Press "Enter" to skip to content

Krank kollar på Game of Thrones S05E04

This entry is part 5 of 11 in the series Game of Thrones Säsong 5

Om namn och bakgrunden till tittandet.

Jag har sett Game of Thrones säsong 5 avsnitt 4.

Göran stjäl en båt från en fiskare (?) han klubbar ner. Han åker båt med Tyrion. Tyrion störar sig tills Göran befriar honom från munkaveln. Sen räknar Tyrion ut hela situationen utifrån informationen att det är Danny och inte Cersei som Göran ska ta honom till. Han kunde räkna ut vem Göran var utifrån klädsel, sedan minnas att Göran var skickad att spionera på Danny och drar slutsatsen att Danny skickat iväg honom för att hon upptäckt det. Tyrion är förbannat smart när han lägger manken till.

Själv misstänker jag helt enkelt att SL inte orkade tjafsa med ploppande eller att skicka ut folk ur rummet, och att Tyrions spelare därmed satt med när Göran skickades ut. Alternativt är det en sån kampanj där alla har flera rollpersoner och Tyrions spelare också har en Danny-trogen rollperson. Kanske Loranga, eller Misandria. Nån som kan snacka iaf.

(Jag undrar vilka andra parallell-rollpersoner man kan hitta? Jag funderar på Danny och Bran, som båda spelas av den där spelaren som SL vet gillar high fantasy med drakar och episka öden, och som skulle bli uttråkad om det inte fanns något mystiskt i görningen).

Slimie och Bronn åker handelsmannabåt till Dorne. Där hittas de av soldater, som de slår ihjäl. De har ett lite roligt samtal där de snackar om föredragna sätt att dö och de sånger folk skulle sjunga om dem när de där. Och ja, varje gång Bronn snackar om sånger så tänker jag “Up on the roof…”

Oberyns tjej går till sina… döttrar? Adoptivdöttrar? Allierade badassians? …och gnäller om att Oberyns brorsa inte vill starta ett totalt onödigt krig för att hämnas den död Oberyn skaffade sig genom att vara en jävla klantröv. Vilka de nu är så tycker de att krig låter bra. Det framkommer att de vet att Slimie är i landet, så nu blir det race mot Marcella.

Cersei skickar Lord Tyrell med Meryn Fucking Trant till Braavos för att fixa schysstare villkor för banklånet. Tydligen har banken mage att kräva återbetalning, och vi vet ju sedan tidigare hur bra koll familjen Lannister har på ekonomi. Bravo, liksom. Braavo, rentav. =)

Sen gör hon så att högstesparven blir militär ledare och får kung Tummen att återskapa Faith Militant, som tydligen är beväpnade religiösa styrkor, fristående från kungen. Sen skickar hon dem mot blomriddarn. Margarin blir sur och pressar Tommen att få blomriddarn frisläppt. Cersei svär sig fri och högstesparven vägrar träffa kungen. Margarin blir sur och sticker till Olenna. Eller möjligen ska hon skicka brev till henne. Jag minns inte. Allt jag minns från den scenen är typ YAY OLENNA WOOOOH.

Det här med att ha en tokhomofob religiös armé utanför kronans kontroll kommer ju inte alls att komma tillbaks och bita Cersei i muttan när de börjar tänka lite närmare på det här med hur många blonda barn det finns i familjen Lannister/Gris. Jag menar, att döma av vad de skrev efter Tummen så vet de ju redan om att drottningen brukar bumpa fuling med sin brorsa så…

Ah, also, samma armé trycker till Lillfingers bordeller också. Där får vi se inte mindre än TVÅ snuppar. Dock inte i samma shot; märkligt nog är den ene mannens pillesnopp smakfullt dold av skuggor i ett klipp, och den andres i ett annat klipp. Jag tänker mig att det beror på att scenen bara vore bögig om man såg två snoppar samtidigt. NO HOMO

GoTS05E04snupp2

Uppe i norr försvarar Mellistanten Shireen inför hennes mor. Jonte skriver brev och tigger män från lite olika håll, bland annat lord Bolton. Sen försöker Mellistanten förföra Jonte för att få honom att hänga med till Winterfell. Jonte nekar Mellistanten, vilket är rätt schysst givet att INGET ANNAT JÄVLA HANDJUR VERKAR KUNNA HÅLLA SNOPPEN I BYXORNA NÄR HON ÄR I NÄRHETEN. Det är en rätt låg ribba, kan jag tycka, “inte ligga med allt man kommer åt”, men Jonte är en av tydligen ganska få västeråsbor som kan klara biffen. Inte utan att först tafsa lite tutte, men ändå. Sen är det lite coolt att Mellistanten säger “You know nothing Jon Snow” till honom.

Shireen är uttråkad men glad över att ha fått följa med. Vi får lite info om hur hon smittades via nån docka. Och att Stannis faktiskt är stolt över henne och så.

Sansa går i gravgångarna under Winterfell och tänder ljus. Lillfinger kommer och snackar om att Stannis troligen kommer att piska skiten ur Boltons snart, och rädda henne. Och om inte, så måste hon manipulera Simon. Fet risk, Simon är ju helt wack och lär inte vara så lättmanövrerad som Lillfinger verkar tro – och dessutom tror jag att han överskattar Sansas manipuleringsförmåga. Men tro mig, ingen blir gladare än jag om Darth Sansa förutom en dödsball garderob också plötsligt blivit en brud med agens och kompetens. Däremot är det ju lite synd om hon ska förlora oskulden till ett rövhål som Simon Bolton. Eller OK, jag tycker egentligen inte man ska romantisera eller mytologisera alltför mycket kring oskuld så vafan.

Guldmaskklädda harpyesöner fixar bakhåll på unsullied. De får redigt med pisk, trots att Gråmask använder alla sina hjältepoäng. Sen upptäckte manusförfattarna (eller Martin) att “Shit, vi tänkte ju döda Semlan snart, bäst vi har en scen där han är lite sympatisk” och så hade de en sån där han får berätta trevliga minnen om Rhaegar Targeryens och hur han föredrog att sjunga framför att döda. Danny träffar Loranga i en utfyllnadsscen där han tjatar exakt samma gamla argument han redan framfört vid ett tidigare tillfälle om varför arenorna borde öppnas igen.

Sen kommer Semlan till Gråmasks hjälp, dödar en massa folk och sen ser det iaf ut som att han själv dör. Kanske gråmask också. Jag väntar tills det bekräftats i nästa avsnitt iaf.

Kontinuitet:

  • Slimie och Bronn kommer fram till Dorne.
  • Militära sparvar fängslar blommriddaren.
  • Harpyesöner dödar kanske Semlan och Gråmask.

Förväntningar:

  • Tuttar och rumpor. Fyra tuttvisare, två muttor, kanske 2-3 stjärtar och, om mina ögon inte lurades, två snoppar. TVÅ SNOPPAR! TVÅÅÅÅ SNOOOOPPPAAAAR! Det är mer snopp per avsnitt än något annat avsnitt hittills!
  • Alla är osympatiska. Japp.
  • Folk dör ganska sällan oväntat. Det är rätt osäkert om nån av dem dog, men det var isf lite knall-fall över det, så hyfsat oväntat faktiskt.
  • Alldeles för lite fantastik (typ i genomsnitt ett omnämnande och/eller en uppvisning per avsnitt)Jag räknar inte snack om grayscale, och “snack om visioner” är också för lite. Så typ… Inget alls? När får vi se vad som händer med Bran? Det är ju ett av de få intressanta spåren nu.
  • Alldeles för mycket interpersonellt tjafs. Ja. Som synes hände det nästan inget i avsnittet.
  • Daenerys är världens sämsta härskare. Hon fortsätter med det, ja. Nu genom att vara helt oförmögen att argumentera. Loranga må komma med fåniga traditionalist-konservativa argument, men hon sätter sig ju liksom bara på tvären och kommer inte med några relevanta argument alls.
Series Navigation<< Krank kollar på Game of Thrones S05E03Krank kollar på Game of Thrones S05E05 >>

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.