Press "Enter" to skip to content

Veckans tips: Portabla program

Idealet är, framför allt för de av oss som har datorämnen i våra tjänster eller som använder datorn som verktyg mycket i vår undervisning, att själva få bestämma vilken mjukvara som ska vara installerad på våra datorer. Tyvärr ser det inte alltid ut så. Ofta har lärare inte rättigheter att installera saker på skolans stationära datorer. Eller ens de bärbara, om man har otur.

Jag antar att det är för att IT-avdelningar vill ha mer kontroll och undvika att folk får in virus etc. En naturlig följd av att man inte ger IT-avdelningar tillräckliga resurser med andra ord. Men det är ett ämne jag kan skriva mycket om, och kanske gör vid senare tillfälle…

Hursomhelst, det finns ett par sätt att komma runt det hela.

Först och främst kan man göra ganska mycket med addons, om man har Firefox installerat av IT-avdelningen. Och såvitt jag vet är det ganska klurigt att förhindra att man lägger in addons. Det finns allt från addons för att debugga javascriptkod till addons för att göra mockups till grafiska interface (även om det senare inte uppdaterats till nyare firefoxversioner). Jag brukar dessutom rekommendera Xmarks för bokmärkessynkronisering, och lastpass för lösenord. Sedan finns även höjdare som AdBlock+ som gör att man slipper en hel del reklam, och Flashblock, som gör att flash stängs av som standard – flashfilmer och liknande byts ut mot en knapp man trycker på för att visa flashprylen ifråga. Mycket praktiskt.

Har man inte Firefox finns liknande till Chrome, såklart.

Sedan kommer vi till det jag egentligen tänkte tipsa om; nämligen portabla program. Ofta kan man köra program från USB-stickor och externa hårddiskar, och det finns versioner av många program som är gjorda just för att funka utan att man behöver installera dem. PortableApps är ett bra ställe att börja på. Det är ett mycket praktiskt sätt att komma undan de begränsningar stressade IT-avdelningar skapar – och ibland ett måste för att man ska kunna bedriva undervisning.

Har du några tips på bra portabla program eller på bra addons till din favoritbrowser? Let’s hear it in the comments!

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.