Press "Enter" to skip to content

Krank kollar på Game of Thrones S05E05

This entry is part 6 of 11 in the series Game of Thrones Säsong 5

Om namn och bakgrunden till tittandet.

Alltså. Jag är så jävla, jävla glad över att jag bara har fem avsnitt kvar nu. “Bara”. Den här säsongen är verkligen så jävla dålig. Eller stryk det, den är helt enkelt förbannat medioker. Hade den åtminstone varit rejält dålig, typ fylld av brölande machon eller så, så hade det åtminstone varit något att klaga på. Nu är det ju BARA utfyllnad och meh.

Jag har alltså sett Game of Thrones säsong 5 avsnitt 5. Jag har alltså lagt 45 timmar på det här projektet hittills, give or take. En normal lärar-arbetsvecka alltså.

Misandria vakar över Gråmask som är skadad men inte död. Gråmask vaknar och pratar om att han skäms för sitt misslyckande, men mest skäms han för att han var rädd när han fick kniven i sig. Han var rädd för att han inte skulle få se Misandria igen. Naaw. Sött. Sen pussas de, och det är ju på tiden.

Danny är arg för att Semlan är död. Fabio föreslår att hon ska dra tillbaks sina styrkor till pyramiddistriktet och fortifiera sig där, och sedan expandera och spola ut råttorna systematiskt. Hon följer istället hans tidigare råd och samlar ihop ledarna för de rikaste familjerna och börjar mata dem till drakarna. Vilket ju verkar skitkonstruktivt. Misandria får henne på andra tankar dock, och hon bestämmer sig för att öppna arenorna igen, samt gifta sig med Loranga. För jag är helt säker på att de slavar som redan är superpissed på henne för att hon högg huvudet av deras representant blir ÄNNU gladare på henne om hon gifter in sig bland de före detta slavmästarna. Hon är verkligen skitbra på diplomati och på att vara en bra härskare, Danny. Eller inte.

Sam och Aemon snackar om Danny, om hur ensam hon måste vara och så. Sen kommer Jonte och ber Aemon om råd. Han har ett svårt beslut framför sig där många riskerar att bli arga. Aemon ger honom rådet attbara göra det – många hatar honom ändå, och med ledarskap följer impopulära beslut.

Det Jonte gör är att han gör en deal med Rödskägg – inte om att han ska böja knä, utan om att han ska hämta vildlingarna och släppas in till söder om muren och ges land där. Rödskägg är skeptisk men går med på det. Jonte visar verkligen framfötterna här. Han höll käften stängd i princip hela avsnittet. Utom när han faktiskt hade något att säga då, men ni fattar ju också att “stängd käft” är en metafor at this point.

De andra nattvakterna är, föga förvånande, oresonliga och dumma i huvudet. De är nämligen idioter som vuxit upp i en hederskultur, där “hämnd” är en acceptabel motivation till att göra saker. Typ som i vår kultur då, alltså. De kan inte tänka sig samarbeta med vildlingar eftersom yadda yadda krig i tusentals år. De lyssnar såklart inte när Jonte påpekar att nattvakten knappast varit några änglar de heller. Fan, Snöjonte – the great peacebringer. Hursomhelst verkar de iaf lyssna lite när han pratar om att de faktiskt måste välja mellan att alliera sig lite med vildlingarna eller slåss mot dem när de blivit iszombies. I den här scenen växer Stannis lite, genom att vara språkfascist och rätta “less” till “fewer”. Jag ogillar STannis, men jag kan inte låta bli att gilla hans språknazism. Han kan liksom inte hjälpa det.

Sen rider Stannis iväg med sin armé. Frun och Shireen får också hänga med.

Innan han rider iväg snackar dock Stannis med Sam om “dragonglass”, alltså obsidian. Om att de måste räkna ut hur man slåss mot shite walkers. Men HUR SVÅRT KAN DET VARA vafan okej vi VET alltså vad vapnen är gjorda av, vi VET att vapnen dödar shite walkers och Stannis VET var man hittar mer obsidian. VAD ÄR PROBLEMET?

I den scenen ser vi också mer av Gilly som skäms över sin brist på bildning, och Sam som försöker trösta henne. Jag blir mest trött på att det ska vara så jävla synd om så många kvinnor i den här serien. Det är få män det är lika synd om.

På tal om män som det är lika synd om, så är Myranda – Simons älskarinna – sjukt svartis på Sansa och ser till att visa henne Reek, i ett försök att förstöra lite. Simon drygar och äcklar sig och allt är bara jobbigt under middagen efter det. Simon visar upp Reek och tvingar honom be om ursäkt etc. Sen snackar Bolton med Simon om hur pinsam han är och att han behöver hans hjälp att piska Stannis.

Alltså, Bolton mot Stannis, jag vet inte riktigt vem jag ska hejja på.Stannis är ju dum i huvudet, men Simon är ju medlem i Club Skeletor. Typ tillförordnad ordförande just nu rentav; det finns väl ingen annan som är riktigt lika stereotypt psyko-ond just nu va?

Brienne och Pod är också i Winterfell, och skickar meddelande till Sansa via Starklojala bybor att hon ska tända ett ljus i tornet om hon behöver hjälp.

Tyrion tjafsar, Göran styr in dem i Valyria – som är en skitcool miljö, så givetvis är de bara där i kanske fem minuter. Sen anfalls de av stenmän och måste fly. Göran smittas av grayscale.

Kontinuitet:

 • Jonte släpper rödskägg.
 • Semlan är död.
 • Stannis rider iväg från svartslottet.
 • Sansa ser Reek.
 • Göran blir av med sin båt och får Grayscalesmitta.

Förväntningar:

 • Tuttar och rumpor. En tuttvisare, två rumpor där den ena tillhör en man.
 • Alla är osympatiska. Japp.
 • Folk dör ganska sällan oväntat. Samlan dog alltså.
 • Alldeles för lite fantastik (typ i genomsnitt ett omnämnande och/eller en uppvisning per avsnitt)JJävligt lite snack och jävligt lite verkstad. Men vi får se drakar iaf. De två som är fångna utan att ha gjort något fick elda riking (lär ha luktat bacon) och Drogo eller Drakon eller vad det nu var för fantasilöst namn Danny gav honom flög runt över valyria.
 • Alldeles för mycket interpersonellt tjafs. Japps.
 • Daenerys är världens sämsta härskare. MEN VAFAN okej hon erkänner sitt tidigare misstag men gör direkt ett nytt. Hon saknar konsekvenstänkande helt och hållet.
Series Navigation<< Krank kollar på Game of Thrones S05E04Krank kollar på Game of Thrones S05E06 >>

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.