Press "Enter" to skip to content

Krank kollar på Game of Thrones S04E02

This entry is part 2 of 11 in the series Game of Thrones Säsong 4

Om namn och bakgrunden till tittandet.

Jag har sett Game of Thrones säsong 4, avsnitt 2. Aka “the brown wedding”. För att det är skit, geddit? Also för att fira den här seriens primära färg.

Vet ni vad som är den kanske allra mest tröttsamma och trökiga och genom-uttjatade metoden för att signalera att en medlem av Club Skeletor är superdekadent och ond? Det allra mest karikatyrmässigt sterotypa? Att låta dem jaga människor. Ju mer det liknar engelsk harjakt med hund desto bättre. Eller sämre. Desto mer fantasilöst, iaf. Gissa vad Simon gör? Medan han släpar runt på Theon/Reek? Right.

Sen kommer pappa Bolton hem och är sur för att Simon förstört Theon. Men han blir lite mildare i humöret när Simon avslöjar att Starkpojkarna lever och att Snöjonte finns uppe i svartslottet. Han skickar iväg Simon med en massa män för att plocka Moat Cailin? Jag undrar om det är tänkt att man ska ha lagt på minnet vad Moat Cailin är.

Stannis och Mellistanten eldar “kättare”. Smugglas är neggig, såklart. Stannis dotter också. Stannis fru tycker illa om dottern och vill slå henne. Stannis vägrar. Däremot låter han Mellistanten prata med dottern. Tyvärr. Dottern visar sig ha otillräcklig skepsis mot Mellistantens trams. Det enda intressanta här är väl att det avslöjas lite mer av mellistantens mytologi; en ljus och fin eldgud och en mörk och dum mörkergud, och så är världen i själva verket helvetet. Charming.

Jojen och Meera Weed varnar Bran att han inte ska spendera så mycket tid med att rida draken… Eller, jag menar, rida vargen. För då kan han glömma vem han är och så. Vad jag undrar är varför man skulle välja att vara Bran om man istället kan välja att vara en cool varg. Coola vargar slipper dessutom vara inblandade i en massa värdelösa maktstrider mellan barbarstammar. Seems like a good deal.

Men istället tar Bran och rider ett träd, och får visioner om att han ska leta efter den treögda korpen under ett annat träd, norrut. Han ser också snö falla över järntronen (?) och en skitstor drakskugga falla över… King’s Landing kanske? Ballt.

Tyrion äter mat med Slimie, som avslöjar att han inte kan slåss längre. Tyrion hjälper honom genom att fixa så att han får träna med Bronn. Jag finner till min förvåning att Slimie börjar utvecklas till en karaktär jag faktiskt uppskattar. Han har inte, som jag tropdde att han skulle göra, reverterat till sitt gamla dåliga jag när han återkom till King’s Landing utan fortsatt en relativt positiv utveckling. Givet, en stor del av det hela handlar om att ingen tycker om honom, ingen vill ha honom, bara för att han äter mas… eller, för att han har en hand mindre och kom försent. Men han tackade nej till Tywins erbjudande och nu försöker han aktivt förbättra sig. Och han har också visat en önskan om självförbättring vad gäller att hålla eder och så. Jag gillar’t.

Spindeln varnar Tyrion att Shea numera är känd för Cersei och Tywin. Tyrion säger elaka saker till Shea för att hon ska hoppa på en båt och sticka. Bronn hänger efter henne för att säkerställa att hon åker. VI får dock aldrig se henne åka båt, så det tror jag vad jag vill om.

Innan det bruna bröllopet ger Tyrion en bok till Rapey. Tywin ger Rapey det andra svärdet av valyriskt stål, som Rapey givetvis omedelbart börjar hugga vilt omkring sig med. Klyva mat och så. Han döper svärdet till Widow’s Veil.

Sen gifter sig Rapey McCreepy med Lady Margarin.

Under bröllopsfesten försiggår ett antal korta, rätt poänglösa samtal. Tywin och Olenna, Olenna och Sansa, Slimie varnar Loras om att Cersei kommer döda honom om de gifter sig, Brienne bugar för brudparet och Cersei avslöjar att hon fattar att hon är kär i Slimie. Oberyn hotar Cerseis dotter. Etc etc.

Margarin säger att alla rester från festen ska gå till fattiga, Cersei, club Skeletors kanske värdelösaste och småaktigaste medlem, ser till att de går till hundarna istället. Eller ja, det är lite osäkert om hon får till det, för hon beordrar Pycelle att dra från festen och ge köket order om ‘et, men jag såg Pycelle bland de festande senare.

Iallafall. Rapey kallar in underhållning i form av dvärgar som klätt ut sig till olika kungar i femkungakriget. Det är alltså såndär förnedrande skitunderhållning com Club Skeletors ordförande, Rapey McCreepy, givetvis gillar. Karln saknar verkligen försonande drag helt och hållet. Sen förolämpar han såklart Tyrion genom att föreslå att han ska hoppa med i lustigheterna. Tyrion svarar genom en fantastiskt välformulerad förolämpning om hur feg Rapey var under belägringen. Rapey, som inte fattar när han förlorat, reagerar såklart med att vilja trycka till Tyrion och tvingar honom att vara hans cupbearer. Tyvärr (eller ja, tyvärr och tyvärr…) visar det sig att vinet är förgiftat och Rapey dör på fläcken. Det enda som är tyvärr är väl att den värdelösa idioten Cersei givetvis bestämmer sig för att skylla förgiftningen på Tyrion. Fy fan vad värdelös hon är. Det var ju knappast som att Tyrion valde att vara cupbearer.

Sansa verkar bli hjälpt att fly. Av narren. Så nu är spoilern där över =)

Kontinuitet:

  • Simon skickas iväg efter att Bolton kommit hem.
  • Shea skickas kanske iväg.
  • Rapey gifter sig och blir giftmördad.
  • Tyrion anklagas för ovanstående.

Förväntningar:

  • Tuttar och rumpor. Inte ett smack, väl?.
  • Alla är osympatiska. Ja alltså, OK, Slimie är ju något mindre osympatisk nu, Stannis’ dotter är inte så osympatisk, Tyrion visade vaga prov på intelligens igen, och det är lite synd om Shea. Annars var folk överlag sådär obehagliga som folk i den här serien brukar. Nåja, Club Skeletor får leta efter en ny ordförande iaf. Jag röstar på Simon.
  • Folk dör ganska sällan oväntat. Oväntat och oväntat… Nu hade ju faktiskt redan förgiftandet av Rapey redan spoilats i en tidigare sån här tråd, annars tror jag faktiskt att jag upplevt det som lite oväntat. Det dog dock alldeles för få på det bruna bröllopet jämfört med det röda.
  • Alldeles för lite fantastik (typ i genomsnitt ett omnämnande och/eller en uppvisning per avsnitt)En drakskugga, en vision. Men det var väl viktigare med kändismingel på bröllopet antar jag.
  • Alldeles för mycket interpersonellt tjafs. Jupp.
  • Alldeles för mycket Snöjonte. Nä, ganska lagom mycket faktiskt.
Series Navigation<< Krank kollar på Game of Thrones S04E01Krank kollar på Game of Thrones S04E03 >>

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.