Press "Enter" to skip to content

Jul och “lov”…

Som ni kanske märkt har jag inte skrivit så mycket de senaste dagarna… Ni som jobbar som lärare och läser detta förstår varför om jag säger att jullovet börjar nu på skolan jag jobbar på.

För er som inte är lärare: Precis innan loven är generellt den jobbigaste tiden att vara lärare. Alla prov, alla förhör, alla inlämningar behöver i stort sett fixas. Det ska skrivas omdömen och sätta betyg. Arbetsbördan för lärare är nämligen ganska ojämn. Inför utvecklingssamtal och inför lov blir det mer än annars.

Jag har en tanke relaterat till det där: Det sägs att vi ska jobba individualiserat och med kontinuerlig bedömning, men om det är vad eleverna kan I SLUTET av kursen som ska spela roll, hur kommer man undan att ha ett enda megagigantiskt prov i slutet av kursen? Vissa ämnen har massor av olika delar, och finns det nåt som säger att eleven inte hunnit få bättre koll på det man gjorde i början lagom till att betygen ska sättas?

Samtidigt är megastora prov ruskigt dålig pedagogik. Dels kan man inte mäta allt med prov, dels tar det tid, och dels beror resultatet på prov väldigt mycket på dagsformen. Jag tycker med andra ord inte att prov i sig är en särdeles vettig mätsticka.

Det är därför jag försöker jobba i projekt i mina kurser. Kalla det “flumpedagogik” om ni vill; jag vet bättre. Jag jobbar strukturerat, men i projekten får eleverna möjlighet att fördjupa sig och sedan lämna in det bästa de kan prestera. Det tar kanske längre tid att rätta än stora prov, men i gengäld slipper jag rätta läxförhör och småprov under kursernas gång.

Nå; jag skulle egentligen bara skriva varför jag varit inaktiv några dagar. Jag har försöka hinna med allt jag måste hinna med inför julen. Jag är inte klar ännu. Jag har fortfarande elevarbeten att rätta under lovet, och dessutom har jag en deadline på en kurs jag själv läser vid Linnéuniversitet i Växjö (distans). Så… än är jag inte fri.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.