Press "Enter" to skip to content

Krank kollar på Game of Thrones S06E10

This entry is part 11 of 11 in the series Game of Thrones Säsong 6

Om namn och bakgrunden till tittandet.

Eftersom folk på internet är någon form av djur alt. garbage persons så har jag sett Game of Thrones S06E10för att undvika spoilers.

Alltså allvarligt, jag har förstått att det finns folk som av för mig närmast obegripliga skäl lyckats engagera sig på riktigt i den här dyngan, men är det verkligen helt omöjligt att ge fan i att spy ur sig grejer på sociala medier? Ibland förstår jag hur det kommer sig att det politiska världsläget ser ut som det gör; folk suger och är dumma i huvudet och klarar inte av att tänka längre än näsan eller känna någon form av respekt eller medkänsla för sina medmänniskor. Ibland vill jag bara stänga dörren om mig och låta världen brinna; köra mitt race och ha det så bra jag kan tills allt går åt helvete och sedan dö när postapokalypsen ofrånkomligen kräver andra överlevnadsskills än att kunna lära ut webbutveckling och layouta rollspel, alternativt skjutas som oliktänkande av en dödspatrull när SD får egen majoritet i riksdagen.

Eöh, var var jag? Jovisst, jag skulle prata om Game of Thrones.
Folk som inte har mer vett än så har under avsnitt 1-9 hävdat BÄSTA SÄSONGEN EVOR och jag har stått vid sidan av, suckat, skakat på huvudet och undrar om det är så att folk har en fetish för objektivt urtråkig skit, för aktivt skitdåligt manus, för uppenbara jävla filler-avsnitt där just ingenting händer.

Jag är inte beredd att kalla säsong 6 den bästa säsongen någonsin, men S06E10 är ett av seriens bästa avsnitt helt enkelt eftersom det dör så jävla många i det. Och minst ett par-tre stycken som folk faktiskt gillat (typ Tummen, Margarin, kanske Blomriddarn) dessutom. Det är en lite mysig känsla i magen att kunna tänka på hur förtvivlade en del lär vara nu. Själv känner jag mest att det här var en bra början

Okej, först kan vi snacka om Walder Frey, som firar “sin” vinst. Slimie påpekar att det inte är hans vinst och att om Lannisters ändå måste hjälpa Freys att hålla ställningarna så är Freys rätt värdelösa.

Dagen efter (?) kommer en tjänarflicka med köttpaj till Walder Frey. När han börjat äta frågar han efter sina söner, som han tydligen hatat nog för att döpa till “Black Walder” och “Lothar”. Tjänarflickan svarar att “de är redan här”. Vad ska man säga… I det här läget skriver jag “de är i pajen, va?” i mina anteckningar. Ska man stjäla så ska man väl göra det med stil och från nån som kan sin skit, tänker jag. Gudarna ska veta att manusförfatteri inte riktigt är de här manusförfattarnas starka sida. Hursomhelst visar det sig att tjänarflickan i själva verket är Arya, som tydligen kan ta ansikten nu (yay!) och som mördat sönerna och bakat lite Shakespeare-paj åt Walder. Sen skär hon strupen av honom tills han dör. Yay!

Sedan har vi “rättegången” mot Blomriddarn och mot Cersei. Blommis erkänner allt och får lite scarification i ansiktet, vilket Margarin inte gillar. Blommis lovar sen att vara en vidrig religiös fanatiker resten av livet. Men frukta inte! Cersei är på väg att göra en av mycket, mycket få riktigt, riktigt bra saker jag sett henne göra i hela serien. Det är inte nog för att få mig att aktivt gilla henne, det är mer som när en blind höna hittar ett korn… Hursomhelst, ett barn lurar med sig äckelfarfar grand maester Gammelskäggo ner till en källare, där Frankenstein låter ett dussin barn KNIVA HONOM TILL DÖDS. It was glorious. Sen luras även Sune, den där som var med Kung Gris på jakt och som låg med Cersei och sen blev knäpp religiös dårpippi, också ner i en gång, där han knivas av ett barn och sen precis inte hinner hindra eld från att nå gamle knäppis-kungens lager av sprängmedel.

BOOM SHAKALAK! Jag blev så glad när jag insåg att det här faktiskt hände att jag var tvungen att pausa avsnittet och fuldansa lite. Nej, det finns inga bildbevis, ni får föreställa er det själva.

Hursomhelst – Högstesparven – DÖD som fan. Sedan fick vi inte se liken efter Blomriddarn, Margarin, deras falsksjungande pappa eller hur det nu var, etc etc… Vilka mer? – men hursomhelst hoppas jag att de inte leker med mitt hjärta på det elaka viset utan faktiskt låter allihop vara döda även i nästa säsong.

Och därefter HOPPAR TUMMEN TILL SIN DÖD! Det här avsnittet är så bra att jag nästan får en tår i ögonen. Helt fantastiskt är det. Bwahaha! Det bästa med det här är ju att det lär göra så att Olenna blir fullständigt 100% inriktad på att döda Cersei och antagligen Slimie och hela jävla Lannisterklanen, så det är definitivt något att se fram emot.

Cersei blir ledsen över att Tummen är död och beordrar att han ska eldas upp och hans aska spridas vid hålet i marken som brukade vara kyrkan. Slimie kommer tillbaks till staden precis i lagom tid för att se Cersei utropas till drottning och sätta sig på järntronen.

Sam och Gilly anländer till stället de skulle till. Där har de en fullständigt värdelös awkward scen där deras byråkrater jävlas med honom och sen släpper in honom men inte Gilly eller barnet i biblioteket. Jag antar att tanken är att man INTE ska vara distraherad av tanken “men vafan lämnar han bara Gilly där i okänd miljö nu igen?” när han får komma in till biblioteket, men det var jag. Sam ser ut att ha kommit till himmelriket, och som att han typ glömt att han just lämnat Gilly och barnet ensamma i en miljö där de är ovälkomna.

Dessutom dör ingen i den här scenen. Klart minus.

Jonte träffar Smugglas och Mellistanten i Winterfells festsal. Smugglas konfronterar om Shireen, men tyvärr dödas inte Mellistanten, hon blir bara tillsagd att rida söderut och inte komma tillbaks. Det enda som är bra med det är ju att det är rätt beslut rent taktiskt; hon påpekar helt korrekt att hon kommer att vara användbar när kriget kommer.

Sen säger Darth Sansa att hon borde ha berättat om Lillfinger och Vale-armén tidigare. Lite senare äcklar sig Lillfinger igen, och pratar om att han vill ha järntronen med Sansa vid sin sida. Och att ingen kommer att vilja ställa sig vid en bastards sida. Sen visar det sig att det gör folk visst, åtminstone efter att Lady Mormont håller ett schysst brandtal. Tji fick han. Jonte utropas till King in the North.

Meera och Bran överges av Benjen när de närmar sig muren. Bran åker i tiden igen och ser att Snöjonte är son till Lyanna Stark (Neds syster). Så… Han är en Stark, men inte son till Ned, alltså. Jag var tvungen att kolla upp vem som antyddes vara fadern, och det är alltså… en Targeryen?

Grejen är väl att jag inte fattar varför det här skulle vara det minsta intressant. Varför är det relevant vems jävla son han är? Är det någon sån där typisk fantasy-blodsmystik-skit nu igen? Sån där som en del prisat GoT just för att den saknat? Är det tänkt att han genom detta ska vara den “sanne arvingen” till dittan eller dattan? Vilket dravel.

Darth Various hälsar på i Dorne, där hon den där fullständigt vansinniga och opålitliga och känslodrivna idiotkvinnan håller på och skapar en allians med Olenna. Se? Jag sade ju att Olenna nu is pulling out all the stops. Tydligen tänker de bygga en allians med Danny. Mer ved till elden!

Dannys skepp är nästan klara. Hon gör slut med Fabio, eftersom hon vill keep her options open när hon kommer till Västerås. Sen pratar hon med Tyrion och gör honom till sin “Hand of the Queen”. Sen åker de båt. Fabio får stanna hemma och hålla freden i Mereen medan folket väljer sina ledare. Nu när Danny inte är där längre får man väl hoppas att stället faktiskt har en chans. Åtminstone tills slavmästarna inser att varken hon, hennes drakar eller hennes kompetenta rådgivare är där längre.

Kontinuitet:

 • Gammelskäggot, Sune, Margarin, Blomriddarn, pappa Tyrell och en skitmassa andra dör i samband med en rättmätig explosion. Yay!
 • Tummen dör straxt därefter.
 • Cersei blir drottning. Short may she reign!
 • Walder Frey och hans två värdelösa söner dör. Arya regerar.
 • Mellistanten rider söderut.
 • Jonte utropas till King in the North och det visar sig att han hade… andra föräldrar än de man trodde. Intresseklubben antecknar.
 • Crazy Person i Dorne allierar sig med Danny och med Olenna.
 • Dannys flotta seglar.
 • Meera och Bran överges av Benjen.
 • Sam och Gilly kommer fram.
 • Slimie kommer tillbaks till King’s Landing

Förväntningar

 • Tuttar, rumpor och muffar. En sideboob och en sidebutt, det var väl typ allt?
 • Våldtäkter. Nej, inte vad jag tyckte mig se.
 • Alla fortsätter vara osympatiska. Ja, men ganska många av dem dog så…
 • Få oväntade dödsfall. Vad räknas som… “oväntat”? =)
 • Alldeles för lite fantastik. Tre drakar som flyger lite i slutet.
 • Alldeles för mycket interpersonellt tjafs. Rätt lite, faktiskt. Mer död och explosioner.
 • Danny gör en comeback Nu är hon ju tyvärr på väg. Hennes comeback är redan genomförd i förra avsnittet.
 • Påpekan/sklämt om att Tyrion är dvärg Nej?
 • Påpekan/skämt om att Darth Various är eunuck Nope.

Förhoppningar

 • Alla dör utom Arya Stark. Det här avsnittet var en bra början, ja.
 • Danny försvinner och återses aldrig igen. Det här kom på skam helt och hållet, tyvärr.
 • Mycket mer fantastik. Nja.
 • Snuppar. Nope, inte en enda.

SÅ! Då var säsong 6 avslutad. Det är naturligtvis många idioter kvar som behöver eldas upp, och det är ju hela två säsonger kvar, men det blir ganska korta säsonger så jag tror nog att om de ville så skulle de kunna fortsätta hålla det här tempot resten av serien.

Nu kan jag återigen ta ledigt ett bra tag…

Series Navigation<< Krank kollar på Game of Thrones S06E09

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.