Press "Enter" to skip to content

Krank kollar på Game of Thrones S02E05

This entry is part 6 of 11 in the series Game of Thrones Säsong 2

Om namn och bakgrunden till tittandet.

Jag vill säga att jag tycker att introsekvensen till serien är snygg, även om musiken är tråkig. Det enda som egentligen är dåligt är, förutom att den är väldigt lång, att den inte alls avspeglar serien. Den visar ju en massa häftig klocktech. Har vi sett en massa häftig klocktech? Nej, det är klart vi inte har. Serien har medeltida tröktech istället. Falsk marknadsföring!

Kung Homo verkar komma rätt OK överens med Cat, men mördas av Stannis prästinnas mörkernisse. Cat och Brienne flyr eftersom de helt korrekt antar att Brienne kommer att beskyllas för det hela. Blommis övertygas även han att fly av sin syster och av Lillefinger.

När de kommit en bit tycker Brienne att hon inte kan ränna runt och vara sin egen, utan svär en ed att tjäna Cat.

Tyrion bråkar med Cersei och tycker att det är ganska dumt att Homo är död, eftersom det betyder att spånplankan Stannis nu har hans arméer. Cersei hade inte tänkt så långt. Var det inte tänkt att hon skulle vara liksom lurig? Jag vet inte riktigt varifrån jag fått det, hon suger ju på intriger och att tänka längre än näsan räcker.

Sune skvallrar till Tyrion om att Cersei fått alkemiker att skapa “wildfire”, som verkar vara något napalmigt. Han inspekterar förråden och mycket riktigt. Bronn tycker det verkar dumt, för stan kan ju fatta eld. Tyrion tycker också att stan kan fatta eld och säger åt alkemikerna att göra mer, men åt honom. Tyrion blir lite tjurig av att inse att folket tydligen fått för sig att det är han som ligger bakom allt dumt Rapey McCreepy gör.

Stannis vill inte prata med sin smugglarkompis om den svarta varelsen, men går iaf med på att inte ta med sig fröken röd när han plockar king’s landing.

Mannarna på Greyjoys skuta verkar inte vara så sugna på att följa honom, och hans syster kommer och dryger sig. Som tur är får han – som alla karaktärer som hamnar i situationer där de känner sig osäkra i den här serien – nån som hjälper honom med idéer och så så att han kan hitta fotfästet. Är inte det en lite märklig struktur förresten? Att det alltid kommer nån och hjälper till och agerar lärare ifall man har det lite jobbigt? Iallafall övertalar den här förstematrosen eller vad han är Greyjoy att skita i farsans order och istället anfalla lite riktiga städer.

Det gör de, och Bran skickar 300 män till byn som tydligen ligger rätt nära winterfell. Det lär han ju få ångra. Han har dessutom drömt sanndrömmar om att “havet” kommer att komma till winterfell. Den som inte kan räkna ut sambandet här är dummare än en sten. Så, you know, kanske 95% av karaktärerna i den här serien. Also: vildlingen vet vad den treögda korpen betyder, men vill inte berätta.

Arry frågas ut av Tywin, och står sig ganska bra medan hon ljuger ihop lite skit om sin bror. Sen stöter hon på en av de tre knäppisarna hon befriade när de anfölls tidigare. Han kallar sig “en man” så det är väl var jag kallar honom också antar jag. För det lär ju inte alls bli förvirrande. En man erbjuder sig att ta dö på tre personer i utbyte mot de tre liv hon räddade. Den förste blir torteraren.

Daenerys tränar trakar och får veta hur det ligger till i Västerås, med kungar och skit. Hon får också erbjudande om skitmycket pengar om hon gifter sig med sin värd. Som förresten också avslöjar det alla redan fattat, alltså att vad han nu heter… Det här duger inte, jag måste ha ett namn på honom, jag kan inte googla varje gång. Jorah säger google, Göran säger jag. Han ser ut som en Göran. Iallafall, att Göran är kär i henne. Det verkar hon ha lite svårt att hantera, men hon bestämmer sig iaf för att lita på Göran och skaffa ett eget skepp istället för att gifta sig. Åh, hon får givetvis också tillfälle att läxa upp sina mörkhyade barbarer om att man inte ska hålla på och stjäla från folk man är gäst hos. Och så får Göran en varning från en maskerad kvinna.

Tyvärr får vi nu se Jon igen. Sam berättar om “the first men” och att han läst i en bok att det brukade tutas tre gånger när det kom snözombies till muren. Och så tjatar han om Gilly. Jon anmäler sig frivillig för att hänga med en hårding vid namn Halvhand som ska iväg och lönnmörda Han Solo.

Kontinuitet:

 • Kung Homo dödas av Stannis prästinnas mörkervarelse. Stannis får hans män.
 • Brienne och Cat flyr.
 • Tyrion skaffar sig napalm, precis som Cersei.
 • Greyjoy rädar en by nära Winterfell.
 • Otroligt tråkiga miljöer. Japp.
 • Tuttar och rumpor. Inte så mycket som en sideboob.
 • Alla är osympatiska. Ja, men typ.
 • Folk dör hipp som happ. Ja för all del, Kung Homo dog faktiskt. Och det var inte helt väntat.
 • En rätt intressant metaplot. Nu nämnde de snözombies igen. I typ två repliker. KOM IGEN ERA JÄVLA COCKTEASES!
 • Alldeles för mycket interpersonellt tjafs. Ja, absolut.
 • Alldeles för lite drakar. Yay, en drake! OCH en skuggvarelse! Nu blommar löken. Nu får vi väl inte se något coolt förrän i säsongsavslutningen.
 • Alldeles för mycket Jon Snow. Ja, absolut.

Jag nämnde förresten inte förra gången att Stannis är en grammatiknazist. Såklart han är. Tyrion märker iofs ord han också, men kom igen – “less” och “fewer” har jag för mig att det var? Skittöntigt.

Series Navigation<< Krank kollar på Game of Thrones S02E04Krank kollar på Game of Thrones S02E06 >>

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.