Press "Enter" to skip to content

Krank kollar på Game of Thrones S05E03

This entry is part 4 of 11 in the series Game of Thrones Säsong 5

Om namn och bakgrunden till tittandet.

Jag har sett Game of Thrones säsong 5 avsnitt 3.

Arya påbörjar sin träning. Eller träning och träning, det handlar mest om att hon får städa. För det är karaktärsbyggande eller något. Givetvis är de här lönnmördarninjorna ena riktigt självutplånande jedimunktyper; men om vägen mot att bli en kickass formförändrande lönnmördarninja börjar med att man ger upp sina världsliga ting och sin gamla identitet och i längden sina själviska drifter så anser jag det vara fucking värt det. Arya får kasta sina grejer i vattnet, men gömmer sitt svärd istället för att slänga det. Sen får hon uppgraderade arbetsuppgifter – mer exakt tvätta lik. Yay. Vi får också se en avundsjuk rival till henne, för givetvis måste det finnas en avundsjuk rival när nån ska lära sig något coolt.

Tummen och Margarin gifter sig. Tummen är kåt och entusiastisk. Serien sätter så att säga tummen i smöret… Äh, jag vet inte riktigt vart jag var på väg med det där skämtet, men det var något ganska äckligt. Hursomhelst börjar Margarin givetvis vända Tummen mot Cersei, genom att spela på att hon är överbeskyddande, “i hennes skugga kommer du alltid bara vara en pojke” etc och mycket riktigt gör Tummen ett svagt försök att skicka bort sin mor… Cersei i sin tur gör försök att få Tummen att se Margarin som opålitlig.

Alltså, jag tror att det bästa med Margarin är att hon är allt det där Cersei försöker vara men misslyckas. Cersei skulle liksom inte kunna intrigera sig ur en blöt papperspåse eller manipulera en sten till att falla neråt. Hon är helt enkelt för korkad. Margarin ÄR manipulativ, smart, intrigerande. Jag tycker alltid om att se karaktärer som är kompetenta på saker som kräver lite hjärna. Jag tror att avsnittets bästa replik är “I wish we had some wine for you, but it’s a bit early in the day for us…” som Margarin levererar när Cersei kommer och försöker… I dunno, manipulera. För Cerseis del blir det närmast pinsamt; Margarin springer varv runt henne och är så förbaskat överlägsen på det sociala. Den där “du är en äcklig alkohagga”-förolämpningen ovan levereras liksom pitch jävla perfect, med ett straight face och ett leende. Så jävla bra är hon.

Margarin skvallrar för sina vänner om hur Tommen är i sängen, och gemensamt skrattar de åt hans ungdomliga entusiasm och åt Cersei.

Det visar sig såklart att översteprästen i Kings Landing går på bordell där hans fantasier är, ska vi säga, religiöst färgade. Ett gäng sparvar med Sune i spetsen tar sig in och låter honom springa nakenfis-gatlopp. Han protesterar för lillrådet, men Cersei kastar tydligen honom i en cell och går och berömmer högstesparven. Jag funderade först på om överstesparven varit med förut för övrigt, men efter lite googlande var det mest för att Jonathan Pryce gjort film sen 1979…

Sen skickar Cersei meddelande till Lillfinger via Frankenstein, som tydligen gjort framsteg. Vi får se berget röra sig under skynket.

Lillfinger tänker tydligen gifta bort Darth Sansa till… Simon fucking kuksugar-Bolton?! MEN KOM IGEN!? Det kan inte vara så att det är “hennes grej” att bli bortgift mot sin vilja med fruktansvärda sadister. GETTING OLD. För i helvete, här trodde jag för ett ögonblick att hon skulle få lite agens men nej då, nu kommer det väl femtisjutusen avsnitt om hur Simon jävla Bolton torterar henne på sätt som inte syns för andra bla bla blaBORED NOW.

Pappa Bolton är inte så nöjd eftersom Simon dödat och hudflängt ett par skattesmitare. Han tycker att de behöver allianser – vilket är ganska rimligt. Lillfinger och Darth Sansa kommer fram till Mait Coatlyn. Pappa Bolton litar inte riktigt på lillfinger, framför allt inte efter att han får ett meddelande från Cersei.

Brienne och Pod snackar lite som sina respektive historier. Brienne säger att hon vet vart lillfinger är på väg, och de tar en annan väg. Hon säger att hon ska träna Pod i ridning och svärdshantering. Hon vill fortfarande hämnas Kung Homo.

Jonte nekar Stannis med hänvisning till sina löften som nattvakt. Smugglas gör också ett försök att övertala. Det går inte heller så bra. Sen delar Jonte ut order. Han ger inte, som man skulle kunna tro, jobbet som “captain of latrines” till mobbar-Bengt. För han är nämligen ganska lurig och inte helt dum i huvudet. Hans käft är fortsatt stängd. Istället gör han Bengt till högste ranger och ger latrinjobbet till nån annan. Sen beordrar han fegis-Slynt att åka och vakta nån ruin. Slynt vägrar. Ordervägran är allvarliga grejer. Han dras ut och Jonte förbereder sig för att hugga huvudet av honom. Han ber om ursäkt och om nåd. Sen hugger Jonte huvudet av honom. Bengt skyddade honom dessutom inte. Nu har Jonte alltså 1) visat att han menar fucking allvar och inte är någon mes (viktigt när man chefar över machobrölidioter) och 2) tagit allvarliga steg för att visa Bengt var skåpet ska stå och visa att han inte tänker upprätthålla någon aktiv fiendeskap; kan sätta vakten framför sig själv, etc. Och ta svåra beslut och inte fega ur. Vilket Bengt ju gillar. Jävligt bra överlag. Jag trodde in i det sista att han skulle fega ur.

Tyrion och Darth Various kommer till en cool som fan kåkstad byggd på en bro. Spännande, snygg miljö.Åtminstone utifrån. Där tultar de runt. Tyrion vill inte åka vagn längre nämligen. De stöter på en rödgudsprästinna som pratar om Danny och verkar känna igen Tyrion. Även här tyckte jag att jag kände igen karaktären; men även här handlade det bara om att jag sett The Wolverine, där samma skådis – med det ascoola namnet Rila Fukushima – spelade en viktig roll. Sen går de till en bordell, där Tyrion av nån anledning (vinballe?) inte pallar att gå med en prostituerad han just snackat i säng. Och sen blir han kidnappad av Göran, som tänker ta honom till Danny.

Kontinuitet:

 • Tummen och Margarin gifter sig.
 • Arya slänger massa saker i sjön.
 • High Septon sätts i fängelse efter att ha förödmjukats av sparvarna.
 • Lillfinger och Darth Sansa kommer fram till Coat Maitlin (nej, jag kommer inte minnas namnet, jag tänker variera mellan olika felaktiga varianter för humoristisk effekt).
 • Jonte nekar Stannis och hugger huvudet av pissbyxe-Slynt.
 • Tyrion kidnappas av Göran.

Förväntningar:

 • Tuttar och rumpor. Minst fem tuttvisare. Fyra rumpor, varav en är en gammal gubbe. Däremot får vi inte se någon gubbsnupp, vilket jag anser vara SKANDAL. Sen får vi se en mutta, och det är ju inte alls lika intressant.
 • Alla är osympatiska. Japp.
 • Folk dör ganska sällan oväntat. Slynt var faktiskt lite oväntad.
 • Alldeles för lite fantastik (typ i genomsnitt ett omnämnande och/eller en uppvisning per avsnitt)…inget alls. De typ nämner skuggan som dödade Kung Homo, that’s it.
 • Alldeles för mycket interpersonellt tjafs. *Zzzzzzz…*
 • Daenerys är världens sämsta härskare. Tack och lov var hon inte med i avsnittet.
Series Navigation<< Krank kollar på Game of Thrones S05E02Krank kollar på Game of Thrones S05E04 >>

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.