Press "Enter" to skip to content

Krank kollar på Game of Thrones S01E01

This entry is part 3 of 12 in the series Game of Thrones Säsong 1

Om namn och bakgrunden till tittandet.

Sammanfattning av handlingen (inte nödvändigtvis i ordning):

Först dödas två av tre inavlade idioter av folk med blåfärgade kontaktlinser i ett ganska snyggt vinterlandskap.

Sen hugger Ned Stark huvudet av den överlevande för att han är ett rövhål som befinner sig i en vanvettig hederskultur där man mördar desertörer.

Ned Stark har en 10-årig son (“Bran”?) som är rätt jobbig, men inte så jobbig att jag tycker att han förtjänar att ha Ned Stark som farsa. För nu tyckte till exempel Ned att det var viktigt att 10-åringen tittade på när halshuggningen genomfördes.

Stark har också en dotter, Arya, som är mer intresserad av att skjuta båge än att brodera. Henne gillar jag, troligen mest för att jag inte fått se så mycket av henne än. Och så en till dotter som är 13 och extremt dum i huvudet sådär som 13-åringar kan vara. Skitjobbig och osympatisk och supersugen på att gifta sig med vad jag tror är kungens son, som ser extremt rapey-creepy ut men som ännu inte fått nåt namn tror jag. Men vi kommer till det.

Stark har också ett par söner till tror jag, plus en “bastard” som heter Jon Snow och som internet redan berättat för mig inte vet nånting. Han är lite av en mes, men lyckas ändå inte uppbåda några egentliga sympatier från min sida. Han står mest och gnäller med halvöppen mun. Jag tänker mig att det är hans funktion i serien.

Okej, “kungens hand” dör och kungen måste ha en ny hand. Han åker till Starks ställe för att be honom bli hans nya hand. Stark är osugen eftersom han inte vill åka hemifrån och lämna frugan.

Kungen har en dryg fru som tycker att det är jobbigt att kungen knullar runt hela tiden. Det antyds rätt hårt att hon och hennes tvillingbror dödat kungens hand, typ.

Kungen ville egentligen gifta sig med Starks syster, som dödades av nån från en annan nu nästan utdöd familj. De två som återstår av den familjen, en bror och en syster, lever nu i långbortistan, där brodern gifter bort sin syster (efter att ha tafsat på henne) till en brutal och mörkhyad vilde. Alltså, marginellt mer vilde än alla andra i den här serien.

Vad mer? Jo, den där skitjobbiga 10-åringen kommer på Lannistertvillingarna med att knulla, varefter Jamie Lannister, brodern, kastar ut ungen och dödar den.

Okej… Vad kan vi konstatera efter första avsnittet?

  • Otroligt tråkiga miljöer. En del av bilderna som visar städerna från lite håll och vintermiljön är väl okej, men sen är det primitiva byar, tråkiga borgar och karga vildmarker som gäller. Teknologinivån är såklart väldigt låg. Allt är väldigt välgjort, men designen är skittråkig.
  • Tuttar. Jag räknade till att vi totalt får se fem kvinnors tuttar och två kvinnors rumpor, men jag kan ha missat någon. Ganska effektsökande, men för all del.
  • Syskon som knullar. Check.
  • Våldtäktsscen. Nästan; det antyds att Daenerys är på väg att utsättas för en, men det visas inte.
  • Alla är osympatiska. Hittills har jag bara sett två karaktärer jag inte längtar efter att de mördas, och det är Aria och Daenerys. Och de kommer nog att ge mig anledning till det förr eller senare. Alla andra är vidriga, korkade, primitiva, fåniga… Blergh. Okej, Tyrion Lannister är lite rolig, men han är ju också ett rövhål. Han är dock det enda rövhålet som är ett ROLIGT rövhål. Alla andra är ju antingen bara slentrianrövhål eller självrättfärdigande rövhål eller aktivt “onda” rövhål. Det är nog inte en slump att de enda sympatiska karaktärerna hittills är personer det är ganska synd om. Arya passar inte in i könsroller omgivningen försöker pressa in henne i och Daenerys har mest varit rädd och mått dåligt.
  • Folk dör hipp som happ. Hittills bara skitungen Bran. Jag undrar om serieskaparna tänkte sig att man skulle ha hunnit bygga någon form av relation till honom innan han dog?
  • En rätt intressant metaplot såg vi typ… litelitegranna av. Okej, det kommer dire wolves och folk med blå kontaktlinser norrifrån. Jag vill veta mer om den, men det lär jag väl knappast få. Alla är nämligen alldeles för upptagna med interpersonellt tjafs för att bry sig om tecknen.
  • Alldeles för mycket interpersonellt tjafs är det såklart. Kungar och syskon som gift sig hit och dit. Vem bryr sig?
  • Nånting nånting drakar. Daenerys får se tre förstenade drakägg. Nå, då vet jag alltså att det finns drakar, eller fanns, eller nåt. Men att den här berättelsen hellre fokuserar på syskon som knullar, dvärgar som super och relationer mellan adelsfamiljer.

Imorgon ska jag se S01E02. Då ska jag se till att ha något att sysselsätta mig med under tiden. Gå på löpband kanske? Eller äta chips? Nånting måste till, för att bara sitta och kolla på det här går bara inte.

Series Navigation<< Krank kollar på Game of Thrones – Förväntningar inför s01Krank kollar på Game of Thrones S01E02 >>

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.