Press "Enter" to skip to content

Krank kollar på Game of Thrones S02 – recap av säsong 1

This entry is part 1 of 11 in the series Game of Thrones Säsong 2

Om namn och bakgrunden till tittandet.

Jag tänkte börja med en liten recap av S01, och sen lite senare kollar jag på S02E01.

Nu ska vi se… Serien utspelar sig i ett lerigt rike där en massa barbarer enats under en storkung. Storkungen Kung Robert “Gris” Baratheon drar in sin gamle stridspolare Ned Stark som hjälp att styra riket straxt innan han dör. Grisen alltså. Nu sitter Kung Gris’ son Rapey McCreepy på tronen och är orättvis och elak och så, precis som sin far. Men egentligen har han “ingen rätt” till tronen eftersom han är resultatet av incest mellan drottningen och hennes tvillingbror. Som om man skulle ha större rätt att vara diktator för att man är son till en. Men nåväl. Rapey McCreepy, som egentligen är ganska styrd av sin mor, ser till att få Ned dödad och tänker sen gifta sig med hans äldsta dotter. Hans yngsta dotter flyr. Neds familj är tjuriga över det hela och har marscherat mot huvudstaden. De har också tagit drottningens tvillingbror till fånga, vilket gör chefen för barbarstammen Lannisters (som drottning och bror och det packet tillhör) sur. Så det kokar bråk mellan de två barbarstammarna Lannister och Stark.

Samtidigt finns det egentligen mycket viktigare saker att bry sig om än inavlad adels maktintriger, för det finns en mur och bortom den finns ännu barbarigare barbarer samt iszombies som tydligen börjat vakna och röra sig söderut. Årstiderna är lite wack i den här världen, och snart kommer vintern för första gången på… nio? … eller nåt, år. Och ytterligare samtidigt har en av de två överlevande från (den extra inavlade) barbarstammen Targeryens fixat drakar och en armé av befriade slavar. Hon vill också in till de leriga barbar-rikena och bråka.

Mina något-mer-sympatiska-än-resten-av-barbarerna-karaktärer:

 • Tyrion av barbarstammen Lannister. Han är den ende karaktär hittills i serien som visat prov på någon som helst intellektuell förmåga eller strävan. Han har inte fått visa det på typ en halv säsong dock.
 • Arya av barbarstammen Stark. Hon är ung och kaxig och viftar med svärd och vill inte göra typiskt tjejiga saker.
 • Danaerys, som har drakarna.

Jag tänker fortsätta med ungefär samma struktur som förut; en sammanfattning, en lista med saker som påverkar kontinuiteten, och slutligen en lista på hur avsnittet passar mot mina förväntningar. Mina förväntningar inför Säsong 2 är såhär:

 • Otroligt tråkiga miljöer. Allt är leriga ängar, skogar, primitiva hyddor av sten eller trä. Gäsp.
 • Tuttar och rumpor. Samt, om vi har tur, en eller två snoppar. Vi fick två snoppar i S01 om jag räknat rätt, och jag hoppas att vi inte därmed nådde peak snopp utan att de ökar lite.
 • Alla är osympatiska. Ja, typ alla. På olika sätt.
 • Folk dör hipp som happ. Utom de där som har plot armor då. Jag är ganska säker på att alla tre av mina “favoriter” plus det värdelösa mähät Jon Snow kommer att överleva.
 • En rätt intressant metaplot med vinter och iszombies, som kommer att teasas i varje avsnitt men ytterst sällan faktiskt visas.
 • Alldeles för mycket interpersonellt tjafs. Hit räknas allt bråk om tronen, alla maktspel, allt sånt där som folk som bryr sig om människorna i tv-serier bryr sig om.
 • Alldeles för lite drakar. Trots att det nu introducerats faktiska drakar så tror jag att det görs för lite av dem.
 • Alldeles för mycket Jon Snow. Jon Snow är en angsty, korkad fåntratt som mest går runt med halvöppen mun. Jag har tyvärr fått reda på att jag kommer att tvingas se mer av honom i säsong 2.

Jag kan komma att lägga till något ifall jag känner för det.

Series NavigationKrank kollar på Game of Thrones S02E01 >>

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.