Press "Enter" to skip to content

Krank kollar på Game of Thrones S08E06

This entry is part 7 of 8 in the series Game of Thrones Säsong 8

Om namn och bakgrunden till tittandet.

I FUCKING CALLED IT. Och nu har jag sett Game of Thrones S08E06, alltså det sista avsnittet.

Det betyder alltså att jag är FRI. Fri som fågeln. Jag har alltså sett… 71 avsnitt av en serie jag avskyr, vars premiss inte intresserar mig det minsta, och som nästan uteslutande får mig att vilja elda upp alla karaktärer i den. Och skrivit 71 tillhörande recensioner. Eller, 70. 71 när den här är klar.

Det faktum att jag lagt så stor del av mitt liv på att se något jag avskyr, ENBART för att det är skoj med likes och för att kunna täppa igen käften på var och en som tycker att jag inte kan ha en åsikt om serien utan att ha sett den, säger nog en del om mig och hur stort allvar man bör ta mina åsikter om saker och ting på.

Men okej. Det här avsnittet är ganska långsamt i sitt berättande, så en sammanfattning bör kunna vara ganska snabb.

Först ser vi hur Blonda Hitlers soldater mördar fiender som givit upp och att Jonte inte gillar det. Tyrion hittar sina döda syskon. De båda möter Hitler som står och pratar hittepåspråk med sina Unsullied och sina getknullare eller vad det nu var jag brukade kalla dothraki.

Hur kommer det sig att nån hör vad hon säger ens? Hon är ju jättelångt bort, och getknullarna brölar ju i princip oavbrutet.

Hur som helst så pratar Hitler om att “befria” resten av världen också. Med drakeld, får man förmoda. Sedan ser hon till att arrestera Tyrion för att han befriade Slimie.

Förresten, alla är helt med på att Gråmask alltid varit fruktansvärt obehaglig, right? En kallblodig mördare formad av fruktansvärda upplevelser? Oavsett hur mycket han “förmänskligades” genom seriens kameralins när han fick ha en “söt romans” med Misandria? OK, alla med på det? Bra.

Tyrion försöker övertala Jonte att döda Hitler. Jonte vill inte, för han är helt dum i huvudet, eller jag menar, “hedersbunden” eller “lojal” eller någon annan jävla bronsåldersskit. Kan det ens finnas någon som tar sig igenom den här serien och inte känner direkt avsmak bara vid tanken på “lojalitet” och “heder”? Har de människorna i så fall sett en helt annan serie än mig?

Jonte gör ett försök att prata vett i Hitler, men Hitler vill bara knulla med honom och sedan ta över världen tillsammans. Precis som jag sagt hela tiden så har hycklar-Hitler alltså helt enkelt köpt myten om sin egen godhet. Det hon magkänsle-känner är “rätt” tar hon för absolut sanning.

Här har serien också stoppat in ett narrativ inkrystat av Tyrion om att, i princip, de inte borde hurrat när hon mördade elakingar eftersom det fick henne att tänka att hon alltid hade rätt. Jag kan inte låta bli att associera det litegrann till de som t.ex. tycker att det är fel att censurera nazister eftersom det då gör att… jag vet inte, folk blir censurkåta eller något och helt plötsligt får man inte kritisera någonting. Känns väldigt amerikanskt och liberalt. Eugh. Men nåväl, jag vet inte alls ifall det är meningen att göra den kopplingen, men jag gjorde den.

Varvar jag? Jo, Jonte sticker kniven i Hitler så att hon dör. Välförtjänt, och en god lösning på problemet. Hennes drake blir arg och smälter ner järntronen, innan den flyger iväg med hennes kropp. Den skadar inte Jonte.

Vääääänta lite här nu. En drake som smälter ner järntronen? Var det inte någon som skrev något om det? Typ i jättemånga blogginlägg och diskussioner under flera år? Ahem. Vi återkommer till det.

Vi får ett tidshopp. Gråmask tar med Tyrion inför en samling mäktiga typer plus Sam och Davos och Brienne… Nu när jag tänker efter känns det egentligen inte så mycket som “en samling mäktiga typer” utan mer typ… “namngivna personer som inte är döda än”.

Det blir i varje fall något slags fredsförhandling. Ett antal beslut fattas om hur man ska lösa allt – man besluter sig för att hädanefter välja knug över de sex kungadömena (Sansa får till det så Norrland inte innefattas) och så väljs Bran till ämbetet. Det beslutas att Tyrion ska vara hans Hand. Snöjonte får återgå till att bli nattvakt, vilket alla kunde se komma en mil bort. Exil, vilket blir en kompromiss – unsullied ville se honom död, Sansa ville se honom levande.

Arya…

Vänta. “Välja kung”? Det låter NÄSTAN som demokrati, eller åtminstone lite mer demokrati än det varit hittills. Var det inte någon som pratat om att han ville se serien sluta med ett folkuppror och demokratisering av Västerås? Vi… vi återkommer till det.

Darth Sansa blir drottning i norr. Arya ger sig iväg för att utforska vad som finns väster om västerås. Brienne skriver färdigt krönikan om Slimie. Det bildas ett nytt råd kring kung Bran, med Tyrion som hand, Bronn som “master of coin”, och sen har jag glömt, och skiter i, resten.

Det visar sig, till skillnad från vad alla Martinfans verkar ha velat, att Sam inte alls skriver “The song of ice and fire”, det är istället någon helt okänd maester. Sam hittade bara på titeln. Tyrion är inte med.

I slutänden hittar Jonte sin vovve uppe i norr, och rider norrut tillsammans med ett gäng vildlingar.

The end.

OK. Nu måste jag bara säga en sak.

VAD VAR DET JAG FUCKING SADE. Alright, jag fick inte HELT som jag ville, men jag måste säga att det här slutet ligger så nära mitt önskedröms-slut för serien som jag hade kunnat hoppas.

 • Bränn ner hela jävla Västerås och asfaltera över. En mycket vanlig önskan från min sida. Nu blev det ju mest King’s Landing och delar av Norrbo, men jag säger “good enough”.
 • Smält ner den jävla järntronen till slagg, med drakeld. Jajjemen, called it!
 • Alla karaktärer i hela serien borde eldas upp och dö. OK, nu var det säkert ett halvdussin karaktärer levande i slutet, men jag måste säga att den här säsongen har haft en helt OK killcount. Och självklart behövde Hitler dö. Även om det bisarrt nog fortfarande verkar finnas folk som försvarar henne. Jag säger som jag sagt hela tiden: hon har alltid varit helt fruktansvärd. Hon har alltid pendlar mellan självförhärligande, ren jävla dumhet, och brutala utspel.
 • Låt det bli folkligt uppror dör all adel giljotineras och demokrati införs tillsammans med industriell revolution. Nä okej, inte HELT såklart. De lampskärmade till och med den idén genom att låta min hjälte Sam föra fram idén och bli utskrattad. Men let me tell you, när han först förde fram idén så levde jag en kort stund på hoppet att det skulle funka. MEN – jag tänker ändå se detta som en vinst för mig, för att gå från “kung som knullas fram” till “kung som väljs” är ändå ett steg på rätt väg. Ett relativt realistiskt steg. Som sagt, så nära som det var rimligt att hoppas.

Nu ska jag ruva lite på det här ett tag, och sedan försöka skriva en sammanfattande kommentar om vad jag egentligen tyckt om den här serien, de 71 avsnitten jag sett. Vad jag tycker på riktigt alltså, inte de här överdrivna och ibland teatraliskt negativa recensionerna.

En sista gång:

Förväntningar inför S08

 • Alla fortsätter att vara osympatiska. Tyyyyyp?
 • Snöjonte knullar sin faster. Fucks her UP kanske man kan säga.
 • Cersei är sämst. Inte nu längre, nej.
 • Folk dör. Bara Danny, tyvärr.
 • Ganska lite naket. Inget.
 • Någon sitter på järntronen i slutänden. HAHA, här hade jag helt fel. Här var det stor skillnad på förhoppning och förväntning. Jag är glad över att min förväntning kom på skam.
 • Drakar och zombies. Draken var cool. Och smälte ner tronen till slagg. DEN SMÄLTE TRONEN TILL SLAGG. Och så var den jäkligt snygg också.

Series Navigation<< Krank kollar på Game of Thrones S08E05Krank har sett 71 avsnitt av en serie han hatar (eller?) >>

2 Comments

 1. Mats Burhammar Mats Burhammar May 20, 2019

  Okänd maester? Det var ju sams läromästare när han kom till citadellet =)

  Och Sam är ju faktiskt en lord nu för tiden, sen hans pappa och bror dog!

 2. Jane doe Jane doe May 23, 2019

  Kul läsning har det varit, alla 8 säsonger 🙂 Hoppas på att fortsätta recensioner i den spinoff som kommer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.