Press "Enter" to skip to content

Israel och Palestina: Mitt ställningstagande

För enkelhetens skull ställer jag upp det i punktform. Frågor och svar. Jag skulle kalla det en FAQ, om någon faktiskt frågat mig om saken.

Vad tycker du om Israel?

Jag tycker att Israel är ganska mycket av en skitstat. Inte för att den är “judisk”; medborgarnas religiösa tillhörighet rör mig inte i ryggen, utan på grund av det sätt staten agerar. Jag tycker också att den skapades på ett minst sagt skumt sätt, och är skeptisk till om dess existens ens är önskvärd.

Vill du förinta Israel?

Nej, inte mer än något annat land. jag är antinationalist och ser itne nationer som vare sig önskvärda eller vettiga. Jag vill helst upplösa alla nationer. Jag erkänner varken begreppet “folk” eller begreppet “nation”; idén att “folk” har “rätt till nationer” är en nationalistiskt tanke – och nationalismen är ytterst irrationell.

Stödjer du Hamas?

Nej, varför i hela friden skulle jag göra det? De verkar vara en hoper riktigt obehagliga typer. Det tycker jag å andra sidan om nuvarande regeringen i Israel också; på båda sidor ryms nationalister och religiösa fanatiker. Båda sidor styrs liksom av en kombination av de allra värsta sidorna hos KD och SD. Jag stödjer inte Hamas, men jag noterar att den palestinska befolkningen, av olika orsaker, far betydligt mer illa än den israeliska just nu. Därför är jag mycket osäker på om Israel verkligen bör få ha offerrollen.

Är du antisemit?

Nej, det är jag inte. Som sagt, jag skiter högaktningsfullt i huruvida någon är jude eller inte. Jag väger överhuvudtaget inte in det i vad jag tycker. Jag tycker illa om religiösa fundamentalister och nationalister oavsett nationalitet, kulturell identitet, religion etc.

Finns sionismen?

Här blir det klurigt att svara, så jag tänker försöka vara så tydlig jag kan: Det finns ingen världsomspännande sionistisk konspiration som inkluderar enbart judar och alla judar. Världsekonomin styrs inte av ZOG. Det är inte “judar” / “sionisterna” som ligger bakom allt ont i världen. Det är rena konspirationsteorierna, och just nu vägrar de morgonluft.

Samtidigt går det inte att säga annat än att den sionistiska rörelsen finns och har funnits. Det var ju, historiskt, den rörelse vars syfte det var att upprätta Sion, judendomens förlovade land. Långt ifrån alla judar är en del av denna rörelse, på samma sätt som alla svenskar knappast är folkpartister eller medlemmar i Livets Ord. Den sionistiska rörelsen är en religiös, nationalistisk och rätt extrem rörelse – som sagt, KD plus SD, typ. Fast värre, då.

Problemet här är att det i stort sett inte går att kritisera den sionistiska rörelse som faktiskt finns utan att låta som att man bär foliehatt till vardags. Därför brukar jag vara ytterst försiktig med att använda just begreppet sionism.

Vem hejjar du på i konflikten?

Ingen. Allvarligt, det finns ingen bra sida här. Ingen som har ett moraliskt överläge. jag har större förståelse för palestinierna, helt enkelt för att Israel har en miljon gånger mer resurser än vad de har, men helst skulle jag vilja att båda sidor bara lade ner och byggde en gemensam stat för båda folkgrupperna. Det är dock inte så sannolikt. Palestinierna har eldats upp av Hamas och andra hemskt länge nu, och Israels förtryck av dem hjälper inte. Israel, å andra sidan, har vid det här laget en mycket lång historia, från grundandet faktiskt, av att misstro och vilja utestänga araber. Det är en komplex konflikt, helt utan sidor man kan tycka om, och utan enkla lösningar.

Vad tycker du om Ship to Gaza?

Den visar problemet. Israel är de med den enorma övermakten i form av personal och resurser, det är deras motståndare som lider förluster – ändå är de “offer”. Israel är ALLTID offer i sina egna ögon. Det de gjorde är givetvis helt vansinnigt, och jag hoppas verkligen att folket väljer en annan regering nästa gång. Föga troligt, med tanke på vilken propaganda den nuvarande ser till att kabla ut till folket. Snacka om hjäntvätt… men turligt nog verkar åtminstone delar av befolkningen fatta vad som pågår.

One Comment

  1. Magnus Edlund Magnus Edlund June 8, 2010

    Det där med att israelerna är hjärntvättade är något man hör då och då, och det är lika verklighetsfrånvänt varje gång.

    Jag har aldrig stött på invånare i ett land som varit lika kritiska till sin regering, lika medvetna om det ohållbara i situationen, och lika ifrågasättande om allt media publicerar som isralerna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.