Press "Enter" to skip to content

Krank kollar på Game of Thrones S08E05

This entry is part 6 of 8 in the series Game of Thrones Säsong 8

Om namn och bakgrunden till tittandet.

Nu börjar det likna något. Jag har sett Game of Thrones S08E05.

Okej, avsnittet börjar med att Spindeln förråder Danny och blir uppeldad med drakeld för det. Det gick väldigt, väldigt fort får jag väl ändå säga. Han pratade med Jonte och avslöjade att han visste att han var Belgarion, Jonte satte sig på tvären, Tyrion skvallrade (vilket inte behövdes, för Danny spenderade alla sina inte-vara-helt-dum-i-huvudet-poäng för säsongen på att redan känna till allt och ha fattat exakt hur informationen flödat). Och så Fwooof! One down.

Jonte gör något slags plan som han med blandad framgång får med sig folk på, om att ifall folket i King’s Landing slår i klockorna så ska alla sluta slåss för då har stan gett upp. Tyrion befriar Slimie, som tydligen blivit tillfångatagen och satt i en bur igen. Det känns inte som att det var jättelänge sedan Slimie var fast i en bur i fackelsken, men det var det säkert. Whatever. SLimie beger sig in mot staden.

En av de sista grejerna som händer innan det blir slagsmål är att Jonte inte vill ligga med sin faster. Hon blir sur. Jag återkommer till det.

Hunden och Arya rider in i staden, relativt obehindrat.

Sedan… Tja. Nu när Danny bara har en drake kvar är det såklart så att den är mycket mäktigare än draken som dog av järnflottans skorpioner senast. Så sagda drake dödar helt enkelt hela flottan. Utanför King’s Landings murar har Cersei ställt upp, i tät och skitdum formation, “golden company”, ledda av Kapten Snyggihåret längst fram. De ser extremt ineffektiva ut – som att de är bra på att se snygga ut, men inte så mycket att ha egentligen. Jag vet att de nämnts några gånger i serien, men jag vet inte om vi faktiskt sett dem göra något. De har väl kanske bara en schysst PR-byrå. Iallafall mördas de allihop ihjäl när Danny och draken kommer bakifrån och eldas upp.

Sen är våldsamheterna igång. Jag blir mest påmind om hur vidriga alla huvudpersoner i hela serien är. Vilket jag tror är poängen; det här är ju inte riktigt en strid där fokus ligger på hjältemod, utan snarare på brutalitet, feghet och hur vanligt folk drabbas av de här vedervärdiga jävla adelsgrisarnas idiotiska jävla skit.

Rubeln har på något sätt överlevt järnflottans förgörelse och utmanar Slimie, som försöker ta bakvägen upp till Cersei, på “duell”. Mest för att han råkar vara ivägen, vad jag kan se. Jag har sett några internet-bärfisar gnälla på att den här scenen utmålar det som att Dollarn haft något slags tänkt rivalitet med Slimie hela tiden eller så. Men jag ser bara “höhö, rolig våldsam idiot som gör allt på impuls” som råkar stöta ihop med en person det vore coolt att ha haft ihjäl. Iallafall, här dör Euron ordentligt och Slimie staplar vidare.

Cersei förnekar in i det sista verkligheten, såklart, men flyr till slut. På vägen stöter hon och Frankenstein på Hunden. Berget dödar sin skapare/återupplivare, Cersei flyr till Slimie, och Hunden och Berget har världens tråkigaste strid som jag inte ser någon som helst anledning att bry mig om eller känna något inför. Här har jag förstått att många “hypat upp sig” inför den här striden, men det har jag ärligt talat jävligt svårt att förstå. Det är ju inte en rivalitet som serien gett speciellt mycket uppmärksamhet, det finns egentligen ingenting att tycka om eller engagera sig i hos någon av de inblandade. Men de dör i varje fall båda två. Bra så.

Arya har blivit övertygad av Hunden att hon inte alls behöver mörda Cersei, så hon yrar mest runt och får folk dödade i stan.

Men, det viktigaste som händer är i varje fall att jag får som jag vill och Danny reagerar på klockornas ringande med att helt sonika vräka drakeld över hela King’s Landing. Jag menar OK, det är inte riktigt “hela västerås asfalteras över”, men det är en fucking början.

Så. En jävla massa folk dör. Tyvärr verkar Jonte och Tyrion och några till överleva, så vi får väl se hur det blir i sista avsnittet.

Framför allt dör Slimie och Cersei nere under Red Keep när draken håller på och mörsar.

Sedan är avsnittet slut, och alla föräldrar som döpt sina ungar efter Danny börjar antingen känna sig lite dumma eller letar efter sätt att försvara en vansinnig massmörderska.

Innan jag gör min sedvanliga punktlista tänker jag skriva lite om Danny. För jag har sett att folk tyckte att det här var en helomvändning. Det tycker jag är SUPERKONSTIGT och måste bero på att folk cherrypickar så inåt helvete. För Danny har varit en helt fruktansvärd, nyckfull, känslostyrd tyrann från första gången hon fick minsta lilla makt. Hon har mördat folk hit och dit – visst, i specifika ögonblick har hon impulsivt agerat självuppoffrande för att rädda oskyldiga, men det har ju HELA TIDEN varit extremt tydligt att det inte varit en del av någon “inre godhet” utan bara handlat om att hon själv gillar att tänka på sig som en fin människa och befriare, även om den ytan försvinner så snart man hostar lite på den. Hon hanterar motgångar jävligt illa överlag – hon känner sig hotad av precis allt, som att folk säger emot henne, eller att folk inte vill böja knä. Fwooosh! Mörda ihjäl dom bara.

Det här är vad Dannys arc handlat om, och det har jag sagt länge. Hon har hela tiden varit en fruktansvärd, hycklande jävla tyrann som styrs helt och hållet av sina ombytliga känslor. I mycket korta ögonblick kan hon vara vettig, men hon har helt klart haft “the Targeryen madness” precis hela tiden.

Och jag kan förstå att folk valt att cherrypicka, och bygga upp henne som något slags stark, feministisk ikon som gör vad hon vill och inte är beroende av nån man. Det finns behov av sådana bilder, och finns de inte får man väl uppfinna dem. Men det har alltid varit på väg hitåt. Det här är en fullständigt naturlig utveckling. Jag har sett den här s.k. “vändningen” beskrivas som “sunkig” på sina håll, på basis av att “Danny mördar en stad för att hennes kille inte vill ligga, typiskt fruntimmer”. Men det är inte för att Belgarion inte ville ligga. Det kanske var den utlösande faktorn, men vi pratar om en person med extremt skev självbild, som inte tål motgångar, som fått motgång efter motgång efter motgång efter motgång ganska länge nu. Alla hatar henne för att hon är en Targeryen och dessutom dum i huvudet, medan hon tycker att de borde älska henne. Hon har saboterat för sig rejält at every fucking turn såklart, men det är ändå rätt tydligt att i HENNES huvud så har världen svikit henne och allt är skit sedan ett bra tag tillbaka.

Det var alltid hit vi var på väg. Det här var inte en “vändning” eller en “twist”. Och det berodde inte bara på att Jonte inte ville ligga med henne.

Det känns enormt ovant att sitta och försvara saker i Game of Thrones, men there you go.

Förväntningar inför S08

  • Alla fortsätter att vara osympatiska. Japp. Men nu är iaf skitmånga av dem döda.
  • Snöjonte knullar sin faster. Hahahahahahahaha
  • Cersei är sämst. Ja, men nu är hon sämst och död.
  • Folk dör. This is more like it. Kanske kan jag få som jag vill ändå, att alla namngivna karaktärer dör till slut? Nu är vi i varje fall av med Euron/Dollarn/Pundet, Hunden, Berget, Frankenstein, Cersei, Spindeln, Slimie… Vem eller vilka glömmer jag? Arya lever iaf, och Tyrion, och Jonte, och Danny, och alla uppe i Norrbo. Än finns gott om utrymme för blod att flyta. Bränn ner hela skiten, Danny!
  • Ganska lite naket. Eh
  • Någon sitter på järntronen i slutänden. …jag vetefan ens var i Red Keep järntronen finns. Eller fanns. Det vore perfekt om den hade smälts ner av drakeld nu, men jag har för mig att den var gjord av något slags draksäkert material eller nåt? Jag vet inte, jag bryr mig inte.
  • Drakar och zombies. Bara en drake, men OJ vilken välgärning den gjorde här.
Series Navigation<< Krank kollar på Game of Thrones S08E04Krank kollar på Game of Thrones S08E06 >>

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.