Press "Enter" to skip to content

Krank kollar på Game of Thrones S04E04

This entry is part 4 of 11 in the series Game of Thrones Säsong 4

Om namn och bakgrunden till tittandet.

Gråmask lär sig västeråsiska av Misandri, som ju faktiskt är det givna namnet för nån som heter Missandei. Sen tar sig gråmasken in i staden som Danny var och bråkade med förra avsnittet och ger vapen till slavarna, som prompt gör uppror. Ännu en gång har den vita beskydderskan befriat en stad. Surely this is enough? Visst kommer hon att göra något vettigt snart, och inte bara reproducera kolonialistiska fantasier?

Bronn tränar Slimie, och får honom att hälsa på Tyrion. Under besöket är Slimie och Tyrion rätt civiliserade och familjära mot varandra, och diskuterar dels skuldfrågan och dels vad som kan göras. Tyrion får veta att Sansa stuckit.

På tal om Sansa så är hon hos Lillfinger och får veta att han var inblandad i förgiftningen, och att den delvis genomförts via henne då halsbandet hon gavs tydligen hade en ädelsten som innehöll giftet… Känns ganska tillkrånglat. Och så litar jag inte en sekund på lillfinger heller. Han pratar iaf om att han fått “nya vänner” som absolut ville se Rapey förgiftad.

Och i ett samtal med Margarin så avslöjar Olenna att hon låg bakom förgiftningen. Så jag antar att Tyrells är Lillfingers nya kompisar, de han beskrev som “mer stabila”. Och det får man väl säga att de är, faktiskt. Vi får också en charmig historia om när Olenna förförde mannen som blev hennes make för att hon själv inte gillade den Targeryen hon bortlovats till. Det är ju rätt trött och könsnormativt med kvinnor som utövar makt över sitt eget öde genom att välja vilka de ska ha sex med, men jag kan förlåta Olenna. Hon är trots allt en gammal tant, och det är alltid uppfriskande (och en smula normbrytande) med tanter som pratar frispråkigt om sex.

Cersei är arg på Slimie för att han inte tror att Tyrion är skyldig och för att han tvekar när hjon ber honom hugga huvudet av Sansa. Däremot verkar hon inte vara sur på honom för att han FUCKING VÅLDTOG HENNE men det har vi ju redan avhandlat att det tydligen inte ska ses som en “big deal” enligt serieskaparna. Eller iaf enligt de som spelade in scenen. Jaja, whatevs. Cersei säger åt honom att fixa fler vakter åt Tummen iaf.

Margarin smyger förbi sagda vakter, och påbörjar lite smart manipulation av Tummen, som ju ännu så länge inte visat några som helst tecken på att vara ett sjukt svin, en äcklig idiot, en obildad fåne eller en manipulativ skit. Han hör alltså inte riktigt hemma i serien. Ännu. Hur gammal är han förresten? För bara nån säsong sen såg han ju ut som en ung Darth Vader, för fan. Det är inte lite peddo-vibbar över att han nu ska giftas bort till Margarin. Also; Tummen har en katt som han döpt till “Ser Pounce”. Det är hemskt sött.

Brienne snackar med Slimie, som ger henne en rustning, sitt svärd av valyriskt stål, väpnaren Podrick samt uppdraget att hitta och skydda Sansa. Som ingen vet var fan hon är. Men det är lugnt, Västerås verkar ju rätt litet; det finns typ en handfull städer/byar och så lite utrymme mellan dem att folk “råkar på” varandra precis hela tiden. Rider hon bara runt ett par avsnitt så hittar hon nog… Hennes kärlek till Slimie antyds, men hanteras inte. Det verkar som att han fattar, iaf. Skönt. Det finns få saker jag avskyr så mycket som när folk inte fattar att andra är kära i dem.

Uppe i norr hindrar Mobbar-Bengt Snöjonte från att träna folk, mest för att jävlas verkar det som. Känns ju skönt att man alltid kan lita på att män i den här världen ska sätta personligt agg före alla andra eventuella intressen. Hursomhelst rekommenderas Bengt av en annan snubbe att han borde låta Jonte rida norrut och dödas av myteristerna uppe hos Fantasy-Fritzl. Så blir det, och Jonte får ett antal frivilliga med sig dessutom. Däribland Råttan (eller “Locke”). Visst känner vi igen råttan? Det är lite väl övertydligt att man inte kan lita på honom; jag menar vafan de spelade värsta ONDA MUSIKEN när han ställde sig upp och var en av Jontes frivilliga. Jag minns dock inte alls var fan vi sett honom tidigare. Med Bolton, väl? Var det han som högg handen av Slimie? Eller var det nån annan råttfejsad rumpnisse? Det finns för många fula skäggiga män i den här serien.

Sam har förresten insett att han var dum i huvudet som skickade iväg Gilly, men nu är det försent tydligen, för ingen får röra sig från svartslottet.

Dr. Owen Harper dricker mjöd ur Mormonts skalle och är översittar-skrytdryg mot sina medmyterister. Här har vi en juniormedlem av Club Skeletor; ännu en kille som i princip helt saknar försonande drag. Det skulle väl vara hans överklasshat då. Iallafall så bestämmer han sig för att ge Fantasy-Fritzls siste son till shite walkers, på inrådan av hans döttrar/hustrur. Bran och Hodor och Weeds hör bebisen skrika. Bran rider Summer för att undersöka, och trillar i en fälla när han undersökte varför myteristerna hade Jontes varg. Gänget går för att undersöka, och fångas in. Dr. Harper får veta vem Bran är, medan Jojen får en vision / epileptiskt anfall.

Det sista vi ser är en shite walker som bär bebisen upp norrut, till ett altare där bebisen får träffa en ännu coolare shite walker (eller en helt ny sorts varelse, med horn och skit? Fan vet). Bebisen görs iaf om till en shite walker (om jag fattat rätt, den får isiga ögon iaf).

Kontinuitet:

  • Margarin börjar manipulera Tummen.
  • Brienne rider iväg och ska hitta Sansa.
  • Råttan joinar nattvakten.
  • Hodor, Bran och Weeds tillfångatas av Dr. Owen Harper.

Sen har vi ett par grejer som bestäms/avslöjas, men under “kontinuitet” lägger jag bara viktiga saker somhänder.

Otroligt tråkiga miljöer. *suck*

  • Tuttar och rumpor. En tuttvisare.
  • Alla är osympatiska. Mobbar-Bengt och Råttan och Harper och så vidare… Nåja, Slimie fick vara lite sympatisk, liksom Tyrion. Även om jag inte kommer att acceptera Slimie som sympatisk överlag pga att han är en jävla slentrianvåldtäktsman.
  • Folk dör ganska sällan oväntat. Umh. Nä.
  • Alldeles för lite fantastik (typ i genomsnitt ett omnämnande och/eller en uppvisning per avsnitt)Lite mer avslöjas om shite walkers, och det är ju trevligt. Jag gillar när man får veta hur saker funkar och så.
  • Alldeles för mycket interpersonellt tjafs. Jupp.
  • Alldeles för mycket Snöjonte. Han fortsätter faktiskt vara inte-helt-dum-i-huvudet. Nästan så jag börjar misstänka att det blivit folk av honom. Å andra sidan, senast jag tänkte att det började bli folk av en annars obehaglig eller idiotisk karaktär så våldtog han sin syster bredvid deras gemensamma sons döda kropp.
Series Navigation<< Krank kollar på Game of Thrones S04E03Krank kollar på Game of Thrones S04E05 >>

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.