Press "Enter" to skip to content

Lita på molnet – fyra tips för ett enklare liv

Jag räknar nog i och för sig med att en hel del av er som läser den här bloggen redan är ganska duktiga på det här med datorer, men jag tänkte passa på att dela med mig av ett par tips ändå. Elever och lärare börjar mer och mer använda bärvara datorer – traditionella laptops eller lite mindre netbooks – i skolarbetet. Det är såklart praktiskt; jag gillar själv att inte behöva oroa mig för om jag lyckas hitta en ledig datorsal etc. min erfarenhet är också att det krånglar mindre; elever är mer rädda om “sin” dator än de varit om “skolans” dator.

Men, det betyder såklart också en del problem. Allt fler börjar bli medvetna om hur jobbigt det är att ha sin data “inlåst” på en dator. Om man har alla sina bokmärken, alla sina filer på en enda hårddisk – vad händer om hårddisken går åt fanders? Eller om man sitter på en helt annan dator och behöver sina dokument, eller sina bokmärken? Går man runt med ett USB-minne, som man hoppas att man aldrig glömmer någonstans och att det aldrig går sönder?

Men; där är problemet. Här är fyra lösningar.

1. Google Docs. Ett gratis officepaket på nätet. Du kommer åt dina dokument från alla datorer som har internet. Du bara loggar in, och så finns de där. Du kan också dela med dig av filer, och skicka länkar till dina dokument till andra som du vill ska ta del av dem. Du kan ge olika personer olika rättigheter – läsa, skriva, eller bara kommentera. Alla som får länken kommer till samma dokument, och är man inne samtidigt ser man varandras kommentarer och ändringar ske i realtid.

Nackdelen är att Google Docs inte ens är i närheten av lika komplett som Microsoft Office (Eller för den delen LibreOffice, mitt favoritalternativ). Det finns mycket man helt enkelt inte kan göra. Men det spelar ingen roll; jag tillverkar numera allt mitt undervisningsmaterial i google docs.

2. Dropbox. Jag har en mapp på min dator som heter Dropbox. I den har jag alla mina dokument. På min arbetslaptop har jag också en mapp som heter Dropbox. Den innehåller exakt samma filer. På Dropbox’ hemsida finns ytterligare en kopia av mina dokument. Så snart en ändring görs på något av ställena så sker samma ändring också på de andra. Med andra ord, så länge jag har dropbox installerat och tillgång till internet så har jag alltid tillgång till samma filer. Och även om jag inte har tillgång till internet kan jag pilla med filerna; ändringarna propageras ut nästa gång internet funkar.

Man kan skaffa extra utrymme också. Klicka på den här länken för att registrera dig, så får både du och jag extra utrymme. När du väl registrerat dig, gå till dropbox.com/edu och skriv in din skolmail – om din skola känns igen av Dropbox som just en skola, så får du dubbelt så mycket utrymme när du bjuder in folk. Retroaktivt dessutom. Coolt, eller hur? Det finns massa andra sätt att fixa mer utrymme också.

Dropbox har också versionshantering, dvs de kommer ihåg gamla versioner ett tag tillbaks (30 dagar), så råkar du ta bort eller ändra på en fil så kan du enkelt få tillbaks den.

Det finns givetvis dropbox även för Android- och Appleapparater.

3. Xmarks. Jag har nästan 2000 bokmärken. De har jag tillgång till oavsett vilken dator eller webbläsare jag sitter vid. Jag kör nämligen Xmarks. Det finns Xmarks till Safari, Internet Explorer, Chrome och Firefox. Man har ett konto till alla. När man använder Xmarks synkroniseras alla ens bokmärken med Xmarks-servern, så man har alltid tillgång till samma bokmärken. Det här är ruskigt bekvämt; man tänker inte ens på att tjänsten finns där. Man vänjer sig vid att det helt enkelt bara funkar.

Enda kruxet är att man måste betala om man vill ha tillgång till android eller iphoneversionen av xmarks.

(2023-08-07: Xmarks är numera rätt föråldrat; samma funktionalitet finns redan inbyggd i Google Chrome)

4. Lastpass. Jag har massa olika lösenord på en massa olika ställen. Det är dock jobbigt att behöva skriva in dem manuellt varje gång… därför har de flesta webbläsare idag någon form av “kom ihåg lösenord”-funktion. LastPass (som finns till Opera, Chrome, Firefox, internet Explorer, Safari etc etc) tar det ett steg längre, och synkroniserar mellan webbläsare och datorer. Oerhört smidigt; programmet känner igen när jag lyckats logga in någonstans och frågar om jag vill spara namn och lösenord. Nästa gång jag går tills samma sida, på en helt annan dator, få minns den min inloggning.

De har en rätt smart krypteringslösning också; det är i stort sett omöjligt att “avlyssna” lösenorden på vägen från LastPass’ server till en användares dator, och även lastPass kan inte själva se lösenorden. Rätt säkert, med andra ord. Minst lika säkert som när man vanligen loggar in =)

Precis som med Xmarks behöver man dock betala om man ska köra den mobila klienten.

(2023-08-07: LastPass finns fortfarande men de har haft en del tråkiga säkerhetsincidenter… Jag rekommenderar numera Bitwarden)

Så, det var mina fyra huvudsakliga tips. Tack vare dem bryr jag mig nästan aldrig om riktigt vilken dator jag sitter vid – allt finns ju liksom där redan. Jag rekommenderar alla att läsa på lite extra om man känner sig paranoid, dock: Alla de här tjänsterna har ju såklart sina belackare. Själv har jag en mer avslappnad inställning, och sitter mest och njuter över att leva i framtiden…

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.