Press "Enter" to skip to content

En sekulär stat, ett sekulärt samhälle – ett fuck you till konfessionella friskolor

Appropå den här artikeln.

“Man verkar vilja ha inte bara en sekulär stat, utan även ett sekulärt samhälle.” Huvudet på spiken. Det finns ingen som helst anledning att godta konfessionella friskolor. Sådana friskolor är tillsammans med vinstdrivande riskkapitalister mina huvudsakliga argument mot den så kallade “valfriheten”. Vilken valfrihet får de barn som tvingas gå i en skola som pådyvlar dem deras föräldrars religion?
Det fantastiska med den kommunala skola jag gick i var ju just blandningen; att kristna tvingades umgås med ateister och muslimer, att doktorssöner och arkitektbarn tvingades att umgås med barn till arbetslösa, till fabriksarbetare, till alkoholister. Och jag vågar påstå att vi alla blev bättre människor av det. Visst fanns problem med mobbing och utanförskap även om min skola; men jag tror att det också skapades en större förståelse för andra människor och dörrar öppnades när vi fick kika in i varandras världar.
Så fuck you. Det ni vill ha är inte för barnens bästa. Och att Sverige ligger i framkant vad gäller synen på religionen är inte ett problem, inte en anledning att med avundsjuka i blicken se på andra länder som inte kommit lika långt. Sverige är och bör vara ett sekulärt samhälle och barnens rätt väger tyngre än föräldrars religiösa tro.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.