Press "Enter" to skip to content

Krank kollar på Game of Thrones S05E01

This entry is part 2 of 11 in the series Game of Thrones Säsong 5

Om namn och bakgrunden till tittandet.

OK, först och främst suger HBO Nordic härsken åsneballe. Det finns i dagsläget en reell risk för att jag skiter i alltihop och kör S05 på samma sätt som jag körde S01. För det här är inte fucking acceptabelt. Man ska alltså BETALA för att få SÄMRE KVALITET och dessutom vara begränsad till urusla nordiska jävla sug-undertexter?

Jag fattar liksom att Netflix i många fall bara har nordiska undertexter; de betalar per undertextspår (sjukt, men så är det). (De betalar till och med – ännu sjukare – extra för undertextspåret “inga undertexter”…) Men HBO äger ju för i satans helvete seriejäveln. Hur förbannat skitdåliga kan man vara egentligen? De har ju undertexterna! VARFÖR INTE GÖRA DEM TILLGÄNGLIGA? Men nej, tydligen ska man vänta på bluray/dvd-release för att få undertext på originalspråk.

Den som påstår att de digitala tjänsterna för TV-serier nått den punkt där de är acceptabla alternativ till torrents kan gå och skita ner sig.

Men efter sju sorger, åtta bedrövelser och en stor frustration över att HBO Nordic dessutom saknar PS3-app så jag måste köra via Chromecasten så har jag i varje fall sett Game of Thrones säsong 5 avsnitt 1.

I det händer det inte så värst mycket.

Först får vi se två småtjejer, där den ena är blond och korkad och elak och sadistisk (GISSA VEM) som en gång i tiden tog sig in hos en häxa, som förutspådde att Cersei (grattis, du gissade rätt, inkassera 5 pungkulor av renaste guld) skulle gifta sig med kungen och få tre barn medan han fick 20. Det är ju lite häftigt, med den här seriens mått mätt.

Cersei går på Tywins begravning och är arg på Slimie för att han släppte ut Tyrion.

Lite senare står blomriddarn och pladdrar. Cersei ignorerar honom. Hon stöter på Sune, som nu blivit något slags religiös fanatiker. Sparvar, kallas de visst. Jaja, klar förbättring i hans fall. Han ber henne om förlåtelse för att han frestade henne till synd (som om det skulle behövas i hennes fall. Also, jag är nästan helt säker på att det var Cersei som fick vinbånge och tog för sig av Sune snarare än han som spelade nån speciellt aktiv roll) och för det där med att han gav kung Gris vin så att grissen blev dödad av svinet under jakten. Det där som typ alla glömt redan. Vem fan bryr sig fortfarande om Robert Gris?

Blomriddarn ligger sen och gullar med sin älskare och längtar bort. De avbryts av Margarin, som tycker att blommis borde vara mer diskret. Sen pratar de lite om Cersei och att det nu inte finns nån som kan tvinga henne att gifta sig med blommis.

Brienne sitter och är bitter. Allt hon vill är att tjäna en bra lord, men “the good lords are all dead and the rest are monsters”. Det enda som är fel med det uttalandet är väl missuppfattningen att det skulle kunna finnas en lord som inte var ett monster. Om de inte vore monster så skulle de inte vara lorder.

Tyrion levereras och spenderar hela avsnittet med vin och självömkan. Darth Various försöker peppa honom och få honom att hänga med och hejja på…

…Danny. Vafan, Various. På riktigt, alltså. Vafan. Pysslar. Du. Med. Alltså, jag gillar dig, och jag gillar din vision om ett rike där folk har det bra och de starka inte förtrycker de svaga och så. MEN VAD FAN FÅR DIG ATT TRO ATT DANNY TARGERYEN ÄR RÄTT PERSON FÖR JOBBET!? Alltså skärp dig.

På tal om Dannys totala oförmåga och inkompetens så verkar det finnas en grupp som ogillar henne. Jag antar att det är en otrevlig grupp, men ännu så länge tänker jag hoppas att de är den folkets revolutionsarmé jag suttit och längtat efter. De har skitcoola guldmasker iaf, och kallas tydligen brothers of the harpy.

GoTS05E01-mask

Loranga har styrt upp i staden han skickades till, och fixat ett råd där både gamla slavägare och före detta slavar representeras. Goda kompromisser. Loranga är jävligt bra. Så självklart är Danny sur på honom och vill inte se några kompromisser. Mer exakt vill folk tydligen ha tillbaks arenafighterna, men nu med fria män som slåss istället för slavar. Danny vägrar. Den nye, fula versionen av Fabio försöker övertyga henne om att gå med på att öppna arenorna samt att hon behöver visa sina drakar mer.

Danny går och hälsar på de drakar hon stängde in i en jävla katakomb utan jävla anledning förra avsnittet – en av drakarna dödade ett barn, men det var ingen av de två hon kedjade fast. Hon verkar inte vara helt beredd på att de fatskedjade drakarna ska vara pissförbannade på henne. Det här med konsekvenstänk eller… typ, tänköht är liksom inte hennes grej direkt.

Misandri snackar med Gråmask och frågar honom varför Unsullied går på bordell. Han har inget svar.

Lillfinger får någon form av brev medan han och Sansa ser på när Robin suger på svärdsstrid. De lämnar Robin hos Lord Whatever och ljuger om vart de tänker åka. Tydligen tänker Lillfinger flytta Sansa till nånstans dit ingen kan hitta henne. Hans privata sexdungeon kanske? Det får vi väl se nästa gång antar jag.

Och det stör mig fortfarande SKITMYCKET att ingen vid porten till Eerie tyckte att det verkade bra att berätta för Arya att hennes syrra var på plats. Så jävla, jävla dumt.

Uppe i norr… Tja, saker är som vanligt. Sam skryter för Gilly, Gilly gnäller om att hon inte vill kastas ut, Mobbar-Bengt pratar om att folk behöver mobbas… Stannis kallar till sig Snöjonte (som tillfrågas av mellistanten om han är oskuld. Hon är inte så bra på smalltalk). Stannis har ungefär hälften av en bra plan – han vill sortera in vildlingarna i sin armé och ta tillbaks norden med deras hjälp, och sedan ge dem land söder om muren som tack. Det låter som en rätt resonabel plan, right? Lite som den jag föreslog? Well, Stannis är också en tjurig hederskulturdriven egoistisk fan, så han måste naturligtvis förstöra hela planen genom att kräva det enda han garanterat inte får – Han Solo på knä. Nu är visserligen Solo en minst lika god kålsupare, och vägrar böja knä även om det skulle rädda honom och hans folk, men han har en poäng i att det finns risk för att hans folk skulle tappa förtroendet för honom om han böjde knä. Sen kommer han med en massa nonsens om FREEDUHM och så också, men de argumenten är ju mer ihåliga.

Mellistanten ser till att Han Solo bränns levande på bål. Snöjonte sätter en pil i hjärtat på honom så han slipper lida. The end.

Kontinuitet:

  • Tyrion kommer fram.
  • Loranga har styrt upp, kanske. VI får väl se. Danny kanske just omintetgjort allt hans hårda arbete.
  • Lillfinger och Sansa åker iväg.
  • Stannis, Mellistanten och Snöjonte dödar Han Solo.

Förväntningar:
Eftersom jag inte skrivit nån ny lista för S05 än så kör jag efter S04’s.

  • Tuttar och rumpor. Tre tuttbärare, en mutta, två rumpor som båda sitter på män. Inga snuppar, trots att jag kisade med ögonen och körde frame-by-frame i scenen med blomriddarn och hans älskare. Vad har HBO emot snuppar egentligen?
  • Alla är osympatiska. Ja. Och Various har börjat visa prov på riktigt jävla dåligt omdöme.
  • Folk dör ganska sällan oväntat. Inte speciellt oväntat, nä. Ingen mer Han Solo iaf.
  • Alldeles för lite fantastik (typ i genomsnitt ett omnämnande och/eller en uppvisning per avsnitt)En drakscen, det var allt.
  • Alldeles för mycket interpersonellt tjafs. Som vanligt, ja.
  • Alldeles för mycket Snöjonte. Ganska acceptabelt. Jonte har stadigt förbättrats.
Series Navigation<< Krank kollar på Game of Thrones S05 – SammanfattningKrank kollar på Game of Thrones S05E02 >>

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.