Press "Enter" to skip to content

Krank kollar på Game of Thrones S01E02

This entry is part 4 of 12 in the series Game of Thrones Säsong 1

Om namn och bakgrunden till tittandet.

Sammanfattning av delhandlingarna:

Daenerys våldtas av sin make, hittar en slavkompis som varit prostituerad, och lär sig av henne hur man knullar. Och eftersom hennes make är en marginellt mer primitiv vilde än alla de andra primitiva vildarna i serien så styrs han såklart helt och hållet av sin kuk så nu kan hon med sin nyfunna “sexuella makt” ta kontrollen över sitt liv igen. Fy fan, är det nån jävla mansrättsaktivist som skrivit den här sörjan? De visar drakäggen några gånger och pratar lite om drakar dock. Alltid något.

Ned har tackat ja till macho-kungens “erbjudande”, så han rider iväg tillsammans med vapenföra män och kompetent folk tillbaks till kings landing. På vägen dit gör Rapey-Creepy sitt move mot trettonåringen. I samband med det får jag via undertexterna veta att Rapey-Creepy heter “joffrey”. Det tänker jag nog inte kalla honom. Hursomhelst är han sådär slentrian-adelsdryg när han stöter på Arya, som låtsasfightas mot en ofrälse-grabb. Det slutar med att Rapey McCreepy får på tafsen av Aryas vovve och sen ljuger om det hela för sin tjocke och dumme far.

Kungen och Ned pratar också om Daenerys giftemål på ett väldigt obehagligt sätt. Vilka jävla grisar de är. Och kungen! Jag undrar om det är tänkt att man ska tycka att han liksom är nåtslags jovialisk livsnjutare, en “enkel man med ett komplicerat jobb”? Han är ju bara en äcklig jävla känslodriven gris. Fuck him och fuck hans jävla vendetta och fuck hans jävla “livsnjutande”. Jag kväljs av tanken på “enkla människor” av det här slaget som får makt.

Cat sitter mest och är gnällig vid Brans sida. Hon är elak mot Jon Snow, som senare ger sig iväg för att vakta muren mot norr. Jag tänker mig att det är tänkt att vi ska ha sympatier för Cat här, att man liksom ska förstå att hon beter sig som en rövhatt mot Jon för att han är en oäkting och för att hon har det jobbigt med Bran men FÖR I HELVETE kvinna, det var 17 ÅR SEDAN din dumme make gick och knökade med nån annan. Let it the fuck go. Senare försöker en lönnmördare döda Bran i sömnen, vilket får Cat att räkna ut att Bran kanske såg något innan han dog som ingen borde få veta. Då bestämmer hon sig för att ge sig ut på vägarna med enbart en tjock gammel-gubbe som sällskap för att det är skitviktigt att hennes make får veta det alldeles precis nu. Det här med att vara kvar och vaka över stan eller sina barn faller henne inte in alls. Eller att nysta vidare i… nånting.

Jon ger sig av norrut och har ett snack med Tyrion, som bland annat säger “a mind needs books like a sword needs a whetstone”, vilket omedelbart gör honom mindre osympatisk än precis alla andra i hela serien.

Har jag missat något? Jag tror inte det, jag får komplettera senare. Det viktigaste handlingsmässigt är väl typ:

 • Ned och Kung Gris ger sig av mot kings landing.
 • Creepy McRapey gör sitt move mot trettonåringen.
 • Daenerys lär sig knulla.
 • Nån försöker mörda Bran och Cat lägger ihop två och två och ger sig av.

Hur ser det ut med mina förväntningar då? (Ja, jag planerar att checka av de här efter varje avsnitt)

 • Otroligt tråkiga miljöer fortsätter vara otroligt tråkiga.
 • Tuttar. Jag tror bara vi ser Daenerys’ den här gången. Pluspoäng för att vi får se hennes makes rumpa.
 • Syskon som knullar. Inte den här gången.
 • Våldtäktscen. Check.
 • Alla är osympatiska. Ja för all del; Kung Gris och Rapey McCreepy är väl de mest osympatiska den här vändan, men Ned är ju också en jävla hederskulting och Tyrion är en äcklig sexistisk liten groda och Daenerys bror är ett jävla äckel och.. Ja, men typ.
 • Folk dör hopp som happ. Jag hoppades en stund att Cat skulle stryka med men så jävla roligt skulle vi tydligen inte ha. Jag tror att det egentligen bara var en varg och en lönnmördare som strök med den här gången. Dessutom dog inte ens skitungen Bran, wtf? Så INGEN viktig har dött än alltså. Det här kallar jag falsk marknadsföring.
 • En rätt intressant metaplott… Jag tror “white walkers” nämns i förbigående tre gånger, men… nä.
 • Alldeles för mycket interpersonellt tjafs. Check.
 • Nånting nånting drakar. Det pratas drakar lite kort och vi får se drakäggen igen.

Jag kämpade emot som fan, men jag tror att jag har en troika av karaktärer jag hoppas får leva ett tag.
Arya är vettig för sin ålder.
Danaerys lär ha någon form av “gå från sexslav till hämnare”-arc på gång, som antyds nu när hon börjat använda sina “female charms”. Här hjälps jag på traven av att faktiskt ha hört att det är något med henne och drakar; det har spoilats av teh internets innan jag började med projektet. Om inte annat genom en sjukt äcklig fatshaming-bild jag såg som visar typ nån tjock cosplayer med nån undertext om att hon “ätit sina drakar”. Fy fan vad folk är vidriga. Men anyways.
Tyrion är en sexistisk, äcklig liten groda men han är också det närmaste den här serien haft en intellektuell karaktär såhär långt, och i ett hav av totalkorkade, vidriga grisar till gruffliga machomän så dras jag definitivt till just den aspekten av honom. Han är, till skillnad från alla andra män jag sett i serien, inte helt dum i huvudet. Jag kommer fortfarande inte sörja nämnvärt om den lilla grodan får en könssjukdom och dör, men så länge han är med så är hans intellektuella sida åtminstone ett litet andningshål för mig.

Series Navigation<< Krank kollar på Game of Thrones S01E01Krank kollar på Game of Thrones S01E03 >>

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.