Press "Enter" to skip to content

Ohly och fildelningen

ÄN-TLI-GEN!

Ohly får mycket skit i dagsläget, kanske framför allt för att de nyliberala vindarna blåser över hela det politiska spektrat och Ohly i mångt och mycket företräder en litet gammeldags socialistisk och medkännande syn på ekonomi och samhälle. Jag håller inte alltid med honom, men här tangerar han lösningar som jag i flera år förespråket: Utökat statligt stöd för kulturproducenter kombinerat med ett bättre system för fildelning.

Branschen själv har börjat stappla ut på arenan med lösningar som Spotify, men ännu så länge rör det sig om antingen dyra eller konsumentfientliga lösningar som knappast kommer att hålla i längden. Vad producenter och distributörer måste fatta är att fildelningen inte bara inneburit en förändring i hur kultur distribuerad, utan också i hur konsumenter upplever paketeringen: Vi har vant oss vid DRM-fria mp3:or, PDF:er som går att läsa på snart sagt vilken enhet eller plattform som helst och filmer som går att se, utan reklam, on-demand, och konverteras till det format som passar just den egna önskade plattformen och hårdvaran bäst. Då duger inte monolitiska monopollösningar med Adobe Digital Editions (går bara att läsa på mac/windows, alla portabla enheter är rökta liksom vi Linuxanvändare), DRM-skyddad musik och filmer som bara kan streamas.

Jag tror att framtiden tillhör nerladdningsbar on-demand med variabel kvalitet, standardformat med öppen källkod som kan läsas på vilken enhet som helst och fri musik, film och spelkultur vars skapare får ersättning via olika mer eller mindre decentraliserade statliga lösningar. Varför inte medborgarlön, med lite extra plus om man producerar kultur?

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.