Press "Enter" to skip to content

Jämförelse om rökning och svininfluensan

Vi hade en föreläsare från Non Smoking Generation på jobbet för nån vecka sedan. Bra snubbe, han tjatade inte på eleverna om hälsoriskerna eller så. Den som är 16-18 bryr sig inte om huruvida den kommer att leva till 75 eller 85. Det är knappt man föreställer sig en månad framåt, liksom.

En jämförelse han gjorde, som jag gillade, var den här:

Svininfluensan… Vi satsade 5.3 miljarder. Vi räddade tydligen ett par tiotal personer. Vilket, enligt vad jag läst, inte ens var pga vaccinet.

Varje år dör 7000 pga rökning i Sverige, varav 500 av passiv rökning. Det är typ 19 personer per dag, mer än en per vaken timme. Jag läste någonstans att rökningen kostar samhället 26 miljarder kronor. Per år. Hur mycket läggs på att fixa den pandemin?

Nu fattar jag också att man låter jäkligt bror duktig när man är mot rökning. Jag har varit rökare själv; att sluta var nog nästan det bästa jag gjort. Och tobak är ett missbruk, det ska man liksom inte sticka under stol med. Men jag håller nog med killen som pratade från non smoking generation; det är inte individerna som röker som är problemet; utan den sociala smittan, allt folk börjar röka. Och tobalsbolagen då.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.