Press "Enter" to skip to content

Krank kollar på Game of Thrones S01E06

This entry is part 8 of 12 in the series Game of Thrones Säsong 1

Om namn och bakgrunden till tittandet.

Jag har sett avsnitt 6 av Game of Thrones. Weee, mer än hälften avklarat!

Men okej. Sammanfattning; som vanligt med ett spår i taget snarare än kronologiskt:

Ned vaknar upp med Kung Gris och Cersei vid sängen (hur länge stog kungen och drottningen och väntade?). Kungen skiter i varför Lannisters och Starks bråkar men tvingar på Ned handskapet igen. Gris slår sin fru när hon försöker hetsa honom, sen åker han och jagar. Ned får sitta på tronen i Gris’ frånvaro. Där får han höra en bonde fabulera om att en stor lång karl och en del andra varit och bråkat i hans by. Han visar en säck fisk som “bevis”.

Av någon anledning tas det här på största allvar, och Ned hittar på att bonden nog kanske talar om riddaren the mountain. Sen utfärdar Ned en dödsdom mot the mountain och utfärdar en order till Tywin Lannister, som vi inte sett än men som tydligen är skitrik och kronan är skyldig en massa stålars. Verkar ju skitsmart och helt rimligt och proportionerligt som reaktion på en inavlad bondes hittepå.

På tal om inavel hittar Ned i en bok att alla i Kungens släkt nånsin varit svarthåriga utom Rapey McCreepy. Jag antar att det betyder att Rapey är son till Cersei och Slimie och att det också är slutsatsen Ned dragit, men vafan – är det verkligen HELT orimligt att EN jävla unge tar efter sin morsa i hårfärg?

Ned vill skicka hem sina döttrar. Det vill inte de. Sansa har just blivit så smörad av Rapey McCreepy att det är ett under att hon inte åker smör-skridskor på golvet och hon är nu helt nerkärad, vilket Arye helt rimligt finner osmakligt.

På tal om oerhört lösa anklagelser och taffliga rättssystem lyckas Tyrion ta sig ur sin knipa genom att hävda sin rätt till envig för att bevisa sin oskuld. Se, det är sånt här som gör att jag inte riktigt kan tycka annat än jävligt illa om medeltidsfantasy. Allt är så EXTREMT jävla barbariskt. Och så är det tänkt att hästfolket ska vara något slags kontrast? Nejdå, ALLA folkslag i medeltidsfantasy är vildar och barbarer. Men hursomhelst väljer Tyrion en champion som slåss fult och därmed vinner. Tyrion går fri. Tyvärr kastar ingen ner den äckliga bröstmjölksdrickande tioåringen för något stup.

Bran drömmer om en treögd korp, vaknar och får sin sadel så han kan rida, rider ut och anfalls av lite wildlings som nämner white walkers (det var ju faktiskt två avsnitt sen de teasades men inte visades nu). Robb och Greyjoy dödar nästan alla vildlingarna. Senare sticker Greyjoys favvoprostituerade från stan.

Okej, sen kommer vi till det spåret jag faktiskt gillade: Danaerys kan tydligen inte skadas av hetta. Det borde jag tänkt på tidigare då hon går ner i ett alldeles för varmt bad, men nu värmer hon drakägg och tar på dem utan att bli bränd. Sen äter hon ett hästhjärta som del av en fest, och hästfolket behandlar henne som en drottning. Hennes bror hindras från att fly med drakäggen, och dyker istället upp full och dryg – eller kanske bara dryg – på en fest där han hotar Danaerys och hennes barn. Det går sådär, för Khal Drogo häller flytande guld på honom så att han dör. Och Danaerys ba’ “han var ingen riktig drake. Riktiga drakar skadas inte av eld”. Hon är jävligt bra, Danaerys. Hade serien bara handlat om henne, Tyrion och Arya hade jag varit frestad att se vidare efter säsong 1.

Kontinuitet:

 • Ned blir hand igen, och i kungens frånvaro dömer han The Mountain till döden på mycket lösa grunder.
 • Danaerys bror dör.
 • Sansa blir kär igen.
 • Systrarna Stark skickas hem.
 • Tyrion tar sig fri.

Och så den vanliga analysen:

 • Otroligt tråkiga miljöer Ja, med undantag för skycells.
 • Tuttar. Två tuttvisare, en muttvisare om jag räknat rätt.
 • Syskon som knullar. Nope, men vi får iaf “veta” att Rapey McCreepy är precis så inavlad som han ser ut.
 • Våldtäktscen. Nej.
 • Alla är osympatiska. Ja, jo, det kan man väl säga. Robert blir INTE mer sympatisk med tiden. Var inte det här en serie där folk man inte väntade sig det, eller inte förtjänade det, skulle dö? Jag är rätt säker på att Robert dör, och han är ju så jävla obehaglig att hälften vore nog. Om de på riktigt menar att “den man minst anar” dör så lär de ju döda Danaerys, Tyrion, Cersei, Slimie, Ned, Arya, Bran typ. Det är väl de som känns som mest osannolika.
 • Folk dör hopp som happ. På tal om det… Danaerys värdelösa asking-for-it-brorsa dör äntligen. Han har ju bett on det i typ tre avsnitt nu. Jag är mest förvånad över att han överlevde såhär långt.
 • En rätt intressant metaplott. En liten viskning. Bah.
 • Alldeles för mycket interpersonellt tjafs. Jaförfan.
 • Nånting nånting drakar. Varma drakägg. Men Danaerys tål hetta. Alltid nåt.
Series Navigation<< Krank kollar på Game of Thrones S01E05Krank kollar på Game of Thrones S01E07 >>

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.