Press "Enter" to skip to content

Krank kollar på Game of Thrones S07E05

This entry is part 6 of 8 in the series Game of Thrones Säsong 7

Om namn och bakgrunden till tittandet.

Eftersom jag drivs av ett mått av självhat och ett något större mått uppmärksamhetsbehov så har jag återigen stoppat fingrarna i köttkvarnen och bejakat mitt självkadebeteende; jag har sett Game of Thrones S07E05.

Har ni tänkt på att typsnittet och den fula 3d-effekten på texten i början, den där skådespelarnas namn och sånt står, påminner om datorrollspel från sent 90-tal, tidigt 00-tal? Väldigt B.

First things first. Att Slimie och Bronn inte dog var å ena sidan väntat, å andra sidan en mycket stor besvikelse. Den hycklande jävla krigsbrottslingen tillika rövhålet Slimie kommer vi alltså att få dras med ett bra tag till. Nu när han inte dog här så lär de väl inte göra något allvarligt försök igen på alldeles för månmga avsnitt. Faktum är att jag gissar att han överlever den här säsongen och kanske också typ halva nästa. Skit också. Skit, skit. Här hade jag hoppats på att bli av med ännu en värdelös jävla barbarvilde.

Tyrion går på slagfältet och är #sadface. Vad fan trodde han?

Sedan är Danny…

…alltså jag vet inte. Jag tycker att jag sagt allt jag behöver säga om Danny vid det här laget. Hon är en sådan fruktansvärt jävla hycklande, självrättfärdigande liten psykopat. Hon känns som… Tja, som alt-högerns bild av alla som inte är alt-höger, typ. Hon ska väl symbolisera PK-maffian, eller “godhetsknarkarna” som de blå och bruna i svensk media tenderar att kalla dem. Hon är allt som är fel med den här världen: I princip den enda karaktär som åtminstone ibland säger sig ha ett mål som inte är helt fruktansvärt, men det dränks liksom i hur jävla inkompetent och vansinnig hon är. Hur sämst får man vara innan man imploderar av ren sämsthet? Uppenbarligen väldigt sämst.

Var var jag? Jo, Danny är sådär helt fruktansvärt dum i huvudet. Först ljuger hon om att hon “inte kommit hit för att mörda dem”. Sedan ger hon dem valet att böja knä eller dö. Det är som om hennes meningar liksom inte hör ihop med varandra. Och det värsta är att precis som med Trump så vet man att det antagligen är ärligt menat. Hon är bara förvirrad och dum i huvudet, oförmögen att följa en tankegång och ointresserad av konsekvens eller introspektion.

Det enda som är bra med den här skiten är att Shitlord Tarly och hans son Dickon eldas upp av hennes drake för att de vägrar. De är visserligen mest biroller, men de hade namn och räknas därmed till den del av casten jag vill se uppeldade.

Tyrion är rätt missnöjd över allt det här. Han är lite som jag tänker mig att Trumps rådgivare är – han vill desperat tänka sig att han inte lierat sig med ett fruktansvärt inkompetent monster, och gör sitt bästa för att dämpa och mildra och förklara bort. Som en misshandlad hustru som försvarar sin make. Spindeln försöker få Tyrion att bli mer proaktiv.

När Danny och draken återkommer till Dragonstone (lämnade de sina nya mannar på plats? Hade de en massa skepp att frakta dem i? Hur kom egentligen dothrakierna till platsen? Och så snabbt?) så klappar Snöjonte draken på nosen. Den verkar gilla honom. Danny frågar om den där gången Jonte fick en knivjävel genom hjärtat. Han svarar undvikande.

Sen kommer Göran tillbaks.

Bran får en vision om att en massa iszombie och självaste kung Rob Zombie är på väg via östra delen av väggen, tydligen. Han skickar en massa korpar med brev.

Ärkemästern och de andra mästarna tar inte lappen på allvar. Egentligen inte så märkligt, det han skriver låter faktiskt helt vansinnigt. Ärkemaestern lyssnar ordentligt på Sam och ser till att saken ska undersökas ordentligt. Det är inte nog för Sam (som förresten inte fått reda på att pappa och brorsan är döda). Han stjäl därför ett gäng slumpmässigt utvalda papper och flyr från citadellet som en idiot. I vanlig ordning behandlar han Gilly och deras son som något slags mellanting mellan slavar och bagage. Han KUNDE ha stannat kvar i citadellet och läst hemliga scrolls på nätterna, och låst efter sig. Eller nåt. Men nej då, jag är SÄKER på att de där hastigt framslumpade rullarna han stal innehåller exakt det han ville ha…

Who am I kidding? Klart de kommer. Författarna av den här serien hatar logik och rimlighet, och älskar när “slumpen” gör så att saker funkar. Jävla deus ex machina. De hade varit värdelösa spelledare.

Vildarna uppe i norr försöker få Sansa att ta över helt efter Snöjonte. Hon vill inte. Arya anklagar henne först för att vara för mesig för att bara hugga huvudet av dem, och sedan för att ha en egen agenda. Det är lugnt, finns det nån jag unnar att ha en egen agenda så är det nog Darth Sansa. Däremot är det ju fruktansvärt tråkigt med folk som har hemliga agendor om inte de agendorna inbegriper något slags magi, drakar eller annat som är relevant för seriens egentliga plot. Ni vet, den som det faktiskt börjar handla om nu, ibland.

Arya skuggar lillsnuppas, som pratar med folk och får tag på en hemlig lapp. Arya bryter sig in på lillsnuppens rum och läser lappen och smyger ut igen, men ses av lillenorre.

Den där lappen… Jag pausade faktiskt och kollade. Den verkar vara nån skit Sansa skickade om att komma och böja knä för Joffrey? Jag vet inte, och jag känner inte direkt att jag bryr mig heller. Om det var en viktig lapp lär de ju prata om den i nästa avsnitt och jag känner mig redan helt orkeslös efter att ha engagerat mig såhär mycket.

Snöjonte och gänget nås också av Brans meddelande. De kommer på en plan, där de ska fånga in en zombie för att bevisa för Cersei att de finns, så att hon ska gå med på vapenstillestånd tills efter de dödat Rob Zombie och hans zombettes. Smugglas ska smuggla in Tyrion till Kings Landing. Danny godkänner planen.

Väl i Kings Landing går Smugglas och hämtar Lennart, som står och smider svärd. Tyrion går och levererar erbjudande till Slimie, som Bronn fixat möte med. På väg tillbaks till båten så kommer två stenkorkade vakter och tar upp en massa minuters speltid igen. Appropå de fantasilösa jävla kreaturen till manusförfattare och hur dåliga jävla spelledare de hade varit. Det är åtminstone inte samma vakter som bråkade med Arya. Lennart visar sig ha lagt en massa erf i Stridshammare. Lennart berättar vem han egentligen är (Kung Gris oäkte son) för Snöjonte.

Cersei visar sig som vanligt vara perspektivlös och dum i huvudet, och tycker att Slimie borde bestraffa Bronn för att han fixade mötet med Tyrion. Men hon verkar åtminstone ha internaliserat att hon är på väg att fetförlora (något Slimie försökte övertyga henne om tidigare. Då informerade han förresten henne om att Olenna var den som förgiftade Rapey McCreepy). Och hon verkar gå med på mötet med Danny.

Alltså. Jag ser ingen som helst anledning till att tro att det här skulle funka. Det har alla – ALLA – tecken på att garanterat gå åt helvete: planen är resonabel, bygger på att folk är kapabla till att åtminstone ha grundläggande rationellt tänkande och självbevarelsedrift, och skulle i en någotsånär rimlig värld faktiskt funka. Och så kan vi ju faktiskt inte ha det. Se? jag har lärt mig den här världens regler nu. Alla är dumma i huvudet och värdelösa, vettiga beslut fattas endast i undantagsfall och i allmänhet går allt åt helvete för att folk suger och allt borde brännas upp. Eller frysas ner för den delen, jag hejjar fortfarande på Rob Zombie. Hans här må vara odöd och bokstavligen hjärndöd, men den är fortfarande bättre än de som bebor västerås just nu. Rob Zombie på järntronen!

I slutänden sticker Göran, Snöjonte, Smugglas och Lennart upp till östra muren, där de träffar Rödskägg och hans muntra mannar, som tagit bögraskapet till fånga. Och eftersom hunden och Strutter och de andra bögraskaparna också vill norr över muren så slår de sina påsar ihop. Appropå att manusförfattarna gillar s.k. “sammanträffanden” alltså.

Förväntningar

 • Tuttar, rumpor och muffar. Ingen?.
 • Våldtäkter. Nope.
 • Alla fortsätter vara osympatiska. Ja, men typ. Även om Snöjonte fortsätter hålla munnen stängd.
 • Få oväntade dödsfall. Tja, bara två. Jag trodde nog faktiskt att Dickon och Shitlord skulle hålla liiite längre.
 • Alldeles för lite fantastik. Drake och eld, samt korpar och zombies. Så… okej.
 • Alldeles för mycket interpersonellt tjafs. Ganska lite. Överlag har den här säsongen varit rätt bra på det här.
 • Cersei är sämst. Definitivt sämst, sa Bill.
 • Danny är sämst. Sämst, definitivt, sa Bull.

Förhoppningar

 • Alla dör. Tyvärr bara två namngivna, väl? Fast vakternas död var snyggt gjord iaf.
 • Hela västerås eldas upp av drakar och asfalteras över. Bara den lilla plätt där Sitlord och
 • Mycket mer fantastik. Jao. Det är faktiskt ganska tätt med fantastik nu. Det händer faktiskt grejer i den här säsongen, vilket får mig att tycka att den åtminstone hittills sällar sig till en av de minst dåliga.
 • Snoppar. Nope.
Series Navigation<< Krank kollar på Game of Thrones S07E04Krank kollar på Game of Thrones S07E06 >>

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.