Press "Enter" to skip to content

Funderingar kring valet…

Idag skriver den rödgröna alliansen att man vill effektivisera myndigheter och lokalanvändning samt börja använda fri programvara. Så länge man minns att sammanslagning inte är samma sak som centralisering låter detta som finfina förslag.

Det finns de som, ganska naturligt, ser detta dels som ett tandlöst utspel av en socialdemokrati som saknar trovärdighet, och dels som ett försök att decentralisera allt till Stockholmsregionen. Det senare vore olyckligt, och jag hoppas att så ej är fallet.

Vad gäller socialdemokraternas trovärdighet bör man minnas att socialdemokraterna visserligen  knappast har något vidare track record i viktiga frågor som fri programvara, effektivisering och decentralisering, men å andra sidan har ju Moderaterna ett om möjligt sämre track record vad gäller i stort sett allting.

För att inte tala om vilka man samarbetar med – jag ser gärna en rödgrön seger, inte för socialdemokraternas skull, utan för att vänsterpartiet och miljöpartiet är de sista resterna av en ens någorlunda vettig politik i landet. En röst på moderaterna betyder fyra år till med den ständigt lika dåligt påläste mytomanen Björklund bakom rodret till skolan, den vansinnige religiöse fanatikern tillika intelligensföraktaren Högglund på ansvar i sociala frågor, och en tjej som inte är feminist (och som därmed inte ser ojämställdhet som ett strukturellt problem) som jämställdhets- och integrationsminister. Ni fattar? Visst, Bodström var ingen höjdare och så, men kan vi snälla enas om att Björklund ljuger och plockar fakta ur luften och överhuvudtaget inte har någon koll på skolans verklighet? Att det är soprgligt att sätta en konservativ antiintellektualist på att ansvara för sociala frågor? Att man, för att skapa jämlikhet, nog bör se problemen som strukturella snarare än som individuella – och framförallt se problemen som problem snarare än “så är det”. Bara det att man slagit samma flera riktigt stora områden till ett, och sedan satt dit sin “token negro” för att vinna lite trovärdighet säger lite om hur den här oheliga alliansen ser på vikten av jämlikhet, jämställdhet och så vidare.

Fast det kan vi såklart inte komma överrens om. För det finns ju folk därute som tror att Björklund, Hägglund och Sabuni vet vad de håller på med. Hur? jag vet inte. Eller, jag förstår det inte. Jag är nästan säker på att det handlar om vilken typ av värderingar folk utsätts för under uppväxten. Växer man upp i antiintellektualistiska kretsar tycker man nog att Hägglund är vettig. Växer man upp i sammanhang där Hårda Tag ses som en vettig undervisningsmetod och där det förflutna oreflekterat beundras, så gillar man kanske Björklund. “Äh vaddå, vad vet forskare? Jag vet ju hur det är i skolan, jag har en son/dotter som går i en skola och jag har själv gått i en, och Expressen berättar för mig hur det ser ut i andra skolor. Tillsammans vet vi såklart bättre, med vårt sunda bonnförnuft, än de pedagogiska flumforskarna.” Växer man upp med liberala föräldrar och vänner så saknar man kanske förmågan att greppa det här med synergier, att system kan vara större än individerna i dem. Och kommer man då dessutom från ett sammanhang där könsrollerna ses som befästa, perfekta, och naturliga (=bra) är det väl klart man inte är feminist.

Och så har vi ju moderaterna, högst upp. Som inte ser det demokratiska problemet i ojämlikhet, utan tycker att “ökad lönespridning” är en bra grej, så länge samhällets lägstanivå höjs. Som tycker att alla problem är individproblem. Som pushar individens frihet på bekostnad av dess medmänniskor.

Fast egentligen, socialdemokraterna och moderaterna är väldigt lika. Båda är ett slags konservativ, seg massa som motsätter sig de flesta förändringar av samhället; “dä ä väl bra som dä ä” är deras motto. De bråkar om små procent, enskillda skatter.

Fan, ge mig ett enda trovärdigt alternativ med riktig samhällelig förändringslusta så ska jag rösta på dem. Tills vidare får det bli piratpartiet.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.