Press "Enter" to skip to content

Series: Game of Thrones Säsong 1

Krank kollar på Game of Thrones – Förväntningar inför s01

Om namn och bakgrunden till tittandet.

Innan jag ser avsnitt 1 tänker jag skriva ner mina förväntningar. De baserar sig på saker jag hört och läst om serien och böckerna.

Jag förväntar mig ohyggligt tråkiga miljöer. Det blir ju fantasy, beskriven som hyfsat låg sådan, och dessutom har jag sett screencaps. Jag förväntar mig karga vildmarker, obekväma och primitiva slott, primitiva byar/städer, stenhus utan riktiga golv eller väggar eller taklampor, och ingen intressant teknologi överhuvudtaget. Kort sagt, skitig medeltid av det slag jag har väldigt svårt för.

Krank kollar på Game of Thrones S01E01

Om namn och bakgrunden till tittandet.

Sammanfattning av handlingen (inte nödvändigtvis i ordning):

Först dödas två av tre inavlade idioter av folk med blåfärgade kontaktlinser i ett ganska snyggt vinterlandskap.

Sen hugger Ned Stark huvudet av den överlevande för att han är ett rövhål som befinner sig i en vanvettig hederskultur där man mördar desertörer.

Krank kollar på Game of Thrones S01E02

Om namn och bakgrunden till tittandet.

Sammanfattning av delhandlingarna:

Daenerys våldtas av sin make, hittar en slavkompis som varit prostituerad, och lär sig av henne hur man knullar. Och eftersom hennes make är en marginellt mer primitiv vilde än alla de andra primitiva vildarna i serien så styrs han såklart helt och hållet av sin kuk så nu kan hon med sin nyfunna “sexuella makt” ta kontrollen över sitt liv igen. Fy fan, är det nån jävla mansrättsaktivist som skrivit den här sörjan? De visar drakäggen några gånger och pratar lite om drakar dock. Alltid något.

Krank kollar på Game of Thrones S01E03

Om namn och bakgrunden till tittandet.

Den här gången testade jag ett litet experiment: jag valde att koppla bort mina negativa känslor inför serien för att istället försöka se den neutralt. Välja att inte störa mig, och så vidare.

Det ledde, inte helt oförutsägbart, till mindre negativa känslor inför serien. Vilket i sin tur leder till tråkigare sammanfattningar, om jag inte tar och kryddar dem lite i efterhand.

Krank kollar på Game of Thrones S01E04

Om namn och bakgrunden till tittandet.

Ni vet när man har något riktigt tråkigt att läsa? En sån där bok som nästan får det att kväljas när man läser, så tråkig är den. Jag läste ett par sådana när jag pluggade till lärare. Tråkiga berättelser om tråkiga människor. Ofta handlade de om “verkliga människor”, som om det automatiskt skulle öka mitt intresse. Visst, på ett abstrakt plan förstår jag poängen med till exempel böcker skrivna ur slavars perspektiv, men själv har jag inget egentligt behov av att läsa böcker vars enda egentliga syfte är att “visa ett perspektiv”. Jag är fullt kapabel att fatta, på det intellektuella planet (som är det jag generellt bryr mig om) och i viss mån det emotionella, att slavarna hade det dåligt. Jag behöver inte läsa en hel bok skriven ur en slavs perspektiv för att fatta det.

Krank kollar på Game of Thrones S01E05

Om namn och bakgrunden till tittandet.

Nu har jag sett Avsnitt 5 av första säsongen av Game of Thrones.

Jag hade kunnat skriva ut det som “GoT S01E05”. Det hade varit kortare, snabbare, enklare men fört samma information från mig till er.

Lite så gör de här avsnitten. De tar väldigt lång tid på sig. De flesta av dem hade gott kunnat vara hälften så långa och fortfarande haft allt det intressanta kvar.

Krank kollar på Game of Thrones S01E06

Om namn och bakgrunden till tittandet.

Jag har sett avsnitt 6 av Game of Thrones. Weee, mer än hälften avklarat!

Men okej. Sammanfattning; som vanligt med ett spår i taget snarare än kronologiskt:

Ned vaknar upp med Kung Gris och Cersei vid sängen (hur länge stog kungen och drottningen och väntade?). Kungen skiter i varför Lannisters och Starks bråkar men tvingar på Ned handskapet igen. Gris slår sin fru när hon försöker hetsa honom, sen åker han och jagar. Ned får sitta på tronen i Gris’ frånvaro. Där får han höra en bonde fabulera om att en stor lång karl och en del andra varit och bråkat i hans by. Han visar en säck fisk som “bevis”.

Krank kollar på Game of Thrones S01E08

Om namn och bakgrunden till tittandet.

Vet ni vad som är hemskt gott? Tacos! Det är dessutom en maträtt som uppmuntrar till små pauser i ätandet, då nya portioner tar en liten stund att fixa med. Det här gör att tacos är perfekt när man försöker hålla sig från att klättra på väggarna över hur tråkigt Game of Thrones är.