Press "Enter" to skip to content

Om uttrycket “Vit kränkt man”

Jag ogillar “vit kränkt man” för att det är ad hominem, alltså i betydelsen “handlar om person snarare än argument”, men det är inte ett sexistiskt uttryck (eftersom det inte säger att alla män är något, utom privilegierade, som vi faktiskt är) och inte ett rasistiskt uttryck (eftersom det inte säger att alla vita är något, utom privilegierade, som vi faktiskt är).

Det moraliska utlåtande uttrycket “vit kränkt man” gör är inte “du är dum för du är vit” eller “du är dum för du är man” utan “du är dum eftersom du som privilegierad person visar en total avsaknad av insikt om dina egna privilegier, och blir uppenbart väldigt kränkt när du förnekas dina vanliga privilegier eller om sagda privilegier påpekas för dig”.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.