Press "Enter" to skip to content

De osynliga medarbetarna

Jag tänkte bara skriva ett litet inlägg om de medarbetare som jag upplever får allra minst uppskattning. De där som finns i bakgrunden och knappt ens blir hejjade på, som får allt att fungera. Ni vet vilka jag pratar om: städarna, faktmästarna, IT-teknikerna.

Även om vi lärare ibland knorrar över att bli ålagda “vaktmästaruppgifter” så vore det naturligtvis mångdubbelt värre om vi inte dessutom hade vaktmästare som skötte allt från underhåll till uppfixning av nya lokaler, byte av lås, låsning vid dagens slut, och alla andra möjliga och omöjliga uppgifter som åläggs dem. Utan vaktmästarna stannar skolan.

Samma sak gäller de som städar lokalerna. Alla städare jag träffat på har varit ödmjuka, trevliga, tillmötesgående. Samtidigt som de mest får skit – eleverna slänger saker på golv och en del av oss lärare orkar inte ens se till så att de tar upp efter sig efter genomförd lektion. Jag har själv varit med om många gånger att jag kommit till ett klassrum där det knappt gått att vara för all skit och allt skräp. Utan städpersonalen vore det här yrket helt omöjligt.

IT-teknikerna… Få lärare har riktigt koll på hur mycket jobb som krävs för att få en fungerande IT-miljö. “Det ska bara fungera”. I den kommun där jag arbetar har vi tre tekniker, i praktiken två, som ska serva samtliga kommunala maskiner. Det är ett förbaskat hästjobb. Dels för att hårdvara slits något oerhört i skolmiljö, och dels för att lärare faktiskt aldrig blir nöjda – och alla klagomål om långsamma datorer och annat kommer till teknikerna. Att dra ner på IT-kostnaderna är bara praktiskt så länge man helt bortser från att färre tekniker betyder bortslösade timmar för alla andra i organisationen.

Så jag vill uppmuntra er alla att börja hejja på de osynliga medarbetarna. Prata med dem, gör dem till kollegor. Var nyfikna på deras arbete och hur ni kan underlätta, så kommer ni också att få tillbaks detta tusenfaldigt. Allt fungerar mycket bättre om man samtalar och är nyfikna på varandra! Då blir det nämligen mycket lättare att samarbeta och hitta nya lösningar.

Utan de “osynliga” medarbetarna skulle skolan inte fungera.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.