Press "Enter" to skip to content

Krank kollar på Game of Thrones S04E10

This entry is part 11 of 11 in the series Game of Thrones Säsong 4

Om namn och bakgrunden till tittandet.

Avsnittet börjar med att Snöjonte vandrar rakt in i lägret. Tur för dom att ingen konstruerat självmordsbombarvästar än. Han påstår sig vara där för att förhandla. Jonte och Han Solo dricker över folk som dött. Sen ljuger Jonte om de där 1000 männen som är i castle black. Han Solo är inte dum i huvudet, så han går inte på’t.

Däremot kommer han med ett väldigt resonabelt erbjudande — de vill ju egentligen bara ta sig söder om muren för att gömma sig för den kommande vintern, och om Jonte och de andra släpper igenom dem lovar de att inte döda nån. Känns det här bekant? Det är för att nån föreslog ganska fucking precis en sån här lösning lite tidigare. JAG, alltså. Men självklart kan man inte göra det så lätt för sig. Jonte tvekar, och drar vapen, och så står de och stirrar dumt på varandra ett tag. Sen kommer Stannis the Menace med en tjockis-stor armé och dödar av en jävla massa av Han Solos män.- Vilket ju verkar skitsmart, DET ÄR JU INTE SOM ATT DE KOMMER ATT BEHÖVA VARENDA DÅRE SOM KAN HÅLLA I ETT SVÄRD SNART ELLER SÅ men okej, det här med att tänka långsiktigt och resonabelt är inte riktigt Stannis’ grej.

Jonte steps up his game, stänger käften och ger Stannis’ bra råd om att inte döda Han Solo för att han vägrar böja knä, utan istället ta honom tillfånga och höra vad han har att säga.

Aemon snackar fint om de döda, Mellistanten ser Jonte genom elden där de döda bränns (inget gott kan komma av kombinationen Jonte + mellistant.) Jonte snackar med rödskägg, som ber honom begrava Ygritte norr om muren. Det gör han.

Danny träffar en gammal lärare som vill återgå till slaveriet. Hon ger honom tillåtelse, men Semlan varnar för att det kommer leda till att de gamla mästarna utnyttjar systemet. Såklart. Danny har ju inte ens försökt styra upp något nytt statsskick, hon verkar mest ha ridit in, spöat alla, sagt åt slavarna att de är fria och sen satt sig och varit pompös.

Sen får hon reda på att en av hennes drakar eldat upp ett barn. Då reagerar hon genom att kedja fast de drakar som inte eldat upp några barn nere i katakomberna. Fullt logiskt… Iallafall var katakomberna rätt snygga.

Bran och gänget når det mytiska trädet. Sen kommer det skelettkrigare, för SL hade inte riktigt räknat med att spelarna skulle nå slutet på äventyret så snabbt, så han drog fram statsen för krigare lite snabbt och slängde in en strid för att få tiden att gå. Jojen dör, resten tar sig in i en grotta under trädet. De kallas dit av vad som ser ut att vara en ung tjej (“de första männen kallade oss ‘barnen’ men vi föddes långt innan dem”. Coolt!) som väntar med att börja kasta blixtbollar mot skelettkrigarna tills efter Jojen dött.

Inne i trådet träffar de en läbbig gammal man som tydligen spenderar sin tid med att spionera på resten av världen. Det är ännu lite oklart vad han vill och så. Men det kommer väl. Det ligger en massa ben under honom; kanske vill han helt enkelt döda dem och äta upp dem.

The Mountain blev mycket riktigt förgiftad av Oberyns vapen. Pycelle säger att det inte finns något att göra, men Doktor Frankenstein – en av de där karaktärerna jag faktiskt gillar – säger att han kan bygga upp honom igen. Han kommer att bli förändrad, men inte svagare. Cersei ger tumme upp åt projektet.

Cersei gnäller sedan om sitt kommande giftemål med blomriddarn. Tywin är väldigt bestämd. Det är Cersei också, och hon hotar typ med att börja förgifta folk om hon inte får vara kvar hos sin sista son. Sen berättar hon för Tywin om att hon knullat med Slimie och att Tummen och de andra barnen är deras. Tydligen visste Tywin inte om det. Väldigt “smart” härskare han är, då. Men vad ska man tro om en snubbe som betalar sina fakturor med sms-lån?

Sen går Cersei och knullar med sin bror igen.

Slimie går och befriar Tyrion, som innan han flyr går upp för att konfrontera sin far. Först hittar han Shea i Tywins säng och dödar henne. Sen hittar han sin far på toaletten och dödar honom. Sen flyr han. När Darth Various inser vad Tyrion ställt till med så bestämmer han sig för att också hänga med i flyendet. I diskussionen med Tyrion påstod Tywin för övrigt att han aldrig tänkt låta Tyrion dödas. Tror jag vad jag vill på.

Eller ok, vi ser faktiskt aldrig Tywin vara garanterat död. VI ser honom få en armborstpil i buken och i axeln, om jag såg rätt. Men vi ser aldrig garanterat att han dör.

Sen… Brienne och Pod blir av med sina hästar. Sen stöter de på Arya och Hunden. Det blir våld mellan hunden och Brienne, trots att Arya inte vill bli befriad. Hunden ramlar ner för en klyfta efter att ha blivit sparkad i pungen och fått ett öra avbitet. Arya har sprungit undan. Brienne och Pod drar vidare. Brienne blev också¨rätt skadad, men hon vann – men får inte med sig Arya.

Arya kollar på när hunden är döende. Hon stjäl hans pengar och går därifrån medan han bönfaller henne att döda honom. Sen hittar hon ett skepp i en hamn. Kaptenen vill inte ta henne norrut. Han ska nämligen till… Braavos! Arya tar fram sitt mynt, det hon fick av ninjamördaren, och säger “valar morghulis” precis som han lärde henne. Hon får omedelbart en hytt på skeppet. Äntligen!

Kontinuitet:

 • Stannis the Menace piskar Han Solo.
 • Danny kedjar fast två av sina drakar.
 • Bran och gänger kommer fram till trädet.
 • The Mountain blev förgiftad.
 • Slimie och Darth Various befriar Tyrion. Various hänger med i exil.
 • Tyrion mördar(?) Tywin och mördar(!) Shea.
 • Arya väljer att inte följa med Brienne.
 • Brienne dödar(…) hunden.
 • Arya åker med skepp mot Braavos. Braavo!

Kort sagt, nu hände det en jävla massa grejer. Bra så.

 • Tuttar och rumpor Öh, nä.
 • Alla är osympatiska Ja men för all del.
 • Folk dör ganska sällan oväntat. Oväntat och oväntat… Okej, jag väntade mig faktiskt inte att varken Shea eller Tywin skulle gå åt riktigt än, det ska jag säga.
 • Alldeles för lite fantastik (typ i genomsnitt ett omnämnande och/eller en uppvisning per avsnitt)Ja, nu börjar vi snacka. Magi, skelettkrigare, mystiska gamla allvetande män i träd…
 • Alldeles för mycket interpersonellt tjafs. Jao, kanske, men inte mycket. Det hände ju faktiskt en massa riktiga saker också.
 • Alldeles för mycket Snöjonte. Mjao, mja, ja, kanske.
Series Navigation<< Krank kollar på Game of Thrones S04E09

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.