Press "Enter" to skip to content

Krank kollar på Game of Thrones S02E04

This entry is part 5 of 11 in the series Game of Thrones Säsong 2

Om namn och bakgrunden till tittandet.

Innan avsnittet läste jag en lång text om Dune som bland annat berörde exotifiering och hur “the white burden” gestaltar sig i fantastiken. Den hade en del intressant att säga om Paul Atreides kontra Fremen, men den nämnde också Daenerys vilket påminde mig om hur sunkigt det är med vita som hamnar i svarta “barbarkulturer” och blir deras frälsare. Daenerys är ju väldigt mycket sån; hon tämjer odjuret, hon bringar civilisation till barbariska hästknullare som våldtar och inte har något ord för tack… Rätt osmakligt, överlag. Hennes drakar är fortfarande coola dock.

Men vi kan börja där: Daenerys bjuds in till någon form av pseudoegyptier. De vill att hon ska visa sina drakar för att de ska tro på och släppa in henne. Tyvärr fanns det inte budget för att visa drakarna i det här avsnittet, plus att man ju inte kan hålla på och visa coola saker hursomhelst när man gör en trökig fantasyserie. Men det löser sig, en av de som bestämmer där bestämmer sig turligt nog för att Daenerys ska släppas in. Tur, annars kanske hon hade behövt ta någon form av beslut och hantera konsekvenserna av det, och så kan vi ju inte ha det. Det hade ju riskerat att vara intressant. Det är för övrigt skittråkigt att hon nu mest bara går runt och ser förvirrad och utsatt ut.

Robb Stark anfaller några Lannister-nötter. Det enda nästan-intressanta (på ett sånt där Hänt Extra-sätt) i den scenen är att soldaterna som anfalls tydligen känner till att Kung Homo är homo. Inte mycket till hemlighet, alltså.

Senare hälsar Littlefinger på hos Kung Homo. Där försöker han smöra in sig genom att lova Homo öppna stadsportar, och han ger Cat sin makes ben i ett försök att få henne att byta bort Slimie mot de två döttrar han ljuger om att han har. Han försöker också trolla lite kring Homos bröllop. Antagligen för att försöka se om ryktena om att Homo är homo är sanna. Eller nåt, vem bryr sig.

Kung Homo möter Stannis, som är tjurig och oresonlig som tidigare. Hela den scenen kändes totalt poänglös.

Tyrion hindrar Rapey McCreepy från att ta ut sin surhet över Robbs framgångar på Sansa. Sen fixar han två prostituerade till Rapey utifall det skulle hjälpa honom att få knulla lite. Rapey tvingar den ena att misshandla den andra och skickar sen båda till Tyrion. Det är osäkert vad fan han gjorde det för.

Nu har jag glömd vad han heter, men Lannistern Cersei knullar nuförtiden (vi kan kalla honom Sune) kommer med bud om att gammelgobben ska släppas. Tyrion vet tydligen att Sune och Cersei knullar och hotar att berätta för Rapey McCreepy om inte Sune blir Tyrions spion. Tyrion släpper gammelgobben men låter honom inte bli medlem i lillrådet.

Arry och Lennart hamnar i tortyrläger som styrs av the Mountain. Precis när Lennart ska torteras kommer Tywin och påpekar att fångarna kan få bli slavjobbare istället. Han ser också naturligtvis att Arry är en tjej – det gör alla med ögon i huvudet – och säger att hon ska bli hans tjänare av något slag, jag minns inte vilken sort och bryr mig inte heller.

Slutligen skickar Stannis iland sin smugglarpolare och prästinnan nånstans för att de ska göra något. Det slutar med att… Hon föder fram en ball mörkervarelse. Nu fattar jag varför de inte kunde visa några drakar förut, man kan ju inte ha TVÅ coola saker i SAMMA avsnitt. Folk skulle ju kunna få hjärtattack.

Kontinuitet: Fan inte mycket. Serien trampar vatten.

 • Daenerys kommer till stad.
 • Cat får sin makes ben och erbjudande om slimie mot döttrar.
 • Tyrion fixar spion.
 • Arry slipper torteras.
 • Prästinnan föder fram mörkervarelse.
 • Otroligt tråkiga miljöer. Ja, men två nya: Ett gråblått träskfängelse som ser likadant ut som alla andra gråblåtråkiga sunkställen, och en stad vi knappt får se.
 • Tuttar och rumpor. Jag räknar till en rumpa två par bröst och en mutta. Inga snuppar.
 • Alla är osympatiska. Kung Homo är ju lite sympatisk när han gör narr av sin bror, men i övrigt var det rätt trist här. Tyrion blir mindre intressant för varje avsnitt i princip, utom små undantag som lurigheten han gjorde förra avsnittet.
 • Folk dör hipp som happ. Nej.
 • En rätt intressant metaplot. Alltså, har de glömt att den finns? Inte ett ord, liksom.
 • Alldeles för mycket interpersonellt tjafs. DET TAR ALDRIG SLUT. Tyrions inträde i slottsintrigerna har knappast minskat Se & Hör-faktorn.
 • Alldeles för lite drakar. Daenerys, men inga drakar av budgetskäl.
 • Alldeles för mycket Jon Snow. Nej, ganska lagom faktiskt.
Series Navigation<< Krank kollar på Game of Thrones S02E03Krank kollar på Game of Thrones S02E05 >>

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.