerande, även partipolitik. Eller ja, den kan vara det. Som det här med folkomröstningar. Först och främst är de i Sverige bara vägledande, det vill säga politikerna behöver inte bry sig det minsta om deras resultat – vilket skett minst en gång, vid övergången från vänster- till högertrafik. Vissa säger att folkomröstningar inte är det ultimata uttrycket för demokratin, med vilket de menar att det är mer demokratiskt om folk inte bestämmer, eller åtminstone inte bestämmer direkt. En intressant åsikt, som jag kan diskutera mer utförligt kring en annan gång. Det känns ju inte så demokratiskt att en gång var fjärde år få välja mellan pest och kolera, liksom – i dagsläget har i stort sett samtliga partier helt givit upp sin ideologi; allt som finns kvar att gnälla om är enstaka procent hit eller dit. Alla vill ha samma borgerliga skitsamhälle med lagom låga skatter, lagom mycket bidrag, lagom privatiserat, och så vidare. Miljöpartiet har under Maria Wetterstrand givit upp sina sista vettiga idéer och givit sig in i den rödblå röran.

Men nå; mer om politikens avideologiserande för denna gång; även om den här videon är talande för hur fasta i sitt tänkande kring procentsatser och fastställda strukturer de gamla partierna är…

Folkomröstningar, ja. Vissa menar att de inte är särdeles demokratiska. Det gör jag också, fast av andra anledningar. Först har vi ju det att demokrati förutsätter folkstyre, och att folkomröstningar inte styr något i praktiken eftersom politikerna kan bestämma saker tvärs emot. Sedan får det svenska folket inget ordentligt underlag, eftersom det inte fått lära sig att läsa forskningsrapporter eller tänka kritiskt. En röst lagt utan eftertanke är en värdelös röst, oavsett om man röstar som jag tycker eller inte. Jag ser hellre en genomtänkt röst på Moderåttorna än en ogenomtänkt röst på Piratpartiet. Det är helt fantastiskt vad dåligt folket är på att tänka; och det handlar helt enkelt om hur folk tränas att tänka och fungera.

Folk vet inte sitt eget bästa; det fattar minsta barnunge. Annars skulle det inte finnas folk som knarkade, söp eller på annat sätt misshandlade sig. Att påstå att våldtäktsmän, mördare och folkpartister skulle veta sitt eget bästa och vara kapabla att fatta sina egna beslut är liksom bara bisarrt. Man formas av sina gener och av det samhälle man lever i, och dagens samhälle premierar minsta motståndets lag – vi sätter individen på piedestal och ser inte längre någon anledning att stävja vissa beteenden. Som den ständigt ökande antiintellektualismen till exempel – den är direkt skadlig för samhället i stort, men eftersom man sätter individen högre än kollektivet så får vi alla det ständigt lite sämre. Det finns en poäng i att samhället går in och styr upp vissa saker; förändrar vissa beteenden.

Men nå; folket drunknar alltså i skräpinformation och får aldrig lära sig att fatta beslut eller rösta medvetet; det är alltså ett problem för det demokratiska i folkomröstningar. Vad har vi mer?

Tja, vi har ju det att politiker som vill genomföra något samtidigt som de vill att det ska se ut som om de har en allmänhet i ryggen kan naturligtvis göra nya omröstningar. Som nu till exempel, då folkpartiet vill ha en ny omröstning om Euron, eftersom opinionen svängt. Än mer bisarrt så vill de hävda att de har en allmänhet i ryggen, det är “svenska folket” som vill ha en ny omröstning…

Så; det finns problem med omröstningar, men det är inte de problem folk oftast fokuserar på.

I övrigt blir det tydligen fortsatta privatiseringar i Indien, vilket DN givetvis glädjer sig åt. Jag är inte helt klar med Naomi Kleins bok om chockkapitalismens framfart, men mina slutsatser är att Klein i vanlig ordning kommer ganska nära i sin problemformulering, även om hon definitivt skjuter över målet och fokuserar för mycket på Milton Friedman som person och Chicagoskolan istället för att se den breda ideologiska skiftningen, men att hon i lika vanlig ordning misslyckas helt med sin slutanalys och sina lösningar (Keynesiska sådana; vilket i praktiken är typ som den svenska blandekonomiska modellen – som är väldigt lik den kanadensiska). Nå; jag kan inte riktigt glädjas åt Indiens fortsatta privatiseringar, ty det landet har fler fattiga än någon av oss orkar räkna. Det är dessutom ett helt fruktansvärt klassamhälle. Statistiskt sett ökar Indiens sammanlagda rikedom och så, men det betyder faktiskt ingenting eftersom det lika gärna kan betyda att de rikaste blir rikare medan de som har det som uslast står och stampar.

Igår skrev DN om nån partiledardebatt, där min ärkenemesis Jan Björklund tydligen “vågade” säga att “vissa löneskillnader” var bra, och så vidare. Klassisk högerretorik. Bra för vem? Bra för vad? Bra för industrierna, kanske. För produktiviteten. Vi behöver minska, fokusera och effektivisera vår produktivitet. det finns inget egenvärde i att alla ska ha ett arbete – teknologin börjar närma sig den punkt där vi skulle kunna vara självförsörjande med en riktigt bra levnadsstandard, där alla i landet skulle kunna ha tak över huvudet och äta mat varje dag och ha tillgång till internet och TV och annan kultur utan att ens en majoritet arbetar. Lägg ner alla onödig skitproduktion – efterfrågan, framför allt konstruerad sådan, är ingen ursäkt för att se till att det finns tillgång till femtio tusen olika sorters nästan identiska jympadojjor, tandkrämsmärken, tvål, och så vidare. För att inte tala om all jävla reklam; hur stor är miljökostnaden för reklambranschen egentligen? Direktreklam, spam, och så vidare? Efterfrågan är ingen ursäkt. Vi behöver inte såhär stor valfrihet. Valfriheten leder till överproduktion, och till att man producerar saker av allt sämre kvalitet. Byta bil/garderob/dator varje år, köpa nya möbler varje gång man flyttar, byta TV varje gång det kommer en ny, skor som håller ett halvår. Det är dit produktiviteten leder. Enorma sopberg av trasiga lyxprodukter ingen längre vill ha, som ingen bryr sig om. Det är dit individen leder. Individen tänker kortsiktigt.

Snart får det vara nog.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.