Press "Enter" to skip to content

Krank kollar på Game of Thrones S05E10

This entry is part 11 of 11 in the series Game of Thrones Säsong 5

Om namn och bakgrunden till tittandet.

JAG FUCKING KLARAT!

FEM SÄSONGER! 50 TIMMAR BRÖLANDE MACHON, VÅLDTÄKTSKULTUR OCH SKITTRÅKIGA MILJÖER!

Stolt är jag. Jäääääävligt stolt. Och så är det skönt att det är fucking ÖVER. Åtminstone till säsong 6. Att bli klar med saker är en av mina stora hobbies här i livet, det finns få saker som är så sköna som att ha gjort något och sedan blivit klar med det. Nu kan jag fylla min fritid med serier jag faktiskt gillar! Typ The Strain, Doctor Who, Continuum…

Så. Jag har sett Game of Thrones säsong 5 avsnitt 10, och hade inte min 360 bestämt sig för att krångla så hade jag firat detta med att dela med mig av en gif-bild som föreställer mig när jag dansar framför ett Kinect-dansspel. Jag säger bara en sak: rullande höfter. Oh yeah. Kanske senare, om kryssboxen bestämmer sig för att facebookintegrationen ska funka.

Hursomhelst, i normalkaotisk ordning då:

Mellistanten ger eldguden creds för att det blir lite varmt och snön smälter. Tyvärr har också det faktum att kung Stannis tydligen blivit HELT JÄVLA PSYKBRYT-KNÄPP och ELDAT UPP SIN EGEN DOTTER gjort att alla hans frusna hyrsvärd sagt “fuk dis noise, fett ovärt” och dragit, med en massa hästar. Sen har hans fru hängt sig och Mellistanten väljer det här tillfället att rida iväg medan han inte tittar. Her work here is done, liksom.

Stannis pressar framåt och blir fullständigt slaktad av Boltons fläskiga armé. I slutet av striden står han och är halvdöd och hittas av Brienne. Som verkar döda honom. Jag säger verkar, för man får inte se honom vara död och den här serien har visat att man inte kan lita på att folk är döda om man inte fått se liket. Han verkar alldeles uppgiven mot slutet – med viss grund; han har trots allt just ELDAT UPP SIN DOTTER helt i fucking onödan. Jag hoppas verkligen att Brienne inte låter honom leva.

Jonte snackar med Sam om hur kört allt är; de har inte nog med vapen som funkar mot shite walkers, yadda yadda. Sam vill åka och bli maester vid citadellet istället, vilket är helt rimligt. “Hm, antingen sitter jag här och fryser röven av mig med en massa våldtäktsmachoidioter, eller så åker jag till världens största bibliotek där min flickvän inte behöver riskera att våldtas hela tiden”. Smart val. BRA SAM.

Smugglas tjafsar med Jonte, som menar att vildlingarna inte kommer att vilja slåss för Stannis. Vilket är helt rimligt. Sen kommer Mellistanten och låtsas vara helt förstörd och sorgsen över att Stannis och hans fru och dotter är döda. Betyder förresten inte det här att det typ bara är Tummen kvar? Walder Frey kanske, men han har ju typ inte varit med hela säsongen; har han dött utan att jag kommer ihåg det?

Sen lurar Olly ut Jonte så att Mobbar-Bengt och hela nattvakten kan knivhugga honom så att han dör. Vilket jag inte riktigt var beredd på, om jag ska vara fullständigt ärlig. Inte för att jag haft någon bergfast övertygelse om att han haft plot armor, utan för att jag liksom mest vant mig vid att ha honom i närheten och har gillat de val han gjort på sistone. Men men, hans arc var väl typ slut så…

Sansa smyger ut och tänder ljus i tornet (vilket tyvärr verkar missas av Pod och Brienne). På vägen tillbaks kommer hon vad hon nu hette, Simons förra knull, och hotar henne med pilbåge. Reek börjar plötsligt agera (så dags nu) och kastar ner Simons knull så hon dör. Sen hoppar han och Sansa ned för muren. Det vore väldigt oväntat om de dog nu, men det får vi väl se i vår antar jag.

Meryn Fucking Trant slår minderåriga prostituerade. Det visar sig att en av dem är kickass-Arya som snott ett fejkansikte (CALLED IT) och super-ninja-shapeshifter-lönnmördar honom riktigt jävla ordentligt.

Synd bara att hon inte skulle döda honom. En man tar gift för att “en död kan bara betalas med ett liv”. Sen blir det… flummigt. På ett jävligt schysst sätt. För personen som tog gift kanske inte var En man, det kanske också var en mask. Arya drar av personen mask efter mask, och hittar till sist… sig själv. Och En man står bakom henne. Eller en person med En mans mask iaf. Ja, jag fattar ju poängen – lönnmördarna är egolösa, ansiktslösa, utbytbara. Vilket är jävligt coolt. Sen säger En man att maskerna är som ett gift för folk som inte är Ingen, och så blir Arya blind.

Slimie och kidsen åker hemåt. Bronn får löfte om att träffa “världens vackraste kvinna” igen. I ship that. Det framkommer att Marcie räknat ut att Slimie är hennes pappa och är helt OK med det. Tydligen inte ett totalt airhead. Men vi vet ju alla vad som händer med folk som inte är genomruttna? That’s right, deras funktion är att skapa lagom mycket sympatier innan de dör. Marcie är såklart förgiftad av Oberyns gamla knull, ni vet hon som är en komplett vansinnig känslomänniska som inte skulle kunna räkna ut konsekvenserna av att man bajsar sig i handen om man så visade henne det med ett flödeschema. Jag försöker alltså säga att hon saknar konsekvenstänkande och att jag enbart känner förakt för när känslor får vara styrande.

Tyrion, Göran och Fabio sitter och trycker. De konstaterar att de behöver leta efter Danny. Det blire lite bråk och penismätartävling, sen kommer de fram till att Göran och Fabio ska rida ut, medan Tyrion och Gråmask ska styra stan under tiden. För Tyrion har trots allt erfarenhet, och folk litar på Gråmask. Som tur är dyker Varys upp och ställer sitt spionnätverk till Tyrions förfogande. Jag kan tänka mig sämre saker här i världen än de två i ledande position och Danny borta nån annanstans.

Drogon är skadad och tjurig och vill inte göra som Danny säger, så hon tultar iväg och blir omringad av en biljard barbarer. Eller riddare. Det är så svårt att se skillnad på dem. Någon form av brölmachos iaf. Hon släpper en ring på marken, för det är ju helt rimligt att nån kommer att hitta den och/eller kunna räkna ut ett skit av att den finns där. De där hästarna biljarden brölmachos red på lär ju till att börja med trampa den så långt ner i marken att den typ inte finns.

Cersei erkänner att hon knullat med Sune, och släpps fri efter att hon tvättats, klippts av håret, och sedan tvingats ta en nakenpromenad genom hela staden. Jag måste säga att jag ändå uppskattar att hon fick vara till större delen helt avsexualiserad i sin nakenhet här, framför allt i fånghålan. Ingen jävla dekoration, bara en understrykning av hennes utsatthet.

Det går för övrigt alldeles ypperligt att tycka illa om hur en person man finner osympatisk behandlas. Jag blir mest bara trött på 1) religiösa fanatiker och 2) dekadent adel och 3) brölande pöbel. Jag saknar, återigen, någon form av sympatisk sida att gilla litegrann. I verkligheten brukar det ändå finnas element av det, men i den här serien är typ alla konflikter som Israel och Palestina: Det går möjligen att argumentera för att den ena är värre än den andra, men til syvende og sidst har de båda mördat barn.

Cersei kommer till slottet, blir spanad på av äcklet Pycelle och får se att Frankenstein byggt ihop sitt monster; kungsvaktens nyaste medlem är The Mountain, återuppväckt.

Kontinuitet:

 • Mellistanten smiter.
 • Dödsfall: Meryn Fucking Trant, antagligen Stannis, antagligen Marcie, helt säkert Snöjonte, helt säkert Simons pök.
 • Cersei släpps fri i väntan på “rättegång”.
 • Slimie åker hemåt.
 • Varys når Tyrion.
 • Göran och Fabio rider iväg för att leta Cersei.
 • Sam åker iväg för att bli lärd.
 • Sansa flyr.
 • Reek vaknar till, och hjälper Sansa fly.
 • Arya blir blind efter att ha dödat Meryn Fucking Trant.
 • Stannis’ armé får tokpisk.

Se? Så svårt var det inte att göra ett avsnitt där det faktiskt hände grejer. Såhär borde alla avsnitt vara. Serien skulle fortfarande vara ett gräsligt ihopkok av sexism, våldtäktskultur, brölande machon och skittrista miljöer, men det skulle åtminstone vara lite action.

 • Tuttar och rumpor. Ni ska vi se… En rumpa, två muttor, två par bröst och EN SNUPP. I vanlig ordning slak och tråkig, men alltid nåt. Och Cerseis nakenhet var faktiskt rätt smakfullt hanterad. Den andra nakna kvinnans också. Eller hon var ju en del av en brölande mobb, men det var iaf rätt avsexualiserat.
 • Alla är osympatiska. Marcie hann vara lite o-osympatisk innan hon antagligen-dog, Arya var rätt sympatisk när hon dödade Trant, Snöjonte och Sam är ju rätt hyfsat sympatiska. Och faktiskt, Tyrion är helt klart på bättringsvägen.
 • Folk dör ganska sällan oväntat. Eh, ja, det var ju ett gäng. Jag tror att Stannis och Snöjonte var de som faktiskt förvånade mig lite.
 • Alldeles för lite fantastik (typ i genomsnitt ett omnämnande och/eller en uppvisning per avsnitt)Drake och jävelhäftigt jox med ansikten och ninjorna.
 • Alldeles för mycket interpersonellt tjafs. Ovanligt hög verkstad-till-snack-ratio även i detta avsnitt.
 • Daenerys är världens sämsta härskare. Ja. Men nu verkar hon ju tack och lov vara satt ur spel tillfälligt, så att radarparet Varys och Tyrion kan styra upp.

Så. Är ni nöjda nu? Va?

Series Navigation<< Krank kollar på Game of Thrones S05E09

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.