Press "Enter" to skip to content

Krank kollar på Game of Thrones S06E01

This entry is part 2 of 11 in the series Game of Thrones Säsong 6

Om namn och bakgrunden till tittandet.

Jag har än en gång lidit för er underhållnings skull, lite som de gamla romerska gladiatorerna eller snubbarna i Jackass-gänget. Jag har sett Game of Thrones S06E01.

Det var ett väldigt, väldigt menlöst avsnitt.

Alltså, en BRA säsongsöppning skapar positiva förväntningar. Det påminner om det som varit och lovar stort inför framtiden. Det lägger grunden för säsongens övergripande berättelser och skapar nyfikenhet. Det är helt enkelt en stor, schysst, förväntningsskapande smäll som får publiken att minnas varför man kollar på serien och att bli sugen på mer.

Det här avsnittet betade av varje nu levande tråd i serien och lade med något enstaka undantag till de mest förutsägbara 5-10 minuterna av handling till varje tråd. Inget entusiasmerande, inget coolt, inget BANG, inget som visar varför serien är häftig och värd att titta på. Nej, likt resten av serien var den huvudsakligen poänglös, tråkig och “meh”. Finns det något bra svenskt ord för “plodding”? Den tröskar liksom bara på, tröstlöst.

OK, vid muren hittar Smugglas och Snöjontes polare hans kropp och stänger in sig i ett rum där de planerar vad de ska göra. Jontes polare Edd springer iväg och ska fixa fler allierade. Mobbar-Bengt erkänner att han och de andra officererna genomförde mordet. Sen ger han Smugglas och de andra ett ultimatum om att de ska ge sig och komma ut. Mellistanten är också där. Hon tar av sig kläder och halsband och visar sig vara jättegammal. Var det hon som var häxan i förra säsongsöppningen också? Jag ids fan inte gå tillbaks och kolla, men det vore ju isf lite coolt.

Skeletor sörjer sin döda älskarinna, och får skäll från pappa Bolton för att han fuckat upp allt.

Reek och Sansa flyr och precis när de hittas av soldaterna som jagar dem så dyker Brienne upp som en gubbe i lådan, helt utan förklaring. Alltså jag vet att hon var “typ i närheten”, men det hindrar inte hur osannolikt det känns. Den här serien får verkligen Västerås att vara stort som typ ett lajvarområde (eller ja, jag har aldrig varit på lajv men jag föreställer mig att de generellt inte är super-duperstora). Springer man bara runt en stund så hittar man generellt antingen 1) den man letade efter eller 2) nån annan som är viktig för plotten. Det här har vi sett förut, när folk “råkar på varandra” på Västerås’ uppenbart enda värdshus. Så jävla fattigt och kasst. Men i alla fall, det var ju åtminstone lite överraskande. Sen svär Brienne trohet till Sansa, som borde kollapsa och dö av lunginflammation inom ett par avsnitt eller så. Vore inte det rätt najs? Jag är så jävla trött på att det ständigt ska vara så jävla synd om henne.

Appropå kvinnor det är synd om, så kommer Slimie hem till Cersei med nyheten om Marcy. Hon reagerar som man kan förvänta sig.

Appropå kvinnor det är synd om, så sitter Arya och tigger och är blind. Så kommer hennes konkurrent från ninjaträningen och spöar skiten ur henne och försöker ge sken av att det handlar om “träning”. Oh well, jag hoppas på att Arye blir Daredevil. De antyder ju definitivt det, med att hennes hörsel blivit bättre. Den borde inte ha hunnit bli SÅ mycket bättre, men fine.

Appropå kvinnor det är synd om, så har Danny tillfångatagits av Dothraki-brölmachon. Hon tas inför huvud-brölmachot som får veta att hon är Khal Drogos brutta, och om man är en Khal-änka ska man skickas till något jävla brölmacho-tempel. Det positiva här är att 1) Danny inte är på väg tillbaks till sin tron och 2) vi får ev. se ett ballt tempel om fem avsnitt när serieskaparna förhalat saken tillräckligt.

Appropå kvinnor det är synd om, så sitter Margarin fortfarande i fängelse. Huvudsparven kommer och drygar sig.

Vet ni, det är nästan som att man börjar kunna urskilja något slags mönster i kvinnoporträtten här.

En kvinna det FAN inte är synd om är Oberyns gamla knull, som dödar Duran Duran och hans son. Duran Duran var trots allt hyfsat vettig och hans son ganska snäll, så klart de skulle dö.

Tyrion och Darth Various är det definitivt inte synd om. De går runt och pratar strunt utklädda som köpmän. Sen ser de att nån tuttat eld på alla skeppen i stadens hamn.

Fabio och Göran är det heller inte speciellt synd om, även om Göran påminner oss om att han fick psoriasis för ett tag sen. De verkar vara på rätt spår och hittar Dannys smycke.

Kontinuitet:

 • Edd sticker för att hämta allierade (jag gissar att det är vildlingarna).
 • Reek och Sansa träffar Brienne och Pod
 • Slimie kommer hem till Kings Landing
 • Danny är hos hästknullar-brölmachon igen.
 • Nån har tuttat eld på alla skeppen i Meereen(?)

Förväntningar

 • Tuttar, rumpor och muffar. Mellistantens tuttar, rumpa och muff.
 • Våldtäkter. Näpp.
 • Alla fortsätter vara osympatiska. Ja, men typ. Utom de det är synd om.
 • Få oväntade dödsfall. Inte ett enda.
 • Alldeles för lite fantastik. Alldeles för lite fantastik. Smugglas magiska psoriasis, mellistantens ålder, that’s about it.
 • Alldeles för mycket interpersonellt tjafs. Knappt något, men det är nog mest för att avsnittet var så hattigt och kasst.
 • Danny gör en comeback tack och lov inte än.

Förhoppningar

 • Alla dör utom Arya Stark. Hon tar viktiga steg mot att bli Daredevil, och det är ju en bra början.
 • Snöjonte lever. Inte än.
 • Danny försvinner och återses aldrig igen. Hon är åtminstone fortfarande borta.
 • Mycket mer fantastik. Nej.
 • Snoppar. Inte en enda. Buuuuuh!

 

Series Navigation<< Krank kollar på Game of Thrones – sammanfattning inför S06Krank kollar på Game of Thrones S06E02 >>

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.