Press "Enter" to skip to content

Skolstart!

Hej igen!

Jag har nästan inte skrivit någonting alls under sommaren, märker jag… Nu under hösten kommer jag att försöka komma igång med bloggen igen. Däremot finns risk för att jag blandar in grejer som har med mitt examensarbete att göra också; jag pluggar heltid vid sidan av heltidsarbete nu under hösten, och plugget består i just examensarbetet.

Men; det har varit en riktigt härlig skolstart på många vis. Dels såklart trevligt att återse kollegor och så, men framför allt eleverna! Har fått många positiva gensvar från elever som upptäckt att jag ska ha dem som mentor eller som lärare i något, och uppskattning är ju alltid gött. “Ska du ha programmeringen? Snälla säg ja, snälla säg ja, snälla säg ja…” Och så undrar folk hur man kan trivas i yrket. =)

Alldeles nyss hade jag en bra första lektion i databashantering. Jag presenterade MySQL’s struktur (Server->Databas->Tabell->Rad->Fält) och det allra mest grundläggande i normalisering (alla rader måste vara unika, varje fält ska bara innehålla en bit information…). Sen testade vi lite med SQL, typ skapa databaser och tabeller och skriva in information. Jag skapade en tabell, sen fick eleverna komma fram och skriva in sig i tabellen med hjälp av INSERT INTO-kommandon. Och alla elever såg vad som hände, eftersom vi körde med projektor.

Jag ska inte påstå att databashantering är det flashigaste ämnet som finns, men jag tycker att det är roligt och de här eleverna verkar villiga att lära sig. Jag gillar som fasen att de verkar tycka att det är viktigt och bra, och att det finns en anledning att komma till lektionerna utöver att sitta av tiden. Jag har haft gruppen förut, och ser fram emot att ha dem igen.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.