Press "Enter" to skip to content

Krank kollar på Game of Thrones S07E04

This entry is part 5 of 8 in the series Game of Thrones Säsong 7

Hm. Jag har huvudvärk och känner att jag borde göra något bättre med mitt liv. Ni vet vad det betyder – jag har sett Game of Thrones S07E04.

Jag har förstått att Game of Thrones ibland betraktas som ett slags antifantasy. Ni vet, av folk som inte fattar att Jon the Bastard i princip är Belgarion och som av någon anledning trodde att Sean Bean inte skulle dö. Och för all del, det är lite skitigare fantasy än vanligt…

Men en sak lyckas serien i varje fall med när det gäller just att hacka sönder fantasygenren, och det är att ta död på varje liten romantiserad bild någon kan tänkas ha haft om adeln och kungahuset. Den som ser den här serien och fortfarande är rojalist är det något allvarligt fel på. I mycket traditionell fantasy finns ju en massa blodsmystiskt trams och gullande med de inavlade jävla diktatorbajskorvarna som helt utan någon form av legitimitet överhuvudtaget tagit makten över olika landsplättar. Här är väl också Eddings ett finfint exempel på just rojkalistiskt gullande.

Men i Game of Thrones är alla kungar och drottningar dumma i huvudet, ovärdiga och helt och hållet olämpliga för någon form av maktposition överhuvudtaget. Om det finns en sensmoral i serien så är den kanske den: Alla som vill ha Järntronen är dumma i huvudet. Den som vill ha makt borde under inga omständigheter få den.

Men aight. Lillsnuppen (“Lillfinger” är ett för tråkigt namn) ger Bran kniven som användes i lönnmordsförsöket mot honom. Eftersom ingen vettigt funtad människa lagt något som hänt i den här serien på minnet så är det jävligt praktiskt att serien påminner oss om det, framför allt om de tänkte göra den grejen till en plot point eller inte. Men jag minns inte ens om det där mordet klarades upp eller inte. Kanske för att jag skiter i vilket. Bran jävlas iaf med Lillsnuppas genom att rapa upp hans oneliner om att “chaos is a ladder” (nej, jag minns inte när han sade det heller. Nej, jag bryr mig inte).

Meera sticker. Dels för att hon vill vara med sin familj, dels för att Bran helt ärligt blivit ett arsle med IQ ollonborre sedan sin träd-tripp.

Arya når Winterfell och tar sig förbi ett par bröliga vakter vars enda uppgift är att se till att det här avsnittet blev några minuter längre. Sen återförenas Bran, Arya och Sansa. Bran ger Arya kniven. Sansa vill först inte tro att Arya faktiskt har en dödslista, när hon nämner den i förbifarten, men när Bran också nämner den blir hon skeptisk. Sansa är nämligen också dum i huvudet och verkar inte riktigt vilja förstå att Shit Has Happened även för folk som inte är henne själv. När ungefär är det man börjar bli medveten om att det finns andra människor än en själv, med egna tankar och känsloliv? Jag orkar inte kolla upp det men tycker iaf att Sansa borde vara tillräckligt gammal.

Arya tränar slagsmål lite med Brianne och visar sig, såklart, vara väldigt bra. Sansa ser skrämd och/eller misstänksam ut.

(En sak jag ska förklara, för övrigt: Jag tycker om att Arya blivit en kallblodig mördare. Mest för att det betyder att hon mördar folk, och allt som tunnar ut befolkningen i västerås är jag för. Men det gör henne ju definitivt till en mindre vettig karaktär än hon var innan. Hon är helt enkelt förbannat obehaglig nu.)

Aight, nog med Starks.

Misandria är orolig för gråmask. Snöjonte visar Danny en grotta med drakglas och hippieklotter. Danny verkar först, i ett par sekunder, vettig.

Sedan slutar hon naturligtvis och spenderar resten av avsnittet med att vara oresonlig, tjurig och dum i huvudet.

Först upprepar hon att hon kan tänka sig att slåss med Snöjonte mot iszombies men bara om han böjer knä. För i hennes värld spelar det nämligen ingen roll huruvida iszombies är verkliga; det viktiga är att alla erkänner henne som drottning över precis varenda liten stinkande jävla träskmarksplätt i hela jävla västerås. Kan inte hon få vara drottning över #allting så kan iszombierna gott få ta över världen, tydligen.

Snöjonte Snedstreck Belgarion fortsätter vara förhållandevis vettig – stängd mun och allt,. verkar knappt röra på läpparna medan han tänker längre – och påpekar helt riktigt att de fruktansvärda primitiva brölbarbarerna han med nöd och näppe fått att inte slå ihjäl varandra i fem minuter uppe i norr inte kommer att tycka om att nån jävla fjollträskdrottning kommer där och styr. Vem vet? Hon kanske skulle ta ifrån dem deras vapen och hembränningsapparater. Hursomhelst, Jonte fattar att han inte kan böja knä utan att alla däruppe förlorar fattningen och försöker förklara det för Danny. Danny ba’ “talk to the hand”.

När de kommer ut ur grottan levererar Tyrion och spindeln nyheterna om att Highgarden attackerades. Danny reagerar resonligt och logiskt och tänker ut en smart och genomtänkt HAHAHAHAHAHA NÄ SKOJA BARA hon anklagar Tyrion för att inte egentligen vilja vinna och rider sen iväg med sina drakar typ. Jonte hinner preciiiiiis eventuellt övertyga henne om att det vore en stenkorkad idé att börja använda drakeld mot byggnader (dragon fire can’t melt steel beams) och civila.

Medan hon är borta kommer Reek i en båt. Jonte dödar honom tyvärr inte. Åh, och Smugglas retar Jonte för att han stirrat på Dannys tuttar. wtf.

Slimie och Jerome/Bronn rider iväg med en massa guld och skit från Highgarden. Shitlord Tarly och hans son Dickon Tarly är också på plats. Bronn är den förste i serien att ha en korrekt reaktion på Dickons namn. Shitlord vill piska folk som går långsamt. Slimie vill ge dem en förvarning först. Här är det tänkt att man ska tänka sig att Slimie är “the good guy”, men det är han ju verkligen inte. Bara ställt i relation till Shitlord, som ju är något slags parodi-onding. Det fattas egentligen bara typ en cape och ganske en goatee. Och ett ont skratt.

Sen blir de bröliga barbarerna i rustning anfallna av andra bröliga barbarer utan rustning men med uppbackning av drakar. Det blir en ganska medelmåttig fight. För all del snyggt med draken och så, men det fanns ju egentligen inget annat att bry sig om. Man kunde bli lite glad att det dog en massa barbarer, men som vanligt var det ju inte de inavlade krigsherrarna som tvingat ut dem i krig som dog. Inte vad jag kunde se iaf. Jag minns inte att jag såg Shitlord Tarlys lik.

Bronn avfyrar ett sånt där jättestort armborst som Frankenstein byggde mot Danny och hennes drake. Draken blir skadad, men mest arg. Medan Danny försöker dra ut den stora pilen så försöker Slimie rida in i henne eller draken eller båda med ett spjut. Det ser ut att vara en skitdum idé, vilket också Tyrion observerar från en kulle en bit bort. Han upptäcks (såklart) men straxt innan draken ska göra mot honom vad han förtjänat hela tiden så knuffar Bronn ner honom i vattnet där han förhoppningsvis drunknar.

Förväntningar

 • Tuttar, rumpor och muffar. Inte vad jag såg. Booooh.
 • Våldtäkter. Nope.
 • Alla fortsätter vara osympatiska. Typ alla utom Snöjonte, skulle jag säga. Arya är ju tvärobehaglig, Sansa är rätt osympatisk här, Bran är dum i huvudet…
 • Få oväntade dödsfall. Jag vet inte, alltså. Vi vet ju inte om Slimie dog (vi fick inte se liket = jag räknar med att han lever). Jag såg heller inte Shitlords lik.
 • Alldeles för lite fantastik. Drakar! Drake! Eld!
 • Alldeles för mycket interpersonellt tjafs. ILite för mycket, framför allt i Winterfell. Det här avsnittet hade kunnat vara hälften så långt och ändå täckt in allt intressant.
 • Cersei är sämst. Hon var tack och lov knappt med.
 • Danny är sämst. Verkligen, verkligen sämst.

Förhoppningar

 • Alla dör. En hel del, men knappt några namngivna vad jag kunde se.
 • Hela västerås eldas upp av drakar och asfalteras över. En del av västerås blir faktiskt uppeldat. Good start.
 • Mycket mer fantastik. Tja, för all del. Inte för att det på något sätt förde storyn framåt, men för all del, vi fick se en drake elda en massa. Och med “storyn” menar jag alltså den enda i den här serien som är det minsta intressant, dvs metaplotten med iszombierna.
 • Snoppar. Nope.
Series Navigation<< Krank kollar på Game of Thrones S07E03Krank kollar på Game of Thrones S07E05 >>

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.