Press "Enter" to skip to content

Krank kollar på Game of Thrones S04E05

This entry is part 5 of 11 in the series Game of Thrones Säsong 4

Om namn och bakgrunden till tittandet.

Se här vad jag gör för er: Egentligen borde jag gå och lägga mig, men gör jag det? Nej, jag sitter uppe och kollar på Snöjontes öppna mun för att jag lovat en ny recension senast idag. Och det är fortfarande “idag”, även om klockan är över midnatt. Sådeså.

*Djupt andetag*

Okej, jag har sett Game of Thrones säsong 4 avsnitt 5. Jag har nu spenderat 35 timmar av mitt lov på att se på den här serien. Jag vet inte om jag ska vara stolt eller skamsen. Lite från spalt A, lite från spalt B

Fabio har tagit de senaste pseudoegyptiernas flotta flotta, och det betyder att Danny i princip skulle kunna segla till västerås nu medsamma. Men det visar sig att de två förra ställena hon lekte white savior i har gått åt fanders när hon stack. Förvånande nog är det alltså så att när nån fuckar upp maktbalansen på ett ställe och sen drar vidare så är maktbalansen uppfuckad och inte så stabil där. Det räcker inte att rida in på en vit häst och deklarera att ondskan och korruptionen nu härmed är avskaffade och sen sätta sig och pilla sig i naveln. Iallafall bestämmer sig Danny för att hon inte riktigt är klar med att leka white savior i slavbukten än, och att hon ska vänta lite med att åka till västerås. Vi kommer alltså att behöva stå ut med den här kolonialistiska skiten PRECIS HUR LÄNGE SOM HELST. Fucking hell.

Meanwhile, i västerås, så kröns Tummen. Cersei snackar med Margarin, som fejkar att hon inte aaaaAAAAAAaaaalls tänkt på om hon skulle vilja gifta sig med Tummen. Ingen går på det, men de båda bestämmer att de ska snacka med sina farsor. Cersei och Tywin bestämmer att Margarin och Tummen ska gifta sig om två veckor – är det inte lite skumt hur engelskan har ett ord specifikt för “två veckor”? – och att Cersei ska gifta sig med blombögen två veckor efter det. I samband med det snackar de också om att Lannisters guldgruvor tydligen tagit slut – det är alltså inte så att Lannisters är bra på att tjäna guld genom att t.ex. investera smart, ta in skatt effektivt eller handla bra utan de har helt enkelt grävt upp mer guld ur marken? Fy fan vad smart. Och sedan tre år tillbaks – vilket lär inkludera både svindyrt femkungakrig och svindyrt bröllop – så lånar de tydligen från järnbanken för att få saker att gå ihop? Wtf? Sen vill Tywin inte prata om Tyrions rättegång. Cersei pratar också med Oberyn och får honom att ta med sig ett skepp till hennes dotter, som ju är i hans hemland.

Lillfinger och Sansa kommer fram till Eerie. För övrigt finns det en del riktigt töntiga namn i den här serien. Som en raider som heter “Rayder”. Eller ett land som mest verkar producera folk med mycket bravado som heter “braavos”. Eller att ett ställe som är lite läbbigt heter “Eyrie”. Meniallafall. Lysa kräver giftemål med Lillfinger samma kväll som de anländer, och spenderar sedan kvällen med att knulla högljudt med honom. Jag antar att det här är en instans av den trötta och fjantiga tropen att “de galna är bäst i sängen”? Lysa visar sig också vara (surprise!) komplett vansinnig fortfarande, är övertygad om att Lillfinger knullat Sansa och tänker gifta bort henne till sin superäcklige son. Fan vet om man inte hellre tagit en mordrättegång i King’s Landing alltså.

Här avslöjas det också att Lillfinger legat bakom en hel del skit genom serien. Till exempel att det var han som fick Lysa att förgifta Jon Arryn – händelsen som satte igång alltihopa, om jag minns rätt. Fan vad trist; jag hoppades ju att det skulle vara nån intressant som låg bakom grejer. Lysa hinner också börja prata om ett brev hon skickat till Cat om att Lannisters… och sen tystas hon av en puss från Lillfinger. Det känns som att jag borde komma ihåg vad det var för brev, men det gör jag inte. Oh well, inget viktigt antar jag.

Hunden stör sig på Aryas namnrabblande. Sen tränar Arya svärd, och Hunden tycker att det ser skittöntigt ut och gör narr av att hennes svärdstränare fick pisk av “Meryn fucking Trant”.

Podrick är kass på… det mesta som har med väpnande att göra. Men när Brienne får veta att han dödat en Kingsguard så låter hon honom åtminstone hjälpa henne av med rustningen. Och inte på ett boom-chicka-wao-wao-sätt, utan bara vanligt. Tror jag. Vi får också veta att Brienne tänker rida till svartslottet, eftersom Snöjonte tydligen av precis alla antas vara en magnet för alla sina släktingar. Vilket i och för sig inte är far fucking off.

Så. Råttan spejar på myteristerna ute vid Fantasy-Fritzls ställe. Han hittar Bran och de andra. Han ljuger till Snöjonte om vad som finns i det rummet. Jojen ser ett träd på en kulle i en vision, och sen ser han att hans hand brinner (också i en vision). Jonte och gänget anfaller vid solnedgången, lagom till att doktor Owen Harper tänker våldta Meera. Han tänker våldta mera, fattar ni? Höa-höa-nej-det-var-inte-roligt. Jojen försöker köpa hennes frihet genom att säga att han kan se framtiden. Sen säger han att han sett att doktorn kommer att dö. Så det var ju ingen vidare sales pitch. När Jon och gänget anfaller så tar råttan Bran, men Bran tar över Hodor och vrider nacken av råttan. Sen får han Hodor att befria de andra, och sen flyr de utan att säga hej till Jonte.

Jonte slåss mot doktorn och upptäcker varför svärd bara ger +1 när man slåss utomhus. En av Fritzls dotter-hustrur-barnbarn hugger doktorn i ryggen, vilket såklart inte får vara tillräckligt utan Jonte måste köra sitt svärd genom hans mun bakifrån för att det ska gälla. Jonte erbjuder kvinnsen att hänga med tillbaks till svartslottet, men de vill gå sin egen väg och inte ha med en massa män att göra. Förståeligt. Sen eldar alla i samförstånd ner Fritzls ställe.

Kontinuitet:

 • Lillfinger och Sansa kommer fram.
 • Lillfinger gifter sig.
 • Tummen kröns.
 • Myteristerna besegras.
 • Råttan dödas av Hodor.
 • Bran och gänget befrias, och drar vidare.
 • Fantasy-Fritzls ställe eldas upp.

Det hände rätt mycket kontinuitetsmässigt i det här avsnittet. Det är lite av en anomali såhär i mitten av en säsong; annars har det väl mest varit lite i början och lite i slutet.

 • Tuttar och rumpor. Inga alls, tror jag.
 • Alla är osympatiska. Typ alla, ja. Margarin och Cersei och Lillfinger och Lysa och Harper och Tywin och hunden och Daenerys… Några få undantag, men de är mest rätt menlösa istället. Inga direkt sympatiska, typ. Kanske Bran. Kanske.
 • Folk dör ganska sällan oväntat. Jag skulle inte kalla varken Club Skeletors juniormedlem eller råttan för speciellt oväntade dödsfall, nä.
 • Alldeles för lite fantastik (typ i genomsnitt ett omnämnande och/eller en uppvisning per avsnitt)Hodor blir riden, men det är väl typ allt?
 • Alldeles för mycket interpersonellt tjafs. Jupp.
 • Alldeles för mycket Snöjonte. Här fick han mest slåss, och det är han ju faktiskt ganska bra på. Så låt gå, då.
Series Navigation<< Krank kollar på Game of Thrones S04E04Krank kollar på Game of Thrones S04E06 >>

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.