Press "Enter" to skip to content

Krank kollar på Game of Thrones S05E09

This entry is part 10 of 11 in the series Game of Thrones Säsong 5

Om namn och bakgrunden till tittandet.

Nu har jag sett Game of Thrones säsong 5 avsnitt 9.

Först fick jag tekniska problem då min Plexserver tydligen inte räckte till för att transcoda den rätt tunga filen avsnittet var. Så jag passade på att testa Xbox 360-appen för HBO Nordic. Den funkade rätt okej, och hade stöd för Kinect som ju är mitt nya favoritsätt att styra saker.

Så okej. Mellistanten för en vision om att Stannis läger brinner. Simons gerillataktiker verkar ha effekt; folk och hästar dör. Stannis, alltid lika resonabel, ger order om att vakterna som misslyckades med att hålla anfallarna ute ska avrättas. Smugglas frågar vad fan de ska göra.

Så Stannis skickar bort Smugglas, för han vill inte ha någon resonabel Benjamin Syrsa-typ på axeln (daterad referens? Fuck you). Smugglas verkar vara hyfsat på det klara med vad som är på väg, för han vill ta med sig Sireen när han rider tillbaks till svartslottet för att be om käk och hästar. Stannis vägrar. Smugglas ger Shireen en fint träsnidad hjort eller nåt sånt och tackar för att hon lärt honom läsa.

Sen när han åkt så eldar Stannis och Mellistanten upp Shireen. För att varför inte. Mellistanten sa att det skulle gå bra då, typ. Så därför eldar de upp en liten tjej. Stannis eldar upp sin dotter. ELDAR UPP. För det var ju alldeles för orimligt att en såpass genomsympatisk karaktär skulle få överleva.

Här är vad de borde ha gjort: Åkt tidigare från Svartslottet. Sett till att ha en rimlig supply line. Anfallit innan de frusit ihjäl. Alternativt, om de inte varit så smarta tidigare – helt enkelt låtit Smugglas rida och hämta hjälp. För det här – det är inte den smarta lösningen. Oavsett om Mellistanten – som definitivt är med i Club Skeletor – har magi som funkar eller inte.

Men nä, nu eldar vi upp vår dotter istället. Skitrimligt. För att Stannis ska kunna bli knug. Fuck off, Stannis. Jag hoppas du dör i en eld. Eller nej, då skulle ju Mellistanten bli glad. jag hoppas du dör i en hjärtattack.

Jonte går i snön. Sen lägger 360-appen ner och jag tvingas spendera en kvart med att försöka få kontakt med hbo’s servrar igen. Sen kommer han fram till svartslottet och släpps in. Mobbar-Bengt säger att han har ett gott hjärta och att det kommer att få dem dödade. Vilket väl är det snällaste han sagt typ någonsin. Och så stirrar alla på jätten. Lille Hjalmar eller vad han nu heter, han vars by dödades av vildlingar, verkar sur. Jag var helt säker på att han skulle göra något skitdumt när Jonte kom med vildlingarna, men… Tja, inte än tydligen.

Arya fortsätter sitt uppdrag mot försäkringstjänstemannen. Tyvärr så ser hon idioten Lord Tyrell stiga iland tillsammans med Meryn Fucking Trant, och då tycker hon att det är läge att avvika. På det här sättet kommer hon ju ALDRIG att bli en osjälvisk, egolös formförändrarninja. Buuuh!

Vi får iaf reda på att den torre banktjänstemannen som jag gillade lite förra gången inte dricker alkohol, inte dansar och inte sjunger. My kind of guy! Utom att han tydligen fortsätter ge Lyxfällan-offren Lannisters lån och allt bättre villkor, då. Lord Tyrell är en pinsam fjant, för övrigt. Som om vi inte redan visste det. Och Meryn Fucking Trant är givetvis peddo, vilket vi ser när han beställer horor på det horhus Arya följer honom till. Hon lyckas inte ens döda honom! Alltså var hennes avvikelse från träningen helt jävla värdelös. En man ser nog vad hon håller på med, men väljer att agera som om han inte gjorde det.

Slimie kallas till möte med prins Duran Duran. Där får han förklara sig. Duran Duran vill inte ha krig, utan föreslår en kompromiss: Slimie får åka hem med Marcy om han också tar med sig unge prinsen Trystane, som också ska ges en plats i lillrådet. Slimie lovar detta, utan att ha minsta täckning för att lova nåt sånt. Bronn släpps också ur sin fångenskap i utbyte mot att han får ett slag rakt på käften av Duran Durans vaktchef. Och om det inte blir något mer mellan honom och den av Oberyns döttrar som fick honom att kalla henne “världens vackraste kvinna” blir jag besviken. Jag är rätt van vid att bli besviken. Hela den här serien är en besvikelse.

På tal om besvikelser så sitter Danny, Loranga och Tyrion och ska titta på män som hugger ihjäl varandra helt utan anledning. Danny verkar tycka att detta förfarande skiljer sig från resten av serien på något vis. Loranga glorifierar det, vilket gör att han utan tvekan är borttagen från listan på potentiellt påhejjade karaktärer. Fuck him. Han är smart och vältalig, men också en vedervärdig idiot. Det gäller för övrigt hela den där arenan full av äcklig pöbel. Jag vet att det beror på att de är uppväxta i den kulturen etc, men jag mår ändå illa närhelst jag ser folk stå som en stor mobb och skrika och bröla och hejja på under olika sportevenemang.

Göran kommer och slåss i arenan. När han vunnit kastar han ett spjut som dödar en harpyeson i guldmask som stod bakom Danny och gänget. Plötsligt dyker massor av guldmasker upp. Tydligen räckte det inte att Danny öppnade spelet igen. Eller så var det en del av Lorangas plan. Dum plan isåfall, för de dödar honom också. Jag sörjer inte.

Sen när Danny, Tyrion, Fabio, Göran och Misandria står trängda i en cirkel av guldmasker så kommer Drogon (som fortfarande är det minst fantasifulla namnet på en drake EVER) och eldar och äter folk. Han får spjut i sig, Danny drar ut ett av dem, och sedan sätter hon sig på honom och rider honom. De flyger. Vilket är ganska coolt, faktiskt.

Kontinuitet:

 • Smugglas skickas till svartslottet.
 • Stannis och Mellistanten eldar upp Shireen.
 • Jonte och vildlingarna kommer tillbaks till svartslottet.
 • Bronn släpps ur fångenskap.
 • Loranga dör.
 • Danny rider drake.
 • Göran får vara på hennes sida igen.

Det hände ovanligt mycket i det här avsnittet.

 • Tuttar och rumpor. Inte en enda, tror jag? Givet att vi både hade förförisk Oberyndotter i fängelse och besök på bordell är det lite anmärkningsvärt. Varför slåss inte slavarna nakna i arenan till exempel?
 • Alla är osympatiska. Ja. Kanske bortsett från Arya… Sen dog ju en av seriens få riktigt sympatiska karaktärer också. Hon var nåt så sällsynt som en tjej som var sympatisk av andra anledningar än att det är synd om henne. Hon gillade böcker och att läsa, och berättelser.
 • Folk dör ganska sällan oväntat. Jag blev faktiskt lite förvånad av både Shireen och Loranga, ska erkännas.
 • Alldeles för lite fantastik (typ i genomsnitt ett omnämnande och/eller en uppvisning per avsnitt)Jätte och drake. Och Mellistantens prat om blod, men det räknas fan inte.
 • Alldeles för mycket interpersonellt tjafs. Ovanligt hög verkstad-till-snack-ratio.
 • Daenerys är världens sämsta härskare. Hon verkar ha tagit sitt förnuft till fånga vad gäller Göran. Nu när hon är fri från Loranga återstår att se vad som blir av med henne.
Series Navigation<< Krank kollar på Game of Thrones S05E08Krank kollar på Game of Thrones S05E10 >>

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.