Press "Enter" to skip to content

Krank kollar på Game of Thrones S04E06

This entry is part 6 of 11 in the series Game of Thrones Säsong 4

Om namn och bakgrunden till tittandet.

Alla behöver någon form av onyttigt självskadebeteende. En del dricker alkohol, en del spelar hasardspel, en del skär sig i armarna. Jag horar likes och bekräftelse genom att se tv-serier jag hatar.

Jag har sett Game of Thrones säsong 4 avsnitt 6. Och herregud vilken dynga.

Stannis och Smugglas åker in under kjolen på den stora och väldigt uppenbart Rhodos-“inspirerade” kolossen som markerar Braavos hamn. På plats gör järnbanken först ett väldigt positivt intryck på mig genom att skriva ner den jävla hederskulturen västeråsarna håller sig med och istället gilla böcker med siffror och (underförstått) mer rationella avvägningar. De gör den rätt korrekta bedömningen att Stannis sitter i skiten och är en ganska orimlig häst att satsa några pengar på. Att han helt enkelt varit ett klantarsel och att det inte finns någon anledning att tro att det skulle ändras. Tyvärr låter de sig sedan övertalas av Smugglas, som menar att när Tywin dör så finns det ingen kvar som kan se till att banken får pröjs.

Jag kan tycka att det här med att sponsra Lannisters känns ju som en rätt dum idé från början, givet att de trots Tywins snålhet tydligen inte har något ekonomiskt sinne överhuvudtaget. Jag menar kom igen, de “löste” sina ekonomiska problem genom att gräva upp mer guld och sedan låna. Hade de levt idag så hade de varit såna där stackare man ser på Lyxfällan, som typ köpt grejer på fyra olika kreditkort och sen betalat kreditkortsräkningarna med SMS-lån och sen löst hela problemet genom att inte öppna posten och slippa se skiten.

Dessutom… Uppenbarligen fixar banken att låta skuld gå i arv. De där pengarna som ärkepuckot Kung Gris lånade för att ha råd till öl och lapdances ligger ju hos kronan, vad jag förstår, inte hos den enskilde individen. Annars vore det ju skitenkelt att slippa skuld; bara att rotera kungakronan mellan familjerna och poff, så försvinner skulderna. Låt järnbanken försök utmäta den asfattige före detta kungen som inte har ett öre – den nye kungen kan låna nya pengar… Nej, skulden hör till kronan oavsett vem som råkar sitta på tronen. Och Tummen kommer inte att vara en spoling för evigt. Med LITE JÄVLA LÅNGSIKTIGT TÄNKANDE så hade banken nu sluppit kasta pengar i det avgrundshgål som är Stannis – västerås meste loser. Framför allt eftersom Smugglas typ tre sekunder senare skänker alldeles för mycket pengar till den opålitlige och rätt sure piraten som MISSLYCKADES MED ATT HJÄLPA DEM TILL SEGER FÖRRA GÅNGEN. Det här är helt enkelt dumhet på helt nya nivåer.

Theons syrra försöker frita honom. Henne tycker jag ändå om litegrann, även om det här med att befria Theon känns som en sjukt korkad idé. De får pisk, Theon vill dessutom inte följa med, och så flyr de. Fett värt att förlora en massa man för den lilla utflykten. Smart tänkt, bra jobbat. Simon, Boltonbastarden, belönar Theon genom att ge honom ett bad, och ger honom i uppdrag att infiltrera vad jag antar är hans fars slott och låtsas vara… sig själv. Spela rollen “Theon Greyjoy”. Det lär ju gå jävligt bra tänker jag, givet att Theon/Reek just nu har självkontrollen hos en frusen, livrädd råtta. På speed.

Dannys drake eldar getter för en fattig herde, som får tre gånger deras värde i pengar. Danny har nämligen inte heller nån koll på… nånting. Pengar, hur man regerar… Ingenting. You know nothing, Daenerys Targeryen. Det visar sig också givetvis att minst en av de där hon korsfäste när hon började leka gudakejsarinna deluxe i själva verket var en rätt trevlig person, som var emot uppspikandet av barn och så. Danny är såklart för stolt för att erkänna ett misstag – precis som andra härliga diktaturer, typ Stalin eller Pol Pot eller Kim Jung Il. Men hon låter iaf den sörjande sonen ta ner sin snälle pappa och begrava honom. Sonen som för övrigt var alldeles för jävla resonabel. Eller OK, jag uppskattar egentligen som fan att han var resonabel; det betyder att han var kapabel att sätta sitt intellekt över sina känslor till förmån för att formulera och genomföra en plan. Den här killen skulle jag vilja se mer av.

Sen frågar Danny hur många hon har kvar att träffa. 212. OK, det är mycket, men 1) hur kunde hon inte fatta att skitmånga skulle vilja träffa henne, 2) varför är de inte ännu fler, 3) varför frågade hon inte från början och 4) varför i helvete kör de ett så enormt ineffektivt system för att låta henne möta folk? Varför har inte Göran eller Semlan eller Misandria sagt nåt eller styrt upp något? De har ju inte haft några problem med att säga saker till henne i det privata förut, har de plötsligt blivit rädda? Eller vill de att hon ska misslyckas? Eller är de helt enkelt inkompetenta? Min gissning är det senare.

Oberyn är på sitt första rådsmöte. Hunden har setts till, det utfärdas belöning. Eftersom Tywin inte har något ekonomiskt sinne överhuvudtaget. Och dessutom inte tycker att det är ett problem att vanliga grunts går och blodar ner hundens svärd. Spindeln rapporterar om Danny, men ingen utom typ han och Oberyn verkar ta det hela på allvar. För folk kan inte tänka längre än näsan räcker i den här världen.

Oberyn räknar också ut att Varys kommer från Essos. Det avslöjas också att Spindeln är asexuell och att han gillar att slippa allt det där köttsliga – för det låter honom fokusera på andra saker. Som att ta Järntronen, tydligen. Plötsligt är jag nära att ha en favorit i rejset; jag skulle definitivt kunna tänka mig Varys på tronen. Om nu “smält ner tronen och bygg en sekulär, demokratisk stat” inte finns på agendan. Och inte “smält ner tronen och elda upop hela västerås” heller. Varys är, inser jag, en karaktär jag uppskattar. Han är lurig, smart, intellektuell, rationell. Han låter inte sina känslor stå ivägen för hans mål. Han är kontrollerad och beräknande. Allt det jag gillar.

Sen är det den tröttsamma jävla rättegången, som verkligen är en fars från början till slut, och tydligt visar precis alla sätt på vilket den här världen SUGER ÅSNERUNK. Allting är helt enkelt så fruktansvärt korkat. Det lär vara ungefär 0% chans att någon någonsin får en rättvis dom, eller att någon inblandad ens får reda på något som liknar det som faktiskt hände. Det finns ingen källkritik, inga motvittnen, ingen möjlighet att ha en företrädare… Det är liksom bara… knäppt. Primitivt. Avskyvärt. Korkat. Allt som är fel och dumt. Några olika vittnen kommer och vittnar inte om Tyrions dåd utan i allmänhet om hans karaktär, saker han sagt etc. Och eftersom han inte får svara så ges ingen kontext, givetvis. Gud förbjude att man skulle ha en formaliserad process som gjort det möjligt att faktiskt ta reda på vad som faktiskt hände. Till exempel påstår Pycelle att Tyrion stulit hans gift – utan att backa upp det ens med ett vittnesmål. Shea får vittna helt oemotsagt om att hon minsann sett Tyrion och Sansa planera – trots att det borde vara uppenbart för ALLA INBLANDADE att hon är extremt känslomässigt inblandad. Men det är ingen som är intresserad av att ta reda på om nån talar sanning. Det är inte det systemet går ut på. Hon är där för att vittna om hans karaktär, och kan man tala tillräckligt illa om nån så är de självklart skyldiga.

Alltså jag vet inte ens…

I en paus erbjuder Slimie sig att falla på svärdet – alltså att gå ur kingsguard och ta sin plats som Tywins arvinge – om Tywin skonar Tyrions liv. Tywin, som helt uppenbart tänkt skona hans liv hela tiden, svarar snabbt ja. Tyrion ska skickas till muren för att bli nattvakt.

Tyvärr så brister det alldeles för Tyrion när Shea ljugit för rätten, och hans får ett utbrott. Han är alltså INTE kapabel att tänka taktiskt eller sätta sitt förnuft över sina känslor. Han säger att han borde låtit Stannis döda dem allihop, att han inte mördade Rapey men att han önskar att han gjort det. Och så kräver han trial by combat.

Ursäkta?


“Trial by combat”? På riktigt? Alltså, allvarligt? Som en del av en rättegång? På den här nivån? Sjukt töntigt. Billigt författarknep och inget jag kan respektera det minsta. Detta är en så jävla ful cop-out att det finns inte. I och för sig symptomatiskt för serien: närhelst det finns ett sammanhang där intelligens eller rationalitet skulle kunna vinna så kommer machotramsvåldshelvetet in och “vinner”. Jag satt ju och hoppades på att Tyrion skulle hålla ett skitbra försvarstal där han visade att han inte gjorde’t och hur inåthelvete stora hål det fanns i caset mot honom, och sedan dömas trots detta. Och sen vara smart nog att be om nåd, skickas till nattvakten, och därifrån hade nya berättelser kunnat ta form.

Bullshit. This is fucking bullshit.

Kontinuitet:

  • Oberyn tar plats i lillrådet för första gången.
  • Järnbanken backar en lam, sjuk häst som borde skjutas.
  • Tyrions rättegång är åt helvete.
  • Bajs, bjäfs, blä.

Förväntningar:

  • Tuttar och rumpor. Fem tuttvisare, en eller två rumpvisare, två muttor. Inga snoppar. Samtliga i samma scen.
  • Alla är osympatiska. Ja, varenda jävel. Kanske Varys då, men han är ju rätt osympatisk överlag trots sina sympatiska drag. Men i det här avsnittet var alla sämst.
  • Folk dör ganska sällan oväntat. Tyvärr dog ingen.
  • Alldeles för lite fantastik (typ i genomsnitt ett omnämnande och/eller en uppvisning per avsnitt)En drake eldade och åt en get. Yay. “Spännande”.
  • Alldeles för mycket interpersonellt tjafs. Ja, verkligen.
  • Alldeles för mycket Snöjonte. Lagom mängd.
Series Navigation<< Krank kollar på Game of Thrones S04E05Krank kollar på Game of Thrones: Pausunderhållning! >>

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.