Press "Enter" to skip to content

Krank kollar på Game of Thrones S08E04

This entry is part 5 of 8 in the series Game of Thrones Säsong 8

Det känns ju i varje fall bra att serien ser till att det inte finns någon risk att jag börjar gilla den, eller så. Jag har alltså suttit och sett Game of Thrones S08E04.

Första delen av avsnittet gjorde mig faktiskt ganska hoppfull. Det dröjde ganska länge innan någon sade eller gjorde något riktigt sådär superdumt. Det var en fin begravning, det var fest, Rödskägg har bajsat på sig och raggar på Brienne, som istället super med Tyrion och Slimie. Det blir en fin liten hookup mellan Slimie och Brienne som jag, helt ärligt, gav en liten applåd åt. Jag är ju någonstans vad Hunden antagligen skulle kalla för en “soppy fucking cunt”, en romantiker, och jag gillar när folk hittar varandra. Sedan var det ju lite sött men förutsägbart att Lennart skulle fria till Arya och att hon skulle tacka nej.

Danny får Belgarion att lova att hålla käften om vem han egentligen är. Danny gör överhuvudtaget flera riktigt okarakteristiskt vettiga grejer här, som att göra Lennart till en (lojal) lord och att vända skålen som utropades av Tormund till hennes ära till att istället handla om Arya.

Sedan… Sedan kommer avsnittet ihåg vilken serie det är en del av, och den här högst tillfälliga bläckan som pågått de senaste typ 1.5-2 avsnitten där folk inte varit helt dumma i huvudet går över. För nu är det dags för taktik.

Gröt-i-hjärnan-Danny tycker inte att hon behöver utvilade soldater eller att det är någon idé att göra något vettigt med det lilla förtroendekapital hon byggt upp, så hon envisas med att de nu genast ska marschera mot Cersei. Svaret på det Sansa säger, “jag vet inte hur länge folk behöver vila utan att kolla med mina sergeanter”, är rimligen “ok, kolla med dina sergeanter, vi möts tillbaka här om ett par timmar”. Inte “OMG DU MOTARBETAR MIG NU GÖR VI SOM JAG SÄGER”. Förihelvete.

Och tänka-med-kuken-Belgarion antar Dannys helt orimliga perspektiv istället för att hitta en kompromiss, eftersom han är så jävla piskad och skraj att inte uppfattas som helt lojal mot Danny. VARFÖR tror han att det är en bra idé? Varför fattar han inte att det rimliga i den här situationen är att försöka BALANSERA de här två? Varför tror han att han syrra kommer att börja gilla Danny om han bara slickar hennes fjälliga röv tillräckligt hårt och offentligt?

Jag vet att en del tycker att jag ger de här karaktärerna skit för saker som har med den kultur de växt upp i ibland. Att det liksom är en ursäkt att de befinner sig i en tragiskt retarderad jävla medeltidstramsvärld med ingenting civiliserat i sikte på hundratals, kanske tusentals år. Men grejen är ju att de är HELT JÄVLA DUMMA I HUVUDET ÄVEN SEDDA I SIN KONTEXT. Och nej, det är inget nytt. Snöjonte har för fan varit helt urblåst från dag 1, med enstaka “good days” mitt i där han fattat enstaka rimliga beslut.

Det är lite som om det vore ett rollspel, där varje karaktär bara har ett visst antal “agera rationellt”-poäng som de måste spara på. Och det enda sättet att få flera är att fatta skitdumma idiotbeslut.

Om det här vore ett rollspel så vore det helt klart ett sånt där story game-härke, med fokus på “intressanta konflikter” och skit. Det här är inte spelare som försöker klara äventyret, det här är spelare som tycker att det är “roligt att misslyckas”. Sådana som föredrar när man misslyckas eller “knappt lyckas” med tärningsslag. “Lyckas med komplikation” och så vidare. Kort sagt, not my kind of people.

Hur som helst, när han ändå är igång och fattar SKITDUMMA BESLUT så tycker Jonte av högst oklara skäl att det är en skitbra idé att spilla bönorna för Sansa och Arya, och därmed garantera att informationen kommer att spridas till exakt alla i hela världen. Om man frågar en kackerlacka som bor under en sten så kommer den att veta vems hans riktiga föräldrar är. Det är så jävla uppenbart och så jävla dumt. Varför tror han, TROTS att varje någorlunda rimlig människa vid det här laget insett att Darth Sansa är en Sith Lord, att man kan lita på hennes ord? VARFÖR? Alltså, jag säger inte att hon har fel eller så. Hon agerar tvärtom ganska rationellt utifrån sina förutsättningar här. Men att Jonte litar på henne är så dumt att jag får ont i huvudet.

Sagt och gjort så tar det väl max en kvart innan Sansa berättar för Tyrion. Han och Spindeln spenderar sedan resten av avsnittet med att fundera kring vad de ska göra med informationen. Tyrion har tappat alla poäng han någonsin spenderat på INT – han har numera bara dumpstats – så han pladdrar om trams som “lojalitet” och att det minnsann är viktigt att hålla fast vid personen man valt även när det är ett skitdumt val. Spindeln å sin sida vill typ mörda Danny för att det antagligen skulle leda till färre döda bland vanligt folk.

Och det måste jag fanimig respektera. Han och Bronn är ju de som ändå lyckas klämma ur sig relativt rimliga politiska uttalanden i det här avsnittet. Det måste de ha hoardat “agera rationellt”-poäng länge för att få göra.

Bronn, ja. Han dyker upp, hotar Tyrion och Slimie tills han blir lovad Highgarden, påpekar att alla jävla adelsfamiljer från början varit ena jävla mördar-rövare, och sticker igen.

Folk åker ner mot King’s Landing. Hunden och Arya ensamma, Belgarion med Norrbos skittrötta armé. Danny åker båt och drake. Tyvärr hamnar de i bakhåll, där Dollarn eller vad han heter skjuter stora spjut och dödar en drake. Se där, så enkelt var det. En massa skepp förstörs, och folk spolas i land. Cersei har tillfångatagit Misandria.

Det hela gör såklart att Danny blir arg, och när Danny blir arg så blir hon känslostyrd och dum i huvudet. De andra lyckas nätt och jämnt övertyga henne om att inte bara mörda hela jävla King’s Landing. Jag antar att hon hade ett par poäng sparade hon också.

Sidenote: Jag är så jävla less på henne. Så. Jävla. Less. Less på det hela tiden upprepade hyckleriet om att “jag ska befria alla från tyranni genom att vara en tyrann”. Less på att hon är så jävla självrättfärdigande. Less på hennes förutsägbara emotionella reaktion varje gång något går henne emot. Less på att hon reagerar som en treåring varje gång någon säger emot henne. Det har inte hänt något nytt eller intressant med henne på jävligt länge nu.

Slimie hör om flottans öde. Och så har han slut på poäng, så han sticker iväg mitt i natten, klär sin häst och rider iväg. Och jag ångrar att jag hejjade på när han fick ihop det med Brienne, för det gjorde att hon nu får vara en mesig grinolle som uppfyller den jävla Hollywoodklyshan om kvinnan som står och storbölar när hennes kille åker iväg för att vara dum i huvudet. FY FAN VAD JAG HATAR DEN HÄR SERIEN. Jag skiter väl i om folk dör, faktum är att jag blir glad av det. Men Brienne var ändå en av seriens mindre dåliga karaktärer, och så gör de henne till… Vad nu det här är. En blöt disktrasa. Jag önskar att hon sparkat Slimie i kuken istället för att ligga med honom.

I Kings Landing ges det ultimatum hit och dit, sedan hugger Berget huvudet av Misandria. Så nånting bra kom av alltihop åtminstone.

Nu måste jag gå och rensa hjärnan med lite youtubevideor från folk som är smarta. Jag kände hur mina hjärnceller förtvinade och dog av att se det här avsnittet.

Förväntningar inför S08

  • Alla fortsätter att vara osympatiska. Ja. Och helt dumma i huvudet, vilket gör dem ännu mer osympatiska. Eller vafan, OK, Darth Sansa är faktiskt inte så illa. Inte Spindeln heller.
  • Snöjonte knullar sin faster. Det ser ganska mörkt ut för det, faktiskt. Även om han egentligen inte verkar sådär alldeles oäven.
  • Cersei är sämst. Faktum är att hon nog inte gjorde något alls som var jättedumt den här gången. Tvärtom. Kanske har hon också hoardat poäng?
  • Folk dör. Knappt. Bara Misandria, och henne kan det väl ändå rimligen inte vara någon som bryr sig om.
  • Ganska lite naket. Inget alls, tror jag. Åtminstone inga tuttar eller könsorgan.
  • Någon sitter på järntronen i slutänden. I dunno, man. Vi får väl se. Nu börjar ju folk vilka sätta Belgarion där. Vi får väl se exakt hur klyshigt det här blir.
  • Drakar och zombies. Inga fler zombies *sadface*. Och bara en drake kvar, väl?
Series Navigation<< Krank kollar på Game of Thrones S08E03Krank kollar på Game of Thrones S08E05 >>

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.